gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΖΑΛΟΓΓΟ Βουνό ΠΡΕΒΕΖΑ".


Αξιοθέατα (1)

Ιστορικά μνημεία

Μνημείο των γυναικών του Σουλίου

  Είναι γνωστή ιστορική τοποθεσία στο ομώνυμο βουνό, που έγινε σύμβολο αγάπης προς την ελευθερία. Αποτελεί μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία. Στο χώρο αυτό το 1803 όταν το Σούλι, μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλί Πασά, 63 γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο τούρκο κατακτητή. Από κει, χορεύοντας και τραγουδώντας, πέσανε με το παιδιά τους στον γκρεμό για να μην υποδουλωθούν.
  Συγκλονιστική μαρτυρία του γεγονότος αυτού από τον αυτόπτη μαρτυρά τουρκαλβανό αξιωματικό Σουλεϊμάν αγά: "Οι γυναίκες πιάστηκαν από τα χέρια και άρχισαν ένα χορό, που τα βήματα του τα κινούσε ένας ασυνήθιστος ηρωισμός κι η αγωνία του θανάτου τόνιζε το ρυθμό του. Στο τέλος των επωδών οι γυναίκες βγάζουν μια διαπεραστική και μακρόσυρτη κραυγή, που ο αντίλαλος της σβήνει στο βάθος ενό τρομακτικού γκρεμού, όπου ρίχνονται με όλα τα παιδιά τους" (Μτφ. β. Σφυρόερας. ΠΑΠ τόμ. 25 σελ 326).
  Σύμβολο και μνήμη της θυσίας των Σουλιωτισσών, είναι το μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961, με πανελλήνιο έρανο (γλύπτης Γ. Ζογγολόπουλος, αρχιτέκτονας Π. Καραντινός), στο οποίο φθάνει κανείς, ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά, ξεκινώντας απ' το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.
  Η ιστορία αυτού του μοναστηρίου ξεκινάει με την ίδρυση πιο κάτω από τη σημερινή θέση της Μονής του Ταξιάρχου Γαβριήλ πιθανόν γύρω στο 400 μ.Χ. Ολόκληρο το μοναστήρι ανακαινίστηκε, μετά το 1962, οπότε από ανδρικό μετατράπηκε σε γυναικείο.
  Σ' αυτό διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ζαλόγγου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ