gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ Περιφέρεια ΗΠΑ" .


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σαιντ Λούις 1904

ΣΑΙΝΤ ΛΟΥΙΣ (Πόλη) ΜΙΖΟΥΡΙ
   Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, διενέξεις και ενστάσεις και με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Θήoντορ Ρούσβελτ, ορίζεται ότι οι Αγώνες του 1904 θα γίνουν στο Σαίντ Λούις. Η σκοπιμότητα σ' αυτό απέβλεπε στο να γιορταστούν, μαζί με τους Αγώνες τα 100 χρόνια από τότε που η Αμερική αγόρασε τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία. Επαναλήφθηκε, όμως, πάλι το λάθος του 1900, να περιληφθούν οι Ολυμπιακοί μέσα στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθέσεως που γίνονταν στην ίδια πόλη, πράγμα που κατέστησε τους Αγώνες εκθεσιακό θέαμα δευτέρας σημασίας.
   Με την Ολυμπιάδα αυτή να διεξάγεται ακριβώς στο κέντρο της Βόρειας Αμερικής, το πρόβλημα της μεγάλης απόστασης φάνηκε με τη μικρή συμμετοχή από χώρες απέναντι από τον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό. Ακόμα και ο ίδιος ο ντε Κουμπερτέν ήταν απών. Ετσι, 85% από τους διαγωνιζόμενους αθλητές ήταν από τις ΗΠΑ που, χωρίς να εκπλήξουν κανένα, κέρδισαν το 84% των μεταλλίων! Ενας αθλητικός σχολιαστής έγραψε ότι οι Αγώνες του Σαίντ Λούις ήταν μια ιδιωτική υπόθεση μεταξύ αμερικανικών πανεπιστημίων και συλλόγων... Με τέτοιες προϋποθέσεις, οι Ολυμπιακοί κατέληξαν σε ένα είδος μεγάλης φάρσας μια που βρέθηκαν αγωνίσματα να έχουν συνολικά Αμερικανούς, σε όλες τις σειρές! Εχουμε την περίπτωση του ποδηλάτη Μάρκους Χέρλεϋ που κέρδισε τέσσερα χρυσά. Στους αγώνες ταχύτητας οι αθλητές συμφώνησαν μεταξύ τους να μην τρέξουν προκριματικούς αλλά απ' ευθείας στους τελικούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην αφετηρία 13 αθλητές!...
   Στο Σαίντ Λούις εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και ο αυστηρός κανόνας να ξεκινούν ένα μέτρο πίσω από την σειρά τους όσοι αθλητές δρόμων έκαναν εσφαλμένη εκκίνηση. Στα 200 μ., και έχοντας και τους τρεις αντιπάλους να ξεκινούν πίσω του, σε μια σειρά που έτρεχαν μόνον τέσσερις, ο Αρτσι Χαν νίκησε και πήρε το χρυσό!
   Ενα σκάνδαλο αμαύρωσε το αγώνισμα του μαραθώνιου. Ο πρώτος δρομέας που βγήκε από το στάδιο, ο Αμερικανός Φρεντ Λορζ, ήταν και ο πρώτος που επέστρεψε. Σε κατάσταση που έδειχνε φανερά ξεκούραστος και καθόλου ταλαιπωρημένος. Ακόμα και τα παπούτσια του ήταν χωρίς το παραμικρότερο ίχνος σκόνης. Αποκαλύφθηκε αργότερα και μετά από πολλαπλές μαρτυρίες, ότι ο Λορζ παρακάλεσε οδηγό διερχομένου τυχαία αυτοκινήτου να τον βοηθήσει διότι, είπε, υπέφερε από κράμπες. Αποκλείστηκε γι' αυτό για πάντα από Ολυμπιακές και από άλλες επίσημες διοργανώσεις. Ο τίτλος και το χρυσό πήγαν στον Τόμας Χικς που, ας σημειωθεί, τερμάτισε δεύτερος, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, εξ αιτίας ποσότητας στρυχνίνης που είχε πάρει σαν αναβολικό, πριν από τον αγώνα - μια συνήθης και επιτρεπόμενη τότε πρακτική...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Σαιντ Λούις 1904

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Σαιντ Λούις 1904

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ