gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΑΝΩΠΟΛΗ Χωριό ΣΦΑΚΙΑ".


Αξιοθέατα (3)

Ομορφες τοποθεσίες

Οροπέδιο Ανώπολης

  Από το Οροπέδιο της Ανώπολης μπορείτε να θαυμάσετε την ξεχωριστή θέα της νότιας πλευράς των Λευκών Ορέων. Η αναρρίχηση προς τις ψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων, στα 2.500 μέτρα ξεκινά από εδώ. Η εικόνα των βουνών είναι πραγματικά εντυπωσιακή την άνοιξη, όταν αυτά καλύπτονται από χιόνια. Η περιοχή προστατεύεται από τους νότιους ανέμους και έχει πολύ ήπιο κλίμα όλο το χειμώνα. Αυτή η περιοχή των Λευκών Ορέων είναι φημισμένη και για τα σπάνια αγριολούλουδα που φυτρώνουν εδώ την άνοιξη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Ιστορικά μνημεία

Αγαλμα Δασκαλογιάννη

Η Ανώπολη ήταν κέντρο της εξέγερσης κατά των Βενετών και καταστράφηκε το 1365. Όχι μονάχα η Ανώπολη αλλά και ολόκληρη η επαρχία Σφακίων γενικά ήταν το κέντρο της επανάστασης και κατά των Τούρκων στην Κρήτη και δεν κατοικήθηκε ποτέ από αυτούς, πράγμα που την έκανε το μοναδικό ελεύθερο μέρος της Κρήτης κατά την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης. Οι κάτοικοι της Ανώπολης διέθεταν πλοία και οι εμπορικές τους δραστηριότητες είχαν ως βάση το Λουτρό. Το χωριό είναι η γενέτειρα του Ιωάννη Δασκαλογιάννη, του ηγέτη της επανάστασης του 1770 κατά των Τούρκων (υπάρχει άγαλμά του στην κεντρική πλατεία). Την εποχή της εξέγερσης του 1770, η Ανώπολη διέθετε περισσότερους από 500 μάχιμους άντρες, που μπορούσαν να λάβουν μέρος στον πόλεμο. Το χωριό καταστράφηκε εντελώς τότε και πολλοί από αυτούς που διασώθηκαν έφυγαν για άλλες περιοχές. Το ίδιο συνέβη και με την εξέγερση του 1867. Εξαιτίας της θέσης της η Ανώπολη αποτελούσε πάντοτε ένα από τα τελευταία φρούρια των Σφακίων.

Φαράγγια & Χαράδρες

Ιλιγγας ή Κάβη

  Ενα ακόμη κατάφυτο και με μεγάλα γκρεμνά Σφακιανό φαράγγι που αξίζει πραγματικά τον κόπο να επισκεφθείτε.
  Από το ορεινό χωριό Ανώπολη μπορούμε να αρχίσουμε την πεζοπορία μας στον αγροτικό-ορεινό δρόμο που οδηγεί προς τα Λευκά Ορη και φθάνει σε υψόμετρο 2,000 μέτρων κοντά στην ψηλότερη κορφή της. Μετά από 1,30 ώρας πεζοπορία ένα μικρό παρακλάδι του δεξιά, μας οδηγεί στο βυζαντινό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού που έχει αξιόλογες τοιχογραφίες. Ως εδώ κοντά μπορεί να φθάσετε και με ανάλογο όχημα.
  Η πεζοπορία από εδώ είναι περίπου τρεις ώρες ως την έξοδό του στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ένα χιλιόμετρο από την Χώρα Σφακίων προς Ανώπολη. Λίγα μέτρα πιο κάτω ευρίσκεται και η πεντακάθαρη υπέροχη παραλία Ιλιγγας όπου μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι στο Λιβυκό πέλαγος.
  Αν δεν έχετε δυνατότητα πραγματοποίησης της προηγούμενης διαδρομής θα έχετε εικόνα του φαραγγιού πεζοπορώντας όση ώρα επιθυμείτε προς το εσωτερικό του από την έξοδο.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ