gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΟΜΑΛΟΣ Οροπέδιο ΧΑΝΙΑ".


Αξιοθέατα (4)

Ομορφες τοποθεσίες

Πεδιάδα Ομαλού

  Το Οροπέδιο του Ομαλού που έχει υψόμετρο 1.080 μέτρων είναι ένα από τα τρία υψηλότερα βρισκόμενα μεγάλα οροπέδια της Κρήτης. Το Οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη υψώνεται στα 1.400 μέτρα και η Νιάτος πάνω από το Ασκύφου στα 1.500 μέτρα. Το Οροπέδιο του Ομαλού έχει τρεις εξόδους. Η πρώτη είναι αυτή που βρίσκεται στο δρόμο για τα Χανιά, η Νερατζόπορτα που είναι η είσοδος του οροπεδίου από την Πεδιάδα της Κυδωνίας. Το υψόμετρο σ' αυτό το σημείο φτάνει τα 1.087 μέτρα. Η δεύτερη είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη. Η τρίτη βγαίνει στη νοτιοδυτική γωνία του οροπεδίου, απ' όπου ξεκινά ένας δρόμος για τη Σούγια. Το οροπέδιο είναι περιτριγυρισμένο από τις κορυφές των Λευκών Ορέων - Βόλακιας 2.116 μέτρα, Γκίγκιλος μπροστά από το Ξυλόσκαλο 2.081 μέτρα, Σαμπέρος 2.005 μέτρα στη δυτική πλευρά του Φαραγγιο της Σαμαριάς και Ψιλάφι στα 1.984 μέτρα. Το έδαφος είναι ανώμαλο και η κάθε πλευρά έχει απόσταση περίπου μιας ώρας περπάτημα. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών το χιόνι καλπτει τον Ομαλό και ο δρόμος μπορεί να παραμείνει κλειστός για αρκετές ήμερες. Το οροπέδιο είναι συνεχώς πράσινο εκτός από τους πολύ θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα την άνοιξη είναι καλυμμένο από άγρια φυτά. Η φυσική του ομορφιά όπως και ο βουνίσιος αέρας του τοπίου χαρίζουν μια αίσθηση ανανέωσης στον επισκέπτη, που άλλωστε θα βρει εδώ ένα υπέροχο τόπο για ορειβασία ή περίπατο. Στο οροπέδιο υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία, μερικά από τα οποία είναι απόλυτα εξοπλισμένα για το χειμώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Οικίες

Η οικία και ο τάφος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη

  Στην αρχή του οροπεδίου, στον ανατολικό λόφο, υπάρχει το σπίτι και ο τάφος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ενός διάσημου επαναστάτη του 1866. Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα πίσω από το σπίτι, χτίστηκε από τον ίδιο για την αποφυλάκιση του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Φαράγγια & Χαράδρες

Ελυγιά

  Από τα αξιολογότερα Σφακιανά Φαράγγια και στο οποίο ακόμη ζουν μερικά ζευγάρια από το σπάνιο αγρίμι της Κρήτης.
  Η πεζοπορία σε αυτό ξεκινά από το χωριό Αγ. Ιωάννης Σφακίων (υψομ. 780 και 92 χλμ από Χανιά), με διάρκεια μίας ώρας ως την τοποθεσία Κορμοκόπος, όπου υπάρχει σπήλαιο με νερό και η αρχή της καθόδου (μέχρι εκεί χρειάζεται οδηγός) για την διάβαση του φαραγγιού. Τερματίζει στην πανέμορφη πευκόφυτη αμμουδιά του Λιβυκού πeλάγους μετά από άλλες δυόμισι ώρες πεζοπορίας. Από την παραλία μέχρι την Αγία Ρούμελη δυτικά χρειάζεται άλλης μιας ώρας πορεία. Η παραπάνω διαδρομή καλύπτει το ήμισυ του φαραγγιού. Αν επιθυμείτε διάβαση όλου του Ελυγιά χρειάζεστε έμπειρο οδηγό και δύο ημέρες στην διάθεση σας. Ξεκινάτε από το οροπέδιο του Ομαλού και μέσω του ορειβατικού καταφυγίου Καλλέργη και της κορυφής Μελιντάου (υψομ. 2.133 μ) θα φθάσετε στην τοποθεσία των Λευκών Ορέων "Ποταμός" και μετά από ένα κατακόρυφο κατέβασμα δέκα μέτρων φθάνετε στον πυθμένα του φαραγγιού και συνεχίζετε ως την ακτή του Λιβυκού πέλαγους. Η πεζοπορία Ομαλός-Ποταμοί είναι έξι ώρες και άλλες έξι ώρες από εκεί μέχρι την ακτή.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Τρυπητή

  Είναι ένα από τα μεγάλα και δύσβατα φαράγγια των Χανίων όπου χρειάζεστε οδηγό για την διάβασή του και φυσικά τον χρόνο μιάμισι τουλάχιστον ημέρας. Την πρώτη ημέρα απόγευμα μπορείτε μέσω του οροπεδίου Ομαλού και από υψόμετρο 1.200 μέτρων, να πραγματοποιήσετε την ανάβαση στο Αλπικής μορφής πολύ κακοτράχαλο βουνό Γκίγκιλος, διερχόμενοι κάτω από μια φυσική καμάρα σε υψόμετρο 1.400 μέτρα από την πηγή Λινοσέλι με το παγωμένο νερό. Θα διανυκτερεύσετε πλησίον της κορυφής στο ύπαιθρο ή στην ερειπωμένη στάνη Τζάτζιμου. Μέχρι εκεί η πεζοπορία είναι 2,30 ώρες. Το υψόμετρο της κορυφής 2.080 μέτρα.
  Κατά την μυθολογία σε τούτη την κορυφή είχε το θρόνο του ο Κρηταγενής Δίας και στις πλησίον, δυτικά, ομαλότερες κορυφές επραγματοποιούσε τις αρματοδρομίες του. Στην πηγή Λινοσέλι υπήρχε ξακουστό αρχαίο Μαντείο.
  Από τον Γκίγκιλο μέχρι την ακτή, η πεζοπορία, ανάλογα με τον ρυθμό της, είναι περίπου έξι ώρες και αν δεν υπάρχει κάποιο πλεούμενο να σας παραλάβει θα βαδίσετε άλλες τρεις ώρες (από τον παλαιό οικισμό δεξιά και άνω) για να φθάσετε ως το πανέμορφο παραλιακό χωριό της Σούγιας Σελίνου (70 χλμ από Χανιά).
  Μεγάλη είναι η ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας του φαραγγιού και εδώ ζει το Κρητικό Αγρίμι. Στην παραλία υπάρχει στέρνα νερού, στάνη κατσικιών και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ