gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες για το τοπωνύμιο: "ΜΟΣΧΑ Πόλη ΡΩΣΙΑ".


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μόσχα 1980

   Λίγες στην αρχή και αρκετά περισσότερες διαμαρτυρίες αργότερα ακούστηκαν όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει τους Ολυμπιακούς του 1980 στη Μόσχα. Η Σοβιετική Ενωση μπήκε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς το 1952 και απεδείχθη ότι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σκόρερ χρυσών μεταλλίων - μια πραγματικά μεγάλη επίτευξη. Αλλά, τον Δεκέμβρη του '79 οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγκανιστάν και τα περισσότερα μη-κομμουνιστικά κράτη, με πρωτοστατούσα την Αμερική, προσπάθησαν να επιβάλλουν ένα καθολικό μποϋκοτάζ στους αγώνες αυτούς. Οχι όλες οι χώρες υποστήριξαν αυτό το είδος της διαμαρτυρίας στην πραγματικότητα και με ειλικρίνεια. Υπήρχαν πολλές που δεν άντεχαν το οικονομικό βάρος που είναι τα έξοδα μιας τόσο πολυδάπανης γι' αυτούς αποστολής. Το βρήκαν, λοιπόν, σαν μια πολύ καλή πρόφαση, να μετάσχουν σ' αυτή την ομαδική άρνηση! Από την άλλη μεριά δήλωναν έτσι και έμπρακτα τη φιλία τους για την Αμερική. Μόνον οι Βρεττανοί βρήκαν έναν εύσχημο αλλά φανερά υποκριτικό τρόπο να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Eστειλαν στη Μόσχα τη Βρεττανική Ομάδα αλλά όχι και τη... Βρεττανική σημαία. Οι Βρετανοί αθλητές μπήκαν στο στάδιο κρατώντας την λευκή σημαία με τους Ολυμπιακούς Κύκλους!
   Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και των αγωνισμάτων και της διαμονής των αθλητών στη Μόσχα ήταν κάτι παραπάνω από τέλειες. Το 103.000 θεατών Στάδιο Λένιν ήταν καθημερινά γεμάτο, απόδειξη ότι οι Μοσχοβίτες διψούσαν για ένα αθλητικό θέαμα υψηλού επιπέδου. Οι θεατές, αν και φάνηκε να ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει με τις σύγχρονες αθλητικές επιδόσεις και ήταν κόσμιοι στις αντιδράσεις τους, αρκετές φορές φέρθηκαν απρεπώς σε διαγωνιζόμενους αθλητές, ειδικώτερα σ' αυτούς από χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Τα αθλήματα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά, πράγμα που αύξησε τις πρώτες νίκες, δηλ., τα χρυσά μετάλλια σε 203.
   Οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων ήταν και πάλι μια... Αφρικανική ιστορία, αλλά ο μαραθώνιος έδωσε το χρυσό του μετάλλιο στο Βάλντεμαρ Τσερπίνσκι της Ανατολικής (τότε) Γερμανίας, ένα χρυσό που ο Βάλντεμαρ πήρε για δεύτερη φορά μετά από τη νίκη του το '76. Στο τριπλούν άλμα ο Ρώσος Βίκτορ Σανέγεφ τελείωσε την καριέρα του παίρνοντας ένα ασημένιο που, όπως είπε, «θα στολίσει καλύτερα το γραφείο μου στο σπίτι μαζί με τα τρία χρυσά...». Οι Ανατολικογερμανίδες κυριάρχησαν στις πισίνες, σαρώνοντας τα 26 από ένα σύνολο 35 μεταλλίων!
   Στην πυγμαχία που παρουσιάστηκε πολύ ανανεωμένη στη Μόσχα, ο Κουβανός βαρεοβαρίστας Τεόφιλο Στήβενσον απέκτησε τον τίτλο του πρώτου πυγμάχου χρυσομεταλλίστα στο ίδιο αγώνισμα σε τρεις διαφορετικές Ολυμπιάδες.
   Η Μόσχα μας έδωσε και ένα... ανθρωπολογικό ρεκόρ. Την Βορειοκορεάτισα γυμνάστρια Μυόνγκ Χούε Τσόε που ζύγιζε 25 κιλά και είχε ύψος 1.35μ.!
   Η Μόσχα με την απουσία των Αμερικανών δεν έδωσε μεγάλες στιγμές ανταγωνιστικών συγκινήσεων. Τα περισσότερα μετάλλια, φυσικά, πήγαν στη Σοβιετική Ενωση με δεύτερους τους Γερμανούς της Ανατολικής Γερμανίας και τρίτους τους Βούλγαρους. Οι Βρεττανοί ήρθαν έννατοι. Κάποιος είπε ότι αυτό έγινε γιατί δεν είχαν τη σημαία που θα τους εμψύχωνε. Ισως, νάναι κι αλήθεια...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Μόσχα 1980

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Μόσχα 1980

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ