gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΘΙΩΤΙΔΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (10)

Γέφυρες

Η Ιστορική Γέφυρα

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Πάνω απ' το χωριό βρίσκεται η ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, που ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης. Πάνω της περνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
  Σ' αυτή την γέφυρα γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Την νύχτα της 25 Νοεμβρίου του 1942, οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ μαζί με Αγγλους Σαμποτέρ, ύστερα από απόφαση του συμμαχικού στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, ανατίναξαν την γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική.
  Η Ελληνική κυβέρνηση το 1982 καθιέρωσε ως επίσημο εορτασμό της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης το Γοργοπόταμο και ημερομηνία εορτασμού, αυτήν της ανατίναξης της Γέφυρας.
  Ο επισκέπτης στον Γοργοπόταμο μπορεί να θαυμάσει και να απολαύσει κάνοντας μια βόλτα στην παραποτάμια ζώνη, την δροσιά και τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού, να ψαρέψει Πέστροφες και Σολομούς, να επισκεφτεί το υπέροχο πλατανόδασος στο «Λίθνο», τον καταρράχτη στο «Καγκελογέφυρο», την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τον παραδοσιακό Νερόμυλο - Υδροτριβή, να αγοράσει κεράσια, ελιές και παραδοσιακά προϊόντα, να γευτεί από τις 8 ταβέρνες και τα 2 παραδοσιακά καφενεία τα νοστιμότατα εδέσματα και να καταλύσει στο υπέροχο Ξενοδοχείο.
Κείμενα : Κ. Χ. Παρηγόρης & Κ. Δ. Ζαγγογιάννης

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γοργοποτάμου


Θρησκευτικά μνημεία

Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρως

ΜΟΔΙ (Χωριό) ΤΙΘΟΡΕΑ
Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρως, βρίσκεται στο Μόδι και κατασκευάστηκε το 1571. Πρόκειται για καθολικό ερειπωμένης Μονής. Ο ναός είναι συμπτυγμένος εγγεγραμμένος με τρούλο και νάρθηκα. Το εσωτερικό του ναού δίνει την αίσθηση ενιαίου χώρου με έντονη την παρουσία του τρούλου. Ο τρούλος είναι δωδεκάπλευρος. Πάνω από την κεντρική κόγχη του ιερού υπάρχει κτητορική επιγραφή, ενώ μια δεύτερη υπάρχει στο νότιο τοίχο του νάρθηκα (ΦΕΚ892/ΤΒ/25.05.99).

Καταρράκτες

Οι καταρράκτες του Γοργοποτάμου

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Πάνω απ' το Δ.Δ Γοργοποτάμου, στην θέση «Καγκελογέφυρο» και σε απόσταση 800 μέτρα περίπου πάνω απ' την Ιστορική Γέφυρα, σχηματίζεται ένα υπόγειο τούνελ και 3 πανέμορφοι καταρράκτες τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά πολλοί περιηγητές για να απολαύσουν την φυσική ομορφιά, καθώς και την δροσιά κατά τους θερινούς μήνες.

Κτίρια

Παλιό Δημοτικό Σχολείο

ΜΟΔΙ (Χωριό) ΤΙΘΟΡΕΑ
Το Παλιό Δημοτικό Σχολείο, βρίσκεται Μόδι και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μονοτάξιου σχολικού κτιρίου των αρχών του αιώνα, το οποίο ακολουθεί συγκεκριμένη και ενιαία για όλη την Ελλάδα τυπολογία, όπως διαμορφώνεται από το νομομηχανικό Δημ. Καλλία και θεσμοθετείται με το νόμο ΒΤΜΘ του 1895. Παράλληλα, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα βρίσκεται σε εγκατάλειψη (ΦΕΚ632/β/18.07.95).

Λίμνες

Η λίμνη του Ελευθεροχωρίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Πέντε χιλιόμετρα πάνω από το Δ.Δ Ελευθεροχωρίου, πάνω στο όρος Καλλίδρομο, βρίσκεται η Λίμνη του Ελευθεροχωρίου. Η περιοχή περιτριγυρίζεται από όμορφα ελατοδάση και απαλές πτυχώσεις του εδάφους. Η λιμνούλα απλώνεται σε έκταση μερικών στρεμμάτων και πραγματικά στολίζει το τοπίο. Με θέα στην λίμνη και το μικρό λιβάδι είναι κτισμένο το καταφύγιο που ανήκει στον Ομιλο του φίλων Υπαίθρου Λαμίας.

Μνημεία

Μνημείο Αθανάσιου Διάκου

ΔΑΜΑΣΤΑ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Στα όρια του χωριού και πάνω στην εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, βρίσκεται το Μνημείο του Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Αθανασίου Διάκου.

Ανδριάντας Λεωνίδα

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ (Χωριό) ΛΑΜΙΑ
   Mνημείο που αναπαριστά πάνοπλο τον Λεωνίδα και στήθηκε απέναντι από τον ιστορικό λόφο του Κολωνού στη δεκαετία του 1950, με δαπάνες των ομογενών της Αμερικής, σε σχέδιο Β. Φαληρέως.
   Το μνημείο ανεγέρθηκε σε ανάμνηση της μάχης των Θερμοπυλών,στην κεντρική πύλη του περάσματος, όπου διεξήχθη η τελική φάση της μάχης, όπως μαρτυρείται από τη συσσώρευση σιδερένιων και χάλκινων λογχών του 5ου αιώνα π.X. στους πρόποδες του υψώματος. Στο λόφο τοποθετήθηκε από τους Αμφικτύονες προς τιμή των πεσόντων λίθινο άγαλμα λονταριού, το οποίο δε σώζεται σήμερα, με επίγραμμα του Σιμωνίδη.
   Mικρής έκτασης ανασκαφική έρευνα στο λόφο του Κολωνού κατά το 1939, αποκάλυψε μικρά οχυρωματικά έργα διαφόρων περιόδων, τάφους ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής, και λείψανα βυζαντινών οικοδομημάτων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Παλιοί νερόμυλοι

ΤΙΘΟΡΕΑ (Κωμόπολη) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ο Παλαιός Νερόμυλος, βρίσκεται στην Τιθορέα και αποτελεί σημαντικό δείγμα προβιομηχανικής τεχνολογικής εγκατάστασης, απαραίτητο για τη μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Επίσης, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Σήμερα βρίσκεται σε ημιερειπωμένη κατάσταση (ΦΕΚ 127/Ρ/18.02.98).

Ποτάμια

Το ποτάμι του Γοργοποτάμου

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Κατά την μυθολογία ανέβλυζε για να δώσει βοήθεια στον Ηρακλή που καίγετο επί της γης. «Αλλος ποταμός τω όνομα καίεται Δύρας, τον βοηθέοντα τω Ηρακλή καιόμενο λόγος εστί αναφανήναι». Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι σε απόσταση 20 περίπου Σταδίων (3,5 χιλιόμετρα) έρεεν άλλος ποταμός ονομαζόμενος ΔΥΡΑΣ ο οποίος εχύνετο απ' ευθείας εις την Μήλιδος Θάλασσαν (Μαλιακός Κόλπος).
  Ο Γοργοπόταμος πηγάζει από το Όρος Οίτη από δύο βραχίονες και εκβάλλει στον ποταμό Σπερχειό. Ο πρώτος βραχίονας πηγάζει λίγο πιο κάτω από τα Πυρά του Ηρακλέως, σε υψόμετρο 2180 μ. περίπου. Ο Δεύτερος χαμηλότερα από το Βαλόρεμα (θέση μεταξύ Γρεβενού και Καταβόθρας). Συναντώνται στην θέση Καταβόθρα και χάνονται μέσα στους βράχους, για να εμφανιστούν ξανά στην μεγάλη και ανεξερεύνητη χαράδρα της Οίτης (Σκασμένη).
  Η κύτη του είναι βραχώδης, το νερό άφθονο και δροσερό. Κατά την κάθοδό του προς τον Σπερχειό, διέρχεται και από άλλες μικρότερες χαράδρες και σε δυο σημεία του σχηματίζονται υπόγεια τούνελ, όπου εξαφανίζεται, για να εμφανιστεί λίγο πιο κάτω.
  Στην θέση «Καγκελογέφυρο» σχηματίζει πανέμορφους καταρράκτες τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά πολλοί περιηγητές για να απολαύσουν την φυσική τους ομορφιά, καθώς και την δροσιά κατά τους θερινούς μήνες. Στην περιοχή «Λίθνος» υπάρχουν πολλές και άφθονες σε νερό πηγές από τις οποίες υδρεύεται το χωριό Γοργοπόταμος. Είναι μια περιοχή με υπέροχο πλατανόδασος που αν αξιοποιηθεί με ήπιες μορφές παρέμβασης θα γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.
  Με τα νερά του υδρεύεται ο Δήμος Λαμίας, αρδεύονται τα κτήματα της περιοχής και λειτουργούν ακόμα κανονικά, νερόμυλος και νεροτριβή. Με την δύναμη του νερού λειτουργούσε στο παρελθόν και εργοστάσιο Ασετιλίνης.
Κείμενα : Κ. Χ. Παρηγόρης & Κ. Δ. Ζαγγογιάννης

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γοργοποτάμου


Φαράγγια & Χαράδρες

Το φαράγγι του Ασωπού

ΑΣΩΠΟΣ (Παραπόταμος) ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ