gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΒΑΘΥΣ Χωριό ΚΑΛΥΜΝΟΣ".


Αξιοθέατα (4)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Βόρεια Κοιλάδα (Περιοχή Βαθύ)

Θρησκευτικά μνημεία

Βυζαντινό ναϋδριο Ταξιάρχη Μιχαήλ

  Nαός μονόχωρος, καμαροσκέπαστος που η πρώτη του οικοδομική φάση τοποθετείται πριν από το 12ο αιώνα, καταλαμβάνοντας το νότιο κλίτος βασιλικής, η οποία σώζεται σε αρκετό ύψος. Διατηρείται τοιχογραφικός διάκοσμος στο ιερό και στο ανατολικό μισό της καμάρας του, οι οποίες χρονολογούνται στις αρχές, στα τέλη του 13ου, στα μέσα και στα τέλη του 14ου αιώνα. Xαρακτηριστική είναι η υψηλή ποιότητα της διακόσμησης, αντιπροσωπεύοντας τους ποικίλους τρόπους της εποχής.
  Tον Iούλιο του 1992 ανασκάφθηκε το νότιο κλίτος και μέρος του κεντρικού κλίτους, βρέθηκαν δε τμήμα του στυλοβάτη, πλακόστρωση και ψηφιδωτό δάπεδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Παλαιοχριστιανική βασιλική Ταξιάρχη Μιχαήλ

Στο βόρειο τμήμα του αρχαίου οχυρού του Έμπολα ανεγέρθηκε κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (6ος μ.Χ. αιώνας.) μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, με οικοδομικό υλικό τους δόμους του οχυρού. Η βασιλική, η οποία απολήγει στ' ανατολικά σε πεντάπλευρη αψίδα, διαθέτει νάρθηκα στα δυτικά και από ένα ισομήκες πρόσκτισμα στα βόρεια και νότια. Το μήκος της είναι 21,60 μ. μήκος, χωρίς την αψίδα, επί 13,60 πλάτος. Η αψίδα διαθέτει εσωτερικά κτιστό σύνθρονο, για να κάθεται ο κλήρος. Ο νάρθηκας, ο οποίος έχει κτιστά θρανία στο δυτικό και νότιο τοίχο, ήταν διώροφος. Η κτιστή κλίμακα ανόδου βρισκόταν στο μέσο του δυτικού τοίχου. Ο ναός διαθέτει τρεις εξωτερικές εισόδους, στο νότιο τοίχο του κυρίως ναού, στο βόρειό του και στο βόρειο του νάρθηκα. Μέσω των δύο βόρειων γινόταν η επικοινωνία με το βόρειο πρόσκτισμα. Αυτό είναι μεταγενέστερο της βασιλικής όπως δείχνει η ύπαρξη ορθογώνιων παραθύρων στον βόρειο τοίχο της τελευταίας και η αμελέστερη τοιχοδομία του προσκτίσματος. Το νότιο πρόσκτισμα απολήγει στ' ανατολικά σε παρεκκλήσιο με αψίδα. Τα πλάγια κλίτη της βασιλικής ήταν καμαροσκεπή, ενώ το κεντρικό ξυλόστεγο. Το δάπεδο του κεντρικού κλίτους καλύπτεται από πολύχρωμο ψηφιδωτό, το οποίο περιλαμβάνει διακόσμηση με γεωμετρικά σχέδια, πλοχμούς, μαιάνδρους, κισσόφυλλα, ρόδια, φιάλες και διάφορα άλλα. Το δάπεδο του νότιου κλίτους είναι πλακόστρωτο, ενώ του βόρειου πελεκημένος φυσικός βράχος. Η βάση του φράγματος του πρεσβυτερίου (χαμηλού τέμπλου) αποτελείται από μαρμάρινα μέλη με τρίγλυφα και μετόπες, από κάποιον Ελληνιστικό τάφο "Μακεδονικού" τύπου. Ομοίως και η Αγία Τράπεζα αποτελείτο από την μαρμάρινη πόρτα του ίδιου ταφικού μνημείου. Σε κάποια μεταγενέστερη φάση, μετά την ερείπωση της βασιλικής, καλύφθηκε ένα μεγάλο τμήμα του χώρου του Ιερού Βήματος με χοντρό τοίχο αμελούς τοιχοδομίας, μετατρέποντας την αψίδα σε παρεκκλήσιο. Παράλληλα το εσωτερικό του ναού χρησίμευσε ως τόπος ταφής νεκρών, όπως έδειξε η ανακάλυψη τάφων στον κυρίως ναό και στο νάρθηκα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ