gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ Κωμόπολη ΣΥΡΟΣ" .


Αξιοθέατα (2)

Παραδοσιακοί οικισμοί

Πιάτσα

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
  Η Πιάτσα αποτελεί το "κέντρο" της Ανω Σύρου. Εδώ, βρίσκονται, ταβέρνες, παντοπωλεία, αξιόλογες λαογραφικές εκθέσεις κλπ. Παλαιότερα η Πιάτσα είχε περισσότερα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης και η μουσική πλημμυρίδα των ρεμπέτικων τραγουδιών αντηχούσε στα στενά της δρομάκια. Αλλωστε αυτός ο τόπος γαλούχησε το Μάρκο Βαμβακάρη. Όμως και σήμερα παραμένει το πιο ζωντανό κομμάτι του οικισμού και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Αυτός είναι ο τόπος που καταλήγουν οι επισκέπτες για ν' απολαύσουν την υπέροχη θέα και τις νοστιμιές των κέντρων διασκεδάσεως. Εδώ συναντάμε το Δημαρχείο της Ανω Σύρου, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, το Λαογραφικό Μουσείο, το Πνευματικό Κέντρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Σελίδες επίσημες

Αρχιτεκτονική

  Η πολιτεία της Ανω Σύρου, χτισμένη πάνω στο λόφο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικού οικισμού.
  Είναι ο πρώτος οικισμός που δημιουργήθηκε στο νησί. Χρονολογείται γύρω στα 1.200 μ.Χ. Η ανάγκη προστασίας απ' τους πειρατές οδήγησε τους κατοίκους στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής. Τα σπίτια, χτισμένα το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο αποτελούσαν ένα φυσικό τείχος που δεν επέτρεπε στους εχθρούς την είσοδο στην πόλη.
  Η Απάνω Χώρα, όπως λέγεται η Ανω Σύρος απ' τους ντόπιους, ασκεί μια απαράμιλλη γοητεία στον επισκέπτη. Είναι πολύ καλά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός με όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής που οικοδομήθηκε. Στενά σοκάκια, ατελείωτα ασπρισμένα σκαλιά, μικρές αυλές στολισμένες με γλάστρες, "στεγάδια", ξύλινα μπαλκόνια και πόρτες με δύο φύλλα χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της. Εδώ τα όρια ιδιωτικού και δημόσιου χώρου είναι δυσδιάκριτα. Πολλές καθολικές εκκλησίες και μοναστήρια ξεπροβάλουν σε κάθε γωνιά της Απάνω Χώρας. Η αρχιτεκτονική της Ανω Σύρου δε μοιάζει σε τίποτα με αυτή της νεοκλασικής Ερμούπολης. Δυο κόσμοι τόσο διαφορετικοί μα τόσο κοντά ο ένας στον άλλον.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ