gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΑΓΙΑ Χωριό ΘΕΡΙΣΟΣ".


Αξιοθέατα (3)

Λίμνες

Λίμνη της Αγιάς

  Μια από τις δύο λίμνες που υπάρχουν στην Κρήτη είναι αυτή της Αγιάς. Βρίσκεται πλάι στο δρόμο και την άνοιξη αποτελεί τον ιδανικό χώρο για σπάνια φυτά, για πουλιά επισκέπτες αλλά και για κάθε φυσιολάτρη.

Θρησκευτικά μνημεία

Επισκοπικός ναός της Παναγίας

  Στην Αγιά υπάρχει ο Επισκοπικός ναός της Παναγίας. Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής και είχε σχέση με την Επισκοπή (Χανίων-Κυδωνίας), η οποία κατά την εποχή των Ενετών μεταφέρθηκε στη θέση Επισκοπή Αγιάς Κυδωνίας. Ο συγκεκριμένος ναός κτίσθηκε στα ερείπια παλαιότερου, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής εκείνης, να χτίζονται κτίρια χρησιμοποιώντας τα υλικά από άλλα. Στο βορεινό τμήμα του μάλιστα φαίνεται ένα κομμάτι τοίχου αρχαιότερης περιόδου καθώς και τμήματα από παλιό κτίριο. Ο νεότερος ναός φαίνεται να ήταν τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική, με δύο κιονοστοιχίες. Σώζονται κίονες από κόκκινο μάρμαρο και γρανίτη σε ορθογώνια υπόβαθρα. Η εκκλησία κατέρρευσε πολύ παλιά και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Είναι από τα σπανιότερα δείγματα του είδους του σε όλη την Ελλάδα. Εχει χαρακτηρισθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Θερίσου


Εκκλησία της Παναγίας

  Στην Αγιά βρίσκονται τα απομεινάρια της εκκλησίας της Παναγίας που ήταν η Επισκοπή της Κυδωνίας κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο. Τα ερείπια βρίσκονται στην τοποθεσία Επισκοπή της Αγιάς. Η εκκλησία είναι χτισμένη στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας της οποίας υλικά και υπολείμματα μαρμάρων είναι ακόμα εμφανή. Η εκκλησία ήταν τρίκλιτη βασιλική. Τα πλαϊνά κλίτη υποδιαιρούνται σε τέσσερα παρεκκλήσια και το καθένα σκεπάζεται από τρούλο υποστηριζόμενο από εξωτερικούς τοίχους με κίονες. Οι κίονες ήταν κατασκευασμένοι από κόκκινο μάρμαρο ή γρανίτη και στηρίζονταν σε μία ορθογώνια βάση με στόχο να αυξήσουν το ύψος τους, που στην παλιότερη εκκλησία τελείωνε αρκετά χαμηλά. Στους εξωτερικούς τοίχους υπάρχουν τέσσερα οβάλ παράθυρα, ένα για κάθε παρεκκλήσι. Υπήρχαν κι άλλα παράθυρα πίσω από την εκκλησία και ζωγραφισμένοι τοίχοι που είναι ακόμα ορατοί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ