gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ Δήμος ΧΑΝΙΑ" .


Αξιοθέατα (11)

Ιστορικά μνημεία

Μνημείο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΛΑΚΚΟΙ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Μακρύτερα στο δρόμο προς τον Ομαλό βρίσκεται ένα μνημείο του Β' παγκοσμίου πολέμου, που περιέχει τα ονόματα των πολεμιστών που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς. Ο Νεοζηλανδός Dudley Perkins (Kiwi ή Basili) και οι κρητικοί συντροφοί του έπεσαν σε ενέδρα εδώ στις 28/02/1944. Η ανδρεία τους έχει εμπνεύσει την κρητική παράδοση και τα κατορθώματά τους έχουν καταγραφεί στο έργο "Ο Κρητικός Δρομέας" από το Γιώργο Ψυχουντάκη. Ο Perkins κείτεται στο συμμαχικό νεκροταφείο στον κόλπο της Σούδας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Crete TOURnet


Οικίες

Η οικία και ο τάφος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη

ΟΜΑΛΟΣ (Οροπέδιο) ΧΑΝΙΑ
  Στην αρχή του οροπεδίου, στον ανατολικό λόφο, υπάρχει το σπίτι και ο τάφος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ενός διάσημου επαναστάτη του 1866. Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα πίσω από το σπίτι, χτίστηκε από τον ίδιο για την αποφυλάκιση του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ομορφες τοποθεσίες

Κοιλάδα του Κερίτη

ΜΕΣΚΛΑ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Το χωριό Μεσκλά είναι μοναδικά τοποθετημένο ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους μέσα στην Κοιλάδα του Κερίτη, όπως ονομάζεται το ποτάμι που το διασχίζει. Πίσω του υψώνονται τα Λευκά Όρη. Η θέα των βουνών και της κοιλάδας χαμηλότερα κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα.

Πεδιάδα Ομαλού

ΟΜΑΛΟΣ (Οροπέδιο) ΧΑΝΙΑ
  Το Οροπέδιο του Ομαλού που έχει υψόμετρο 1.080 μέτρων είναι ένα από τα τρία υψηλότερα βρισκόμενα μεγάλα οροπέδια της Κρήτης. Το Οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη υψώνεται στα 1.400 μέτρα και η Νιάτος πάνω από το Ασκύφου στα 1.500 μέτρα. Το Οροπέδιο του Ομαλού έχει τρεις εξόδους. Η πρώτη είναι αυτή που βρίσκεται στο δρόμο για τα Χανιά, η Νερατζόπορτα που είναι η είσοδος του οροπεδίου από την Πεδιάδα της Κυδωνίας. Το υψόμετρο σ' αυτό το σημείο φτάνει τα 1.087 μέτρα. Η δεύτερη είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη. Η τρίτη βγαίνει στη νοτιοδυτική γωνία του οροπεδίου, απ' όπου ξεκινά ένας δρόμος για τη Σούγια. Το οροπέδιο είναι περιτριγυρισμένο από τις κορυφές των Λευκών Ορέων - Βόλακιας 2.116 μέτρα, Γκίγκιλος μπροστά από το Ξυλόσκαλο 2.081 μέτρα, Σαμπέρος 2.005 μέτρα στη δυτική πλευρά του Φαραγγιο της Σαμαριάς και Ψιλάφι στα 1.984 μέτρα. Το έδαφος είναι ανώμαλο και η κάθε πλευρά έχει απόσταση περίπου μιας ώρας περπάτημα. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών το χιόνι καλπτει τον Ομαλό και ο δρόμος μπορεί να παραμείνει κλειστός για αρκετές ήμερες. Το οροπέδιο είναι συνεχώς πράσινο εκτός από τους πολύ θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα την άνοιξη είναι καλυμμένο από άγρια φυτά. Η φυσική του ομορφιά όπως και ο βουνίσιος αέρας του τοπίου χαρίζουν μια αίσθηση ανανέωσης στον επισκέπτη, που άλλωστε θα βρει εδώ ένα υπέροχο τόπο για ορειβασία ή περίπατο. Στο οροπέδιο υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία, μερικά από τα οποία είναι απόλυτα εξοπλισμένα για το χειμώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Πύργοι

Πύργος του Da Molin, ενετικός

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Στο χωριό Αλικιανού βρίσκεται ο βενετικός πύργος Da Molin που ονομάστηκε έτσι από την οικογένεια που ήταν ιδιοκτήτρια της περιοχής. Τα ευρήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, και υπάρχει πρόσβαση μέσω μιάς στενής διόδου που περιβάλλεται από κτίσματα.

Φαράγγια & Χαράδρες

Ελυγιά

ΟΜΑΛΟΣ (Οροπέδιο) ΧΑΝΙΑ
  Από τα αξιολογότερα Σφακιανά Φαράγγια και στο οποίο ακόμη ζουν μερικά ζευγάρια από το σπάνιο αγρίμι της Κρήτης.
  Η πεζοπορία σε αυτό ξεκινά από το χωριό Αγ. Ιωάννης Σφακίων (υψομ. 780 και 92 χλμ από Χανιά), με διάρκεια μίας ώρας ως την τοποθεσία Κορμοκόπος, όπου υπάρχει σπήλαιο με νερό και η αρχή της καθόδου (μέχρι εκεί χρειάζεται οδηγός) για την διάβαση του φαραγγιού. Τερματίζει στην πανέμορφη πευκόφυτη αμμουδιά του Λιβυκού πeλάγους μετά από άλλες δυόμισι ώρες πεζοπορίας. Από την παραλία μέχρι την Αγία Ρούμελη δυτικά χρειάζεται άλλης μιας ώρας πορεία. Η παραπάνω διαδρομή καλύπτει το ήμισυ του φαραγγιού. Αν επιθυμείτε διάβαση όλου του Ελυγιά χρειάζεστε έμπειρο οδηγό και δύο ημέρες στην διάθεση σας. Ξεκινάτε από το οροπέδιο του Ομαλού και μέσω του ορειβατικού καταφυγίου Καλλέργη και της κορυφής Μελιντάου (υψομ. 2.133 μ) θα φθάσετε στην τοποθεσία των Λευκών Ορέων "Ποταμός" και μετά από ένα κατακόρυφο κατέβασμα δέκα μέτρων φθάνετε στον πυθμένα του φαραγγιού και συνεχίζετε ως την ακτή του Λιβυκού πέλαγους. Η πεζοπορία Ομαλός-Ποταμοί είναι έξι ώρες και άλλες έξι ώρες από εκεί μέχρι την ακτή.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Τρυπητή

  Είναι ένα από τα μεγάλα και δύσβατα φαράγγια των Χανίων όπου χρειάζεστε οδηγό για την διάβασή του και φυσικά τον χρόνο μιάμισι τουλάχιστον ημέρας. Την πρώτη ημέρα απόγευμα μπορείτε μέσω του οροπεδίου Ομαλού και από υψόμετρο 1.200 μέτρων, να πραγματοποιήσετε την ανάβαση στο Αλπικής μορφής πολύ κακοτράχαλο βουνό Γκίγκιλος, διερχόμενοι κάτω από μια φυσική καμάρα σε υψόμετρο 1.400 μέτρα από την πηγή Λινοσέλι με το παγωμένο νερό. Θα διανυκτερεύσετε πλησίον της κορυφής στο ύπαιθρο ή στην ερειπωμένη στάνη Τζάτζιμου. Μέχρι εκεί η πεζοπορία είναι 2,30 ώρες. Το υψόμετρο της κορυφής 2.080 μέτρα.
  Κατά την μυθολογία σε τούτη την κορυφή είχε το θρόνο του ο Κρηταγενής Δίας και στις πλησίον, δυτικά, ομαλότερες κορυφές επραγματοποιούσε τις αρματοδρομίες του. Στην πηγή Λινοσέλι υπήρχε ξακουστό αρχαίο Μαντείο.
  Από τον Γκίγκιλο μέχρι την ακτή, η πεζοπορία, ανάλογα με τον ρυθμό της, είναι περίπου έξι ώρες και αν δεν υπάρχει κάποιο πλεούμενο να σας παραλάβει θα βαδίσετε άλλες τρεις ώρες (από τον παλαιό οικισμό δεξιά και άνω) για να φθάσετε ως το πανέμορφο παραλιακό χωριό της Σούγιας Σελίνου (70 χλμ από Χανιά).
  Μεγάλη είναι η ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας του φαραγγιού και εδώ ζει το Κρητικό Αγρίμι. Στην παραλία υπάρχει στέρνα νερού, στάνη κατσικιών και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Πρασσές

ΠΡΑΣΕΣ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Ενα μικρό αλλά πανέμορφο και πολύ άγριο φαράγγι με μεγάλη υψομετρική διαφορά, από την είσοδο μέχρι την έξοδο, εξ αιτίας της οποίας η διαδρομή σε αυτό είναι αρκετά κατηφορική, ανάμεσα από μικρούς ή μεγάλους βράχους και κάτω από εντυπωσιακούς κατακόρυφους γκρεμνούς.
  Φθάνουμε ως την αρχή του από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από την διασταύρωση Πέτρας Σελί προς το οροπέδιο Ομαλού (διαδρομής Χανίων-Σούγιας) και περίπου ένα χιλιόμετρο από την είσοδό μας στην παράκαμψη Ομαλού. Δίπλα στον εκεί χωματόδρομο υπάρχει μονοπάτι για ενάμισι περίπου χιλιόμετρο που σε 15 λεπτά μας φέρνει στην κατάφυτη από πλατάνια και φτέρες περιοχή Πλάτανος όπου υπάρχουν και πηγές νερού. Εισερχόμεθα στο κυρίως φαράγγι και σε δύο ώρες περίπου, έχουμε έξοδο στο αγροτικό δρόμο που οδηγεί από το χωριό Πρασσές Κυδωνίας (31 χλμ από Χανιά και υψομ. 480 μ) προς τον οικισμό του Σκίδια δεξιά από την έξοδό μας. Αν δεν υπάρχει εδώ όχημα χρειάζονται άλλα 40 λεπτά πεζοπορίας μέχρι τον Πρασσέ.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Φαράγγι Σαμαριάς

ΣΑΜΑΡΙΑ (Εθνικός δρυμός) ΧΑΝΙΑ
  Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο στην Ευρώπη με συνολικό μήκος 18 χιλιόμετρα. Το πλάτος του φαραγγιού κυμαίνεται από 150 μέτρα στο φαρδύτερο σημείο μέχρι 3 μέτρα στο στενότερο. Έχει κηρυχθεί εθνικός δρυμός για να προστατευτεί η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του. Το περπάτημα μέσα στο φαράγγι χρειάζεται 6 έως 8 ώρες και παρ' όλο που ο δρόμος είναι κατηφορικός, είναι απαραίτητο να έχετε δυνατά και βολικά παπούτσια και κάποια φυσική αντοχή.
Το φαράγγι αρχίζει από το Ξυλόσκαλο, το οποίο όπως υπονοεί και το όνομά του είναι μια ξύλινη σκάλα που βοηθάει τη γρήγορη κατάβαση. Το μονοπάτι μετά ακολουθεί την κοίτη του ποταμού κατά μήκος ενός πανέμορφου δάσους με ψηλά δέντρα και καταπληκτική θέα. Στην άκρη κοντά στη μικρή εκκλησούλα του Αγίου Νικολάου μπορείτε να αναπαυθείτε για λίγα λεπτά και να απολαύσετε τη θέα, πριν συνεχίσετε. Τα βουνά υψώνονται επιβλητικά φτάνοντας σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα από τη θάλασσα. Το ωραιότερο μέρος της διαδρομής είναι οι Σιδερόπορτες, όπου οι δύο πλευρές του φαραγγιού απέχουν μόνο 3 μέτρα και έχουν ύψος 600 μέτρα. Η θάλασσα φαίνεται γαλάζια στο βάθος του ορίζοντα.
H Αγία Ρουμέλη απλώνεται στο τέλος του φαραγγιού. Από κει τα καραβάκια σας μεταφέρουν στη Χώρα Σφακίων απ' όπου τα λεωφορεία επιστρέφουν στα Χανιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


  Το μεγαλύτερο, επιβλητικότερο και ομορφότερο φαράγγι, όχι μόνο στα Χανιά αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αυτό της Σαμαριάς. Γι' αυτό άλλωστε είναι και το πλέον γνωστό διεθνώς και το πλέον επισκέψιμο, αφού έχουν την τύχη να το διαβαίνουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες φυσιολάτρες κάθε χρόνο. Είναι ένα θαυμαστό τοπίο, με σπάνιους γεωμορφικούς σχηματισμούς. Μοναδικός βιότοπος με ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα και μια πλούσια μυθολογία που φθάνει ως τα προϊστορικά χρόνια και ιστορία πολυτάραχη στα δύσκολα για την Κρήτη χρόνια.
  Ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων Κρήτης το έτος 1962 και μέχρι τότε στο χωριό της Σαμαριάς, στο κέντρο του φαραγγιού, κατοικούσαν ακόμη δυο-τρεις οικογένειες Σφακιανών, ασχολουμένων κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.
  Καλύφθηκε τότε έκταση 48.500 στρεμμάτων ενώ σήμερα προωθείται η επέκταση του Δρυμού σε 250.000 στρέμματα που θα συμπεριλάβουν και το πλέον αξιόλογο τμήμα των Λευκών Ορέων.
  Έχει βραβευθεί:
•Το 1971 με το Εθνικό δίπλωμα προστασίας της φύσης
•Το 1973 ανακηρύχθηκε ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
•Το 1979 του απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα, Α' κατηγορίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που μέχρι τώρα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Έγινε δηλαδή απονομή και τα έτη 1984, 1989,1994 και 1999.
  Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12.800 χιλιόμετρα και στη συνέχεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρουμέλη είναι ακόμα 3.200 χιλιόμετρα.
  Είναι επισκέψιμο συνήθως από την 1η Μαΐου μέχρι τέλος Οκτωβρίου, εκτός αν υπάρξουν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν φυλάκια της Κρατικής Υπηρεσίας (Δασικής) στην είσοδο του Φαραγγιού, στον οικισμό Σαμαριάς και στην έξοδο του Δρυμού. Επίσης το φαράγγι παρέχει υπηρεσίες γιατρού. Στην Αγία Ρουμέλη υπάρχει και ελικοδρόμιο.
  Έχει πολλά στενώματα που έχουν ονομαστεί “πόρτες”, αλλά το στενότερο, η “Σιδερόπορτα”, έχει πλάτος μόνο τρία μέτρα ενώ το κατακόρυφο ύψος στις εκατέρωθεν πλευρές φθάνει από 300 μέχρι τα 700 μέτρα. Σε πολλά σημεία περνάτε πάνω από το ποτάμι του φαραγγιού με μικρά ξύλινα γεφυράκια.
(Κείμενο: Αντώνης Πλυμάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ