gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες για το τοπωνύμιο: "ΑΜΒΕΡΣΑ Πόλη ΒΕΛΓΙΟ".


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αμβέρσα 1920

   Πρώτοι Αγώνες μετά τον καταστροφικό για την Ευρώπη Πόλεμο του 16-18. Oλη η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται στον λήθαργο της επούλωσης των τραυμάτων του πολέμου. Απόντες στην Ολυμπιάδα αυτή θα είναι οι ηττημένοι Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Τουρκία.
   Λόγω ισχνού κρατικού ταμείου, οι Αγώνες αυτοί ονομάστηκαν Ολυμπιακοί της... Λιτότητας. Τα χρυσά μετάλλια δεν ήταν... χρυσά αλλά επίχρυσα και τα ασημένια επάργυρα!
   Στο γενικότερο πνεύμα οικονομίας και για να μπορέσει το κράτος να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη έστω έξοδα, όπως τροφή και ενδιαίτημα των αθλητών, κατέφυγε σε εκκλήσεις στον λαό που ανταποκρίθηκε πρόθυμα και έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθούν χρήματα για τις βασικότερες από τις ανάγκες. Πολλά παράπονα ακούστηκαν και μέσα σ' όλα και μια μικρή ιδιότυπη... επανάσταση. Μη δίνοντας κατάλυμμα για την διαμονή της Αμερικανικής Ομάδας, η Βελγική κυβέρνηση για να αποφύγει την απειλούμενη αποχώρηση των Αμερικανών, τους έπεισε να μείνουν στο «Πρίνσες Μετόϊκα», το υπερωκεάνειο που τους μετέφερε στην Αμβέρσα. Οι Αμερικανοί δέχθηκαν. Στην αρχή. Γιατί στη συνέχεια, μετά από σερβιρίσματα φαγητών με ύποπτες οσμές και κάποιες... οργανωμένες επιθέσεις ποντικών, οι Αμερικανοί εφάρμοσαν ένα σχέδιο αστραπιαίας αντίδρασης και (στα αθλητικά χρονικά αναφέρεται σαν η «Ανταρσία του Μετόικα»), υποχρέωσαν το πλήρωμα και τους αξιωματικούς να βγουν στη στεριά. Εδήλωσαν ότι το πλοίο έχει καταληφθεί από τους... σκλάβους του! Φυσικά, ήταν μια ανταρσία που κράτησε λίγες μόνον ώρες. Αρκετές, όμως, για να βρεθεί λύση. Οι Αμερικανοί χωρίστηκαν σε ομάδες και έμειναν σε μικρά προαστειακά ξενοδοχεία, περνώντας καλύτερα από όλους τους άλλους αθλητές!...
   Ενα όνομα που ακούστηκε πολύ, ήταν αυτό του Αμερικανού Τζων Κέλλυ. Νίκησε με άνεση σε δύο αγωνίσματα: απλό και διπλό κανόε. Πήρε με άνεση και τα δύο... επίχρυσα μετάλλια. Ο Κέλλυ ήταν αθλητής με πλούσια αθλητική καριέρα που στη διάρκειά της, σε Ολυμπιακούς και σε άλλους διεθνείς αγώνες, απέσπασε 192 πρώτες νίκες. Ηταν κάπως ορμητικός και απότομος, και πολύ έμπειρος χτίστης. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά ότι ορισμένοι αθλητές θα έπρεπε να αποκλείονται αν το επάγγελμά τους βοηθάει στο να... προπονούνται οχτώ ώρες την ημέρα, κάθε μέρα! Και φανερό είναι ότι το μεγαλύτερο προσόν ενός καλού κωπηλάτη είναι τα γερά μπράτσα, που στην περίπτωση του Κέλλυ ήταν σαν ατσάλινα από τη συνεχή άσκηση στη δουλειά... Το όνομα του Κέλλυ ακούστηκε και χρόνια αργότερα στην Αμερική όταν... έκανε κομμάτια το γραφείο ενός γνωστού κοσμικογράφου που είχε γράψει πως η κόρη του είχε παράνομες σχέσεις μ' έναν Ευρωπαίο πρίγκηπα. Αδίκως, ίσως, γιατί λίγα χρόνια μετά, ο ίδιος Κέλλυ παρέδιδε την κόρη του Γκρέις «εις γάμου κοινωνίαν» με τον Πρίγκηπα Ραινιέ του Μονακό!
   Στην Αμβέρσα του 1920 έχουμε και την πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους, πραγματοποίηση μιας ιδέας του ντε Κουμπερτέν, βασισμένη στο σχέδιο ενός αρχαίου Ελληνικού κοσμήματος...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Αμβέρσα 1920

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Αμβέρσα 1920

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ