gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Νομός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Αξιοθέατα (16)

Γέφυρες

Γεφύρι Ν. Πλαγίων

ΝΕΑ ΠΛΑΓΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Χτισμένο τον 18ο αιώνα στο ρέμα Τενέδου-Πλαγίων. Είναι ένα δίτοξο παραδοσιακό γεφύρι που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τους κατοίκους για τις μετακινήσεις τους. Κατά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα 1998-99 κατέρρευσε ο μεσαίος πεσσός του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή. Προφανώς κατασκευάσθηκε από τους μοναχούς των μετοχιών του Βατοπεδίου στην Τρίγλια και του Ρώσικου μετοχιού στα Φλογητά ή του μετοχιού της Μονής Ζωγράφου στο ομώνυμο χωριό. Ο Δήμος σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προωθεί την αναστύλωση και ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τρίγλιας


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Metochiou Fortress of Zografou Monastery

ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  7 km before Nea Moudania, lies Zografou village which is inhabited by refugees. The village was built around the establishments of "metochi" (property belonging to a religious institution) of Zografou Monastery at Agion Oros, and was named after it. Today, what has been saved from "metochi" is the Byzantine fortress which is a construction of the 14th century, as well as the church, founded in 1842, and other subsidiary buildings from the 19th century. The monumental fountain of "metochi", built in 1853, is of great interest and lies only 50 km on the western side of the fortress.

Prosforiou Fortress at Ouranoupoli

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΙΣ (Αρχαία πόλη) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Pages of Macedonia University

Κρήνες

Βυζαντινή Κρήνη

ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  H Βυζαντινή Κρήνη είναι χτισμένη στον αυλόγυρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, η οποία βρίσκεται δυτικά και στα όρια του οικισμού Ν.Τρίγλιας. Πρόκειται για μια λαξευμένη "στέρνα" σε με μια πηγή με τρεχούμενο νερό και με πολύ ιδιαίτερη γεύση, μάλλον ξινή, από την οποία πήρε και την ονομασία της η βρύση "ξινή". Στην περιοχή προφανώς υπήρχαν βυζαντινοί οικισμοί, άλλωστε σε βυζαντινές πηγές αναφέρεται η ύπαρξη του χωριού Κρήνη. Στην περιοχή υπάρχει και ένα εκκλησάκι με αγίασμα που προσελκύει πολλούς πιστούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τρίγλιας


Κτίρια

Το Παλιό Σχολείο

ΑΡΝΑΙΑ (Πόλη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κτίσθηκε το 1872 δίπλα στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, από συνδρομές των «εν Κωνστινουπόλει, Αθήναις και Σέρραις Συλλόγων των τε φιλομούσων συνδρομητών και των κατοίκων Λιαρίγκοβης συνδραμόντων», όπως αναφέρει ο Νικόλαος Βουλγαρελίδης, Ηπειρώτης δάσκαλος της Λιαρίγκοβης το 1878.Το κτίσμα βρίσκεται στην πλατεία χοροστάσι της Αρναίας. Είναι το παλιότερο σχολείο που σώζεται σήμερα στην Χαλκιδική. Η λιθοδομή του παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστική των μετοχιών του Αγίου Ορους. Τα ανοίγματα της φέρουν μαρμάρινο πλαίσιο και σιδεριές. Σήμερα το κτίριο (ανακατασκευασμένο) στεγάζει το Δημαρχείο. Το κτίσμα βρίσκεται στην πλατεία χοροστάσι της Αρναίας.

Οικία Μήτσιου 2 Αστέρια

Τηλέφωνο: +30 23720 22744
Φαξ: +30 23720 22877

Μετόχι

ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Το Μετόχι είναι ένα κτίριο 600τ.μ. κτισμένο με πέτρα στο παλιό χωριό «Σουφλάρι» στο βόρειο άκρο του οικισμού. Είναι καλογερικό κτίσμα της μονής Βατοπεδίου και χρονολογείται στις αρχές του αιώνα μας, συγκεκριμένα σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδό του κτίσθηκε ή μάλλον συμπληρώθηκαν κτίσματα το 1909 μια που όπως φαίνεται ο πύργος που φαίνεται μπροστά από το κύριο κτίσμα είναι πολύ παλαιότερος. Σε μικρή απόσταση από εκεί υπάρχει και ο ιερός Ναός του Αγ. Αθανασίου, ο οποίος είναι εξίσου παλιός με ένα καμπαναριό που σώζεται από τον περασμένο αιώνα. Σ' όλη την περιοχή υπήρχε έντονη η παρουσία του Αθωνικού μοναχικού στοιχείου κατά τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους αλλά και κατά την τουρκοκρατία με πλήθος κτίσματα, πύργους και μετόχια διάσπαρτα σ' όλη την περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Τρίγλιας


Μαγαζάρα

ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΑΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Είναι ένα κτίριο χτισμένο στην παραλία Ν. Τρίγλιας στις αρχές του αιώνα μας. Αποτελούσε τον αρσανά του Μετοχικού συγκροτήματος της Μονής Βατοπεδίου πράγμα που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις τοξωτές πύλες εισόδου των πλοιαρίων της εποχής εκείνης. Χρησιμοποιήθηκε ως σιλό για τροφοδοσία του χωριού από τα πλοία που προσάραζαν στην παραλία, κατά τους νεώτερους χρόνους. Σήμερα αναπαλαιωμένο και αξιοποιημένο αποτελεί χώρο αναψυχής και διασκέδασης. Χτισμένο στην αμμουδιά δένει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την ευρύτερη περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τρίγλιας


Οικίες

Tο Αρχοντικό της Αρναίας (Γιατράδικο)

ΑΡΝΑΙΑ (Πόλη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Πρόκειται για ένα μεγάλο διώροφο κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα ή ίσως του β' μισού του 18ου. Είναι μοναδικό στο είδος του σε όλη την Χαλκιδική. Η κάτοψή του έχει σχήμα Π, τα ανοίγματα στο ισόγειο είναι ελάχιστα και οι ξυλοκατασκευές του ανωγείου είναι δουλεμένες με πολύ καλαισθησία. Πιθανώς πρόκειται για ένα έργο μαστόρων που ήρθαν από την Ηπειρο. Σήμερα στεγάζει το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας.

Ομορφες τοποθεσίες

Το άλσος της Αγίας Παρασκευής

Το άλσος της Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται 500 μ. βόρεια από την κεντρική πλατεία της Αρναίας και είναι ένας χώρος αναψυχής βαθύσκιος και δροσερός. Στο μέσον του χώρου αυτού δεσπόζει το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που εορτάζεται στις 26 Ιουλίου και οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην Αρναία τον μήνα αυτό, μπορούν να χαρούν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και να παρακολουθήσουν μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις ημέρες αυτές αλλά και να γευθούν την παραδοσιακή σούπα (κουρμπάνι) που διανέμεται δωρεάν σε όλους. Η όλη οργάνωση του χώρου της Αγίας Παρασκευής είναι υποδειγματική και ιδανική για το παιχνίδι των παιδιών. Υπάρχουν δε αναψυκτήρια, εστιατόρια και χώροι διασκέδασης για όλες τις ηλικίες.

Δραγουντέλι

ΤΟΡΩΝΗ (Δήμος) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Το νότιο τμήμα του όρους Ίταμος με την επωνυμία "Δραγουντέλι" είναι βουνό με όμορφα δάση, πλούσιο οικοσύστημα,σπάνια είδη χλωρίδας και καταφύγιο πολλών ειδών πουλιών και μικρών άγριων ζώων. Το ψηλότερο σημείο είναι στα 735 μέτρα.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Αρχιτεκτονική - Σπίτια της Χαλκιδικής

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (Νομός) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΓΟΜΑΤΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
•Γέφυρα μεταβυζαντινής περιόδου, τρικάμαρη (700-800 ετών),
•Εκκλησία 40 Μαρτύρων, ( 2η σε παλαιότητα στην Χαλκιδική)
•Υπολείμματα προϊστορικού οικισμού στη θέση "Καστρί".
•Ερείπιο πύργου Αγίου Αθανασίου, όπου εκεί φημολογείται ότι έζησε ο Αγιος.
•Κτίριο πρόνοιας το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί.

Φυσικές ομορφιές

ΤΟΡΩΝΗ (Δήμος) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  To φυσικό τοπίο της Τορώνης χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο της χερσονήσου της Σιθωνίας, που περιλαμβάνει υψηλές δασοσκεπείς εκτάσεις στο κεντρικό τμήμα της (με υψηλότερο σημείο τα 735 μέτρα της κορυφής του όρους Ίταμος) και πεδινά τμήματα κυρίως στο βόρειο τμήμα της και στα όρια των κοινοτήτων Αγίου Νικολάου, Νικήτης και Συκιάς.
  Τα σημαντικά οικοσυστήματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι το όρος Ίταμος και οι υδροβιότοποι που υπάρχουν στην περιοχή.Συγκεκριμένα, στη Συκιά υπάρχουν τρεις υδροβιότοποι στην Τριστινίκα, στην Τορώνη, στο Πόρτο Κουφό και στη Σάρτη υπάρχει η περιοχή Πλατανίτσι.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πόρτο Κουφό, αποτελεί το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδος με διαστάσεις 1600 Χ 550 μ. και μέγιστο βάθος 40 μ. Το άνοιγμα της εισόδου είναι 300 μ. Είναι τόπος αναπαραγωγής και εναπόθεσης του γόνου πολλών ειδών της ιχθυοπανίδας και ιδιαίτερα των μεγάλων ψαριών. Δίπλα στον κόλπο βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Κουφό καθώς και δύο έλη.
  Η χλωρίδα της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύμορφη βλάστηση με αντιπροσωπευτικές διαπλάσεις των κωνοφόρων και της αείφυλλης πλατύφυλλης βλάστησης. Πλούσια παραποτάμια καθώς και υδρόβια βλάστηση με ποικιλίες ελοφύτων.
  Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής έχουν καταγραφεί : Αρπακτικά και πτωματοφάγα πτηνά, παρυδάτια, (λίγα στα εναπομείναντα έλη). Λύκοι τσακάλια, αλεπούδες, ελάφια,αγριογούρουνα, ασβοί, νυφίτσες και κουνάβια σε μικρούς πληθυσμούς.
  Το μικρό βάθος των κόλπων, το μικρό άνοιγμά τους και η απουσία ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων συντελούν στο να αναπαράγονται πολλά είδη ψαριών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τορώνης


Σελίδες επίσημες

Agiasma Apostolou Pavlou

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
Pages of Macedonia University

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ (Δήμος) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ