gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες για το τοπωνύμιο: "ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Πόλη ΒΙΚΤΟΡΙΑ".


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μελβούρνη 1956

   Φτάνουμε στους Αυστραλιανούς Ολυμπιακούς που απεκλήθησαν οι Ολυμπιακοί της Γραφειοκρατίας. Το 1949 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αποφασίσει, με διαφορά μιας ψήφου, να στείλει τους Ολυμπιακούς στη Μελβούρνη, αλλά ανησύχησαν με την απόφασή τους αυτή γιατί οι Αυστραλοί φάνηκαν να αργοπορούν στην προετοιμασία των αθλητικών εγκαταστάσεων και για τους δύσκαμπτους αυστραλιανούς νόμους σχετικά με την εισαγωγή ζώων, πράγμα που δυσκόλευε όλα τα αγωνίσματα της ιππασίας. Eτσι για πρώτη φορά και ενάντια στους Ολυμπιακούς Κανονισμούς, ένα άθλημα αποκόπηκε από τους Αγώνες και αποφασίστηκε τα αγωνίσματα της ιππασίας να διεξαχθούν στη Σουηδία.
   Οι Ολυμπιακοί του '56, οι μόνοι Ολυμπιακοί που έγιναν στο Νότιο Ημισφαίριο, εγκαινιάστηκαν στη Μελβούρνη κάτω από μια σχετική έλλειψη ενθουσιασμού, που αποδόθηκε στις ταραγμένες ώρες που περνούσε σε πολλά του σημεία ο κόσμος μας. Είμαστε στη χρονιά που έχουμε τη Σοβιετική επέμβαση στην Ουγγαρία και τη Γάλλο-Βρεττανική επέμβαση στο Κανάλι του Σουέζ. Η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες. Αυτό προκάλεσε και την αποχώρηση της Αιγύπτου και του Λιβάνου. Η Κομμουνιστική Κίνα τις μιμήθηκε.
   Στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων, κυριάρχησε ο Σοβιετικός ναύτης Βλαντιμίρ Κουτς, με νίκες που ήταν συνάμα και παγκόσμια ρεκόρ στα 5.000 και 10.000μ. Η Ιρλανδία κέρδισε το δικό της χρυσό με τον Ρόννι Ντιλένυ στα 1.500μ.
   Ο μεγάλος Εμίλ Ζάτοπεκ γνώρισε την πρώτη του ήττα από τον Γαλλοαλγερινό Αλαίν Μιμούν που κέρδισε τον μαραθώνιο, αφήνοντας τον Ζάτοπεκ έξι θέσεις πίσω. Πρέπει να θυμηθούμε ότι στις τελευταίες τρεις Ολυμπιάδες ο Μιμούν ερχόταν σταθερά δεύτερος, με πρώτο πάντα τον Ζάτοπεκ.
   Στο τέλος της Ολυμπιάδας, για πρώτη φορά, οι αθλητές δεν παρήλασαν συντεταγμένοι σε τετράδες, όπως μέχρι τότε γινόταν, αλλά μπήκαν στο στάδιο ασύντακτοι, σαν πλήθος, για να συμβολίσουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, εγκαταλείποντας το μιλιταριστικό βάδισμα που θυμίζει στρατό. Η ιδέα αυτή ήρθε σε γράμμα από ένα γεννημένο στην Αυστραλία Κινεζόπουλο στον Πρόεδρο της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής.
   Eνα ευτυχές υστερόγραφο των αγώνων αυτών, ένα υστερόγραφο που γράφτηκε μήνες αργότερα στην Πράγα: ο γάμος του Αμερικανού σφυροβόλου Χάρολντ Κόννολλυ με την Τσέχα αθλήτρια της δισκοβολίας Oλγκα Φιγκότοβα, μετά από ένα σύντομο αλλά εκρηκτικό ειδύλλιο στην Αυστραλία. Κουμπάρος; Ποιος καταλληλότερος παρά ο Εμίλ Ζάτοπεκ...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Μελβούρνη 1956

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Μελβούρνη 1956

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ