gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 17 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΦΑΚΙΑ Δήμος ΧΑΝΙΑ" .


Αξιοθέατα (17)

Δάση

Πευκοδάσος

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Ο δρόμος από την Αράδενα προς τον Αγιο Ιωάννη περνάει μέσα από ένα πανέμορφο πευκοδάσος, ένα από τα ελάχιστα στην Κρήτη, και προσφέρει μια εξαίσια θέα των καθαρών νερών του Λυβικού Πελάγους από μεγάλο ύψος και του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων από τη νότια πλευρά τους.

Θρησκευτικά μνημεία

Παναγία Θυμιανή

ΚΟΜΙΤΑΔΕΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Θυμιανής που φαίνεται από το δρόμο καθώς πλησιάζετε το χωριό από τα Σφακιά. Από κει άρχισε η επανάσταση του 1867 εναντίον των Τούρκων με 1.500 άντρες από όλα τα χωριά των Σφακίων. Η εκκλησία καταστράφηκε από τους Τούρκους τότε, όπως επίσης κι αργότερα το 1867.

Ιστορικά μνημεία

Αγαλμα Δασκαλογιάννη

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
Η Ανώπολη ήταν κέντρο της εξέγερσης κατά των Βενετών και καταστράφηκε το 1365. Όχι μονάχα η Ανώπολη αλλά και ολόκληρη η επαρχία Σφακίων γενικά ήταν το κέντρο της επανάστασης και κατά των Τούρκων στην Κρήτη και δεν κατοικήθηκε ποτέ από αυτούς, πράγμα που την έκανε το μοναδικό ελεύθερο μέρος της Κρήτης κατά την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης. Οι κάτοικοι της Ανώπολης διέθεταν πλοία και οι εμπορικές τους δραστηριότητες είχαν ως βάση το Λουτρό. Το χωριό είναι η γενέτειρα του Ιωάννη Δασκαλογιάννη, του ηγέτη της επανάστασης του 1770 κατά των Τούρκων (υπάρχει άγαλμά του στην κεντρική πλατεία). Την εποχή της εξέγερσης του 1770, η Ανώπολη διέθετε περισσότερους από 500 μάχιμους άντρες, που μπορούσαν να λάβουν μέρος στον πόλεμο. Το χωριό καταστράφηκε εντελώς τότε και πολλοί από αυτούς που διασώθηκαν έφυγαν για άλλες περιοχές. Το ίδιο συνέβη και με την εξέγερση του 1867. Εξαιτίας της θέσης της η Ανώπολη αποτελούσε πάντοτε ένα από τα τελευταία φρούρια των Σφακίων.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Τουρκικό κάστρο στην Αγία Ρουμέλη

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Στη δυτική πλευρά του νότιου άκρου του Φαραγγιού της Σαμαριάς, στην κορυφή ενός λόφου βρίσκονται τα ερείπια ενός τουρκικού κάστρου.

Τουρκικό φρούριο

ΛΟΥΤΡΟ (Λιμάνι) ΧΑΝΙΑ

Φραγκοκάστελλο Σφακίων

ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ (Κάστρο) ΣΦΑΚΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28210 56119, 53033
Φαξ: +30 28210 56118
  Βενετσιάνικο φρούριο, σχήματος ορθογωνίου με τετράγωνο πύργο σε κάθε πλευρά. Πάνω από την πύλη σώζεται ανάγλυφο το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου και βενετσιάνικα στέμματα. Τα εσωτερικά κτίρια και οι πολεμίστρες κατασκευάστηκαν την εποχή της τουρκοκρατίας, οπότε πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκευές. Κάτω από το φρούριο υπάρχουν ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Μάρκου.
  Η ανέγερσή του αποφασίστηκε το 1371, για την προστασία του μικρού παρακειμένου όρμου από τους κουρσάρους. Η χρήση του την περίοδο της Βενετοκρατίας ήταν μηδαμινή, ενώ τις παραμονές της Τουρκικής επίθεσης ήταν παροπλισμένο. Το 1828 βρισκόταν στα χέρια των Κρητών επαναστατών, οπότε πολιορκήθηκε και καταστράφηκαν οι πύργοι του.
  Σύμφωνα με την παράδοση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες εμφανίζονται να οδεύουν προς το Φραγκοκάστελλο μαύρες σκιές ενόπλων κρητικών αγωνιστών που έχασαν εκεί τη ζωή τους. Οι ντόπιοι τους ονομάζουν Δροσουλίτες. Κοντά στο φρούριο, βρίσκεται ο ναός του Αγ. Νικήτα, του 1371, όπου σώζονται ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
  Στερεωτικές επεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης έχουν πραγματοποιηθεί από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Tο Βενετικό φρούριο του Φραγκοκάστελλου

  Το βενετσιάνικο κάστρο χτίστηκε το 1371 και διατηρείται μέχρι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση, παρ' όλο που στο εσωτερικό έχει σημαντικές καταστροφές. Έχει τετράγωνο σχήμα με ένα πύργο σε κάθε γωνία. Πάνω από την πύλη υπάρχει το έμβλημα της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Το κάστρο χτίστηκε από τους Βενετούς για να αποτρέψει τις πειρατικές επιδρομές και να βοηθήσει στην επιβολή της τάξης στην περιοχή. Αρκετές ηρωικές μάχες είναι συνδεδεμένες με το κάστρο αυτό. Το 1828 ο Έλληνας στρατηγός Χατζιμηχάλης Νταλιάνης κατέκτησε το κάστρο προσπαθώντας να επεκτείνει τον αγώνα για ανεξαρτησία και στην Κρήτη. Στην Πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου σφάχτηκαν αυτός και μια μικρή ομάδα επαναστατών από ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό τουρκικών δυνάμεων. Η αυτοθυσία και τα μαρτύριά τους έγιναν θέμα ηρωικών μύθων και τραγουδιών. Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο γύρω στην επέτειο της μάχης αυτής (17 Μαΐου) μπορεί κανείς να δει το φάντασμα του Νταλιάνη και του στρατού του να παρελαύνουν τις πρώτες πρωινές ώρες από το Κάστρο. Οι ντόπιοι ονομάζουν τα πνεύματα αυτά "δροσουλίτες".

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ομορφες τοποθεσίες

Οροπέδιο Ασκύφου

ΑΜΟΥΔΑΡΙ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Το εύφορο Οροπέδιο του Ασκύφου, βρίσκεται 52 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά στο δρόμο Χανιά - Βρύσες - Χώρα Σφακίων. Έχει ύψος 730 μέτρα και τους χαρακτηριστικούς τουρκικούς πύργους πάνω στο λόφο στη μέση του οροπεδίου. Τα Λευκά Όρη περιτριγυρίζουν το οροπέδιο με τις ψηλές κορυφές τους, το Κάστρο στα δυτικά (2.218 μ.), το Τρυπάλι στα ανατολικά (1.493 μ.) και τις Αγάθες (1.511 μ.) στα νότια, δίνοντάς του μια αμφιθεατρική όψη. Το Οροπέδιο του Ασκύφου πιθανολογείται ότι ήταν λίμνη την Προϊστορική Εποχή, ενώ σήμερα ως εύφορος αγρός φιλοξενεί καλλιέργειες σιταριού και πατάτας. Εδώ, το 1821 εκτυλίχθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Σφακιανούς, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Η σκληρότητα της μάχης και ο ηρωισμός των ντόπιων υμνείται ακόμη σε τοπικά τραγούδια. Πάνω από το Ασκύφου στην Ταύρη κοντά στο Οροπέδιο της Νιάτου (1.500 μέτρα) βρίσκεται ένα ορεινό καταφύγιο. Η περιοχή προσφέρεται για πανέμορφους περιπάτους στη φύση. Στη μεσαία γειτονιά του χωριού Ασκύφου, το Αμουδάρι, μπορείτε να νοικιάσετε δωμάτια και να δοκιμάσετε τη ντόπια Σφακιανή πίτα, το νόστιμο κεφαλοτύρι και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, στην ευχάριστη πλατεία του χωριού. Σ' αυτήν έχει πρόσφατα υψωθεί ένα άγαλμα του ντόπιου ήρωα Πολέντα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Οροπέδιο Κράπης

  Το οροπέδιο της Κράπης είναι στο δρόμο από τα Χανιά για τα Σφακιά.

Ορος Κάστρο

  Τα Λευκά Όρη περικλείουν το οροπέδιο με τις ψηλές κορυφές του Κάστρου στα δυτικά (2.218 μ). Πάνω από το οροπέδιο Ασκύφου, στην Ταύρη, κοντά στο οροπέδιο της Νιάτου (1500 μ) υπάρχει ένα καταφύγιο (Πληροφορίες: Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων). Η περιοχή γύρω από τα Ασκύφου προσφέρεται για περίπατους σε φυσιολάτρες.

Οροπέδιο Ανώπολης

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Από το Οροπέδιο της Ανώπολης μπορείτε να θαυμάσετε την ξεχωριστή θέα της νότιας πλευράς των Λευκών Ορέων. Η αναρρίχηση προς τις ψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων, στα 2.500 μέτρα ξεκινά από εδώ. Η εικόνα των βουνών είναι πραγματικά εντυπωσιακή την άνοιξη, όταν αυτά καλύπτονται από χιόνια. Η περιοχή προστατεύεται από τους νότιους ανέμους και έχει πολύ ήπιο κλίμα όλο το χειμώνα. Αυτή η περιοχή των Λευκών Ορέων είναι φημισμένη και για τα σπάνια αγριολούλουδα που φυτρώνουν εδώ την άνοιξη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Φαράγγια & Χαράδρες

Ιλιγγας ή Κάβη

  Ενα ακόμη κατάφυτο και με μεγάλα γκρεμνά Σφακιανό φαράγγι που αξίζει πραγματικά τον κόπο να επισκεφθείτε.
  Από το ορεινό χωριό Ανώπολη μπορούμε να αρχίσουμε την πεζοπορία μας στον αγροτικό-ορεινό δρόμο που οδηγεί προς τα Λευκά Ορη και φθάνει σε υψόμετρο 2,000 μέτρων κοντά στην ψηλότερη κορφή της. Μετά από 1,30 ώρας πεζοπορία ένα μικρό παρακλάδι του δεξιά, μας οδηγεί στο βυζαντινό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού που έχει αξιόλογες τοιχογραφίες. Ως εδώ κοντά μπορεί να φθάσετε και με ανάλογο όχημα.
  Η πεζοπορία από εδώ είναι περίπου τρεις ώρες ως την έξοδό του στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ένα χιλιόμετρο από την Χώρα Σφακίων προς Ανώπολη. Λίγα μέτρα πιο κάτω ευρίσκεται και η πεντακάθαρη υπέροχη παραλία Ιλιγγας όπου μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι στο Λιβυκό πέλαγος.
  Αν δεν έχετε δυνατότητα πραγματοποίησης της προηγούμενης διαδρομής θα έχετε εικόνα του φαραγγιού πεζοπορώντας όση ώρα επιθυμείτε προς το εσωτερικό του από την έξοδο.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Φαράγγι Αράδαινας

ΑΡΑΔΑΙΝΑ (Οικισμός) ΣΦΑΚΙΑ
  Το εντυπωσιακό Φαράγγι της Αράδενας ξεκινά από τα Λευκά Όρη βόρεια του χωριού και καταλήγει στη θάλασσα νότια. Μπορείτε να περάσετε το Φαράγγι της Αράδενας και να βγείτε κοντά στα Μάρμαρα, στη νότια ακτή. Ένα μονοπάτι από την Αράδενα επιτρέπει να κατεβείτε στο φαράγγι. Η διαδρομή μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ώρες καθώς η Αράδενα απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την είσοδο της θάλασσας. Δεν πρέπει να επιχειρήσετε την πεζοπορία αν δεν έχετε εφοδιαστεί με αδιάβροχο και μπότες, ή δεν έχετε ολοκληρώσει τους διακανονισμούς για τη διαμονή σας. Υπάρχει ένα μονοπάτι από την έξοδο προς την παραλία των Μαρμάρων, το Φοίνικα, το Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων. Το μονοπάτι είναι στενό και αρκετά επικίνδυνο στην περιοχή μεταξύ Λουτρού και Σφακίων. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από το Λουτρό για τα Σφακιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ασφέντου

ΑΣΦΕΝΔΟΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Στα ανατολικά Σφακιά, βρίσκεται το φαράγγι της Ασφέντου, το οποίο έχει την είσοδό του στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο ορεινό χωριό των Σφακίων Ασφέντου (υψομ. 770 μ. και οκτώ χιλιόμετρα από την Ιμβρο).
  Στο φαράγγι εισερχόμεθα από την τοποθεσία Αμπελος-Τέντας-Σελί και μετά από πεζοπορία τριών ωρών εξερχόμεθα πλησίον του παλαιού οικισμού Αγιος Γεώργιος (πρώην Κολοκάσια) σε υψόμετρο 260 μ. από όπου αγροτικός δρόμος μήκους 1.700 μ μας φέρνει στην κεντρική οδό Χώρα Σφακίων-Φραγκοκάστελλου και το καινούργιο χωριό Αγιος Νεκτάριος 73 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 7 χλμ από Χώρα Σφακίων.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Κάπνης

ΒΡΑΣΚΑΣ (Οικισμός) ΣΦΑΚΙΑ
  Στα ανατολικά Σφακιά, εκτός από το φαράγγι της Ιμβρου, υπάρχουν σε παράλληλη σειρά προς ανατολάς άλλα πέντε μικρά αλλά πολύ ενδιαφέροντα, όμορφα και κακοτράχαλα φαράγγια. Ενα από αυτά είναι το φαράγγι της Κάπνης.
  Αγριότατο, δύσβατο και με μεγάλη κλίση εδάφους. Η είσοδός του ευρίσκεται στην νότια πλευρά του όρους Ακονές και στο 4ο περ. χιλιόμετρο του ασφαλτοστρωμένου δρόμου από Ιμβρο προς Ασφένδου Σφακίων, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Καταλήγει στην άκρη του χωριού Βρασκάς σε υψόμετρο 190 μέτρων. Για την διάβαση του χρειάζονται 3,30 ώρες πορείας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Φαράγγι Ιμπρου

ΙΜΠΡΟΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η χαράδρα της Ίμπρου ξεκινάει ακριβώς νότια του χωριού Ιμπρος. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 12.000 στρατιώτες εγκατέλειψαν το νησί περπατώντας κατά μήκος του φαραγγιού προς τις νότιες ακτές της Κρήτης κάτω από αεροπορικά πυρά. Από εκεί φυγαδεύτηκαν από το βασιλικό ναυτικό προς την Αίγυπτο. Η χαράδρα της Ίμπρου είναι αρκετά στενή σε μερικά σημεία, με εντυπωσιακούς βράχους και μοναδική χλωρίδα όλο το χρόνο. Η χαράδρα έχει μήκος 11 χιλιομέτρων και απαιτούνται 4-4.5 ώρες περπάτημα για να τη διασχίσετε. Η χαράδρα καταλήγει στο χωριό Κομιτάδες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Καλλικράτης

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (Οικισμός) ΣΦΑΚΙΑ
  Ευρίσκεται, ανατολικά του Ασφέντου, με αφετηρία το ορεινό χωριό Καλικράτης Σφακίων, σε υψόμετρο 750 μ (14 χλμ από Ιμβρο). Χρειάζονται τρεις ώρες πεζοπορίας για τη διάβαση του.
  Το φαράγγι τελειώνει στο χωριό Καψοδάσος σε υψόμετρο 120 μέτρων από όπου η χώρα Σφακίων 8 χιλιόμετρα.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ