gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Αξιοθέατα (2)

Σπήλαια

Χρυσοσπηλιά

  Από τον οικισμό Καραβοστάση, που αποτελεί το λιμάνι του νησιού, μπορεί κανείς να πάει με καΐκι σε 30΄στο σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας αλλά παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο. Βρίσκεται δέκα μέτρα πάνω από την θάλασσα και ο θόλος του υποβαστάζεται από σταλαγμίτες με παράξενα σχήματα.
  Το σπήλαιο αυτό παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί, εκτός από τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες που αποτελούν το εσωτερικό τους διάκοσμο, αποτελεί και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο μιας και έχουν ανασκαφεί εδώ λείψανα ανθρώπινων σκελετών, κομμάτια από σπασμένα αγγεία και αμέτρητα ονόματα ανδρών. Πιστεύεται ότι το σπήλαιο αυτό ήταν τρόπος λατρείας των αρχαίων Ελλήνων και δεν αποκλείεται μέσα στο χώρο αυτό να λατρεύονταν και θεοί που θεωρούνταν προστάτες του νησιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου 21ης Γεωγραφικής Ενότητας


  Το σπήλαιο βρίσκεται στη ΒΑ απότομη πλευρά του νησιού. Σπήλαιο με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο αλλά σημαντικότερο για την αναγραφή αρχαίων ονομάτων κυρίως εφήβων "ΚΑΛΩΝ", που υπάρχουν ήδη αραιά από την πρώτη αίθουσα και πληθαίνουν περισσότερο κυρίως στην τελευταία. Τα ονόματα είναι γραμμένα στα τοιχώματα ακόμη και στην οροφή των αιθουσών. Ταυτίσθηκαν περίπου 400 ονόματα, από τα οποία τα 30-40 αναφέρονται για πρώτη φορά.
  Αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν το σπήλαιο, αλλά κυρίως περιηγητές του περασμένου αιώνα, οι οποίοι παρά το δύσκολο της πρόσβασης κατάφεραν να ανέβουν αλλά μόνο ως την πρώτη αίθουσα που υπάρχουν ρωμαϊκές δεξαμενές και αναφέρουν την ύπαρξη αρχαίων ευρημάτων. Το σπήλαιο είναι αναξιοποίητο, χρησιμοποιήθηκε όμως ως καταφύγιο στους νεώτερους χρόνους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ