gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες για το τοπωνύμιο: "ΕΛΣΙΝΚΙ Πόλη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ".


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Helsinki 1952

   Μια από τις χώρες με πολύ υψηλή Ολυμπιακή νοοτροπία, η Φιλλανδία, τελικά γίνεται η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών του 1952. Το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα, γίνεται η μικρότερη πόλη της γης που έχει ποτέ διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Πληθυσμός: 365.000 φανατικοί φίλαθλοι!
   Το Ελσίνκι σημαίνει και την επάνοδο των Ρώσσων στους Ολυμπιακούς μόνο που τώρα αγωνίζονται κάτω από τη σημαία της Σοβιετικής Ενώσεως. Φόβοι ότι Σοβιετικοί και Αμερικανοί θα φερθούν εχθρικά μεταξύ τους αποδείχθηκαν χωρίς καμμία βάση αλήθειας. Οι αθλητές ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιοι και στις συναντήσεις μέσα στον στίβο αλλά και στους χώρους του Ολυμπιακού Χωριού. Κάπως τυπικά ευγενείς, ίσως, αλλά ποτέ εριστικοί.
   Το αστέρι της Φιλλανδικής Ολυμπιάδας γίνεται ο Εμίλ Ζάτοπεκ. Ο Ζάτοπεκ, που απεκλήθη «ανθρώπινη ατμομηχανή», κατόρθωσε κάτι το οποίο κανείς άλλος αθλητής δεν κατόρθωσε ποτέ: ήρθε πρώτος στα 5.000μ., 10.000μ. και στον μαραθώνιο! Διάσημοι αναλυτές αθλητικών θεμάτων που βρέθηκαν στο Ελσίνκι και είδαν με τα μάτια τους το τριπλό αυτό κατόρθωμα, δεν μπόρεσαν ποτέ να το εξηγήσουν. «Σίγουρα», είπε κάποιος, «το πιστεύω γιατί ήμουν εδώ και το είδα να συμβαίνει. Δεν νομίζω πως θα μπορέσω ποτέ να το βάλω στα καλούπια μιας λογικοφανούς ανάλυσης...». Ο Ζάτοπεκ ήταν ταγματάρχης στον Τσέχικο Στρατό. Δεν έκανε ποτέ του κάποια γνωστή, συστηματική προπόνηση. Ετρεχε όποτε είχε καιρό και ευκαιρία. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η γυναίκα του, Ντάνα Ζάτοπεκ, κέρδισε στο ακόντιο, μισή ώρα αργότερα από την νίκη του άντρα της στα 5.000μ. Η οικογένεια Ζάτοπεκ γύρισε σπίτι με τέσσερα χρυσά μετάλλια, έγραψε τότε κάποιος ανταποκριτής.
   Πάλι κάποιες εκπλήξεις ήρθαν από τα μικρά έθνη με τους Τζαμαϊκανούς τετρακοσάρηδες να είναι αήττητοι και με τον Λουξεμβουργιανό Τζόζυ Μπαρτέλ να νικάει εύκολα στα 1.500μ. και να φέρνει σε αμηχανία τους διοργανωτές όταν στάθηκε αδύνατον να βρουν και να παίξουν στο μαγνητόφωνο τον εθνικό ύμνο της πατρίδας του!
   Δεν ήταν έκπληξη τα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια. Προκάλεσε, όμως, κάποια χαμόγελα το γεγονός ότι ο νικητής, Αμερικανός Ασενφέλτερ, είχε ακριβώς πίσω του και πολύ κοντά έναν Σοβιετικό εμποδιστή που, αν και προσπάθησε, ήρθε δεύτερος. Και τα χαμόγελα, γιατί; Κάποιος δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι, στην ιδιωτική του ζωή ο Ασενφέλτερ, εγκληματολόγος καριέρας, εργαζόταν στο FBI. Είπε τότε ότι οι Σοβιετικοί άρχισαν να παρακολουθούν τους Ομοσπονδιακούς Πράκτορες!...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Ελσίνκι 1952

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Ελσίνκι 1952

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ