gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΕΡΟΛΙΝΟ Πολιτεία ΓΕΡΜΑΝΙΑ" .


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Βερολίνο 1936

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Πόλη) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
   Οι Ολυμπιακοί του Βερολίνου, ήταν το θέμα-πρόβλημα πολλών συζητήσεων μεταξύ Ολυμπιακών Επιτροπών διαφόρων χωρών για το αν θα έπρεπε να αποδεχθούν την πρόσκληση της Εθνικοσοσιαλιστικής Κυβέρνησης του Χίτλερ, μιας κυβέρνησης που δεν είχε κρύψει τις ρατσιστικές της πεποιθήσεις.
   Το Βερολίνο του '36, είναι ο τόπος που εγκαινιάζεται για πρώτη φορά και το άναμα της Ολυμπιακής φλόγας, φερμένης στο Βερολίνο από σειρά διαδοχικών δρομέων από τον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αρχαία Ολυμπία. Και, βέβαια, αυτό δεν ήταν η μόνη εστραβαγκάντσα της Ολυμπιάδας αυτής. Κάθε τι θεατρικά εντυπωσιακό και «μεγάλο» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον. Το... θεατρικό τμήμα των διοργανωτών φρόντισε ακόμα να βρίσκεται κοντά στο θεωρείο του Χίτλερ, ο πρώτος Μαραθωνιονίκης του 1896, ο Σπύρος Λούης που πλησίασε και έδωσε στον Αδόλφο ένα κλωνάρι αγριελιάς που είχε φέρει μαζί του από την Ολυμπία. Χιλιάδες περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό την ώρα που το χέρι του Χίτλερ άγγιξε την ελληνική αγριελιά κι ενώ ο διάσημος Ρίχαρντ Στράους διηύθυνε την μεγάλη ορχήστρα του Βερολίνου στις πρώτες νότες ενός θριαμβικού μουσικού κομματιού, το γιγαντιαίο αερόπλοιο Χίντεμπουργκ κάλυψε με τον όγκο του ένα μεγάλο μέρος του ουρανού πάνω από το στάδιο. Αυτό ήταν και το σύνθημα για τη Γερμανική Ολυμπιακή Ομάδα να τρέξει μέσα στον στίβο με τα χέρια σηκωμένα στον Ναζιστικό χαιρετισμό. Ακολούθησαν οι άλλες ομάδες που περνώντας μπροστά από το θεωρείο των επισήμων χαιρέτισαν - οι περισσότερες - τον Χίτλερ με τον Ναζιστικό χαιρετισμό, πλην των Αμερικανών και Βρεττανών που απλώς έστρεψαν «κεφαλήν δεξιά» πράγμα που προκάλεσε τα γιουχαΐσματα του... ευγενούς πλήθους.
   Η Ολυμπιάδα του Βερολίνου έμεινε, όχι αδίκως, γνωστή σαν η Ολυμπιάδα του Τζέσσε Οουενς. Οι επιδόσεις του τα τελευταία χρόνια τον έφερναν σαν ένα από τα φαβορί για, τουλάχιστον, δύο χρυσά στο Βερολίνο. Η γερμανική προπαγανδιστική μηχανή το αμφισβητούσε αυτό. Το σκεπτικό, φυσικά, ήταν να δειχθεί η υπεροχή της Αρείας Φυλής και στον στίβο. Το βιβλίο του Χίτλερ με τις παραφρονικές του θεωρίες για ανώτερες και κατώτερες φυλές, το πασίγνωστο Μάιν Καμπφ, βρισκόταν και στο πιο απόμερο γερμανικό σπίτι. Στο βιβλίο αυτό διατυπωνόταν και η θεωρία ότι οι μαύροι είναι κατώτερο είδος και δεν μπορούν να σταθούν δίπλα σ' έναν «γνήσιο» λευκό.
   Η μεγάλη... απογοήτευση ήρθε την ημέρα των δρόμων ταχύτητας. Στα 100μ. πρώτος ο μαύρος Οουενς με δεύτερο τον μαύρο Μέτκαλφ. Η απογοήτευση συνεχίστηκε με τα 200μ. Με πρώτο πάλι τον Οουενς. Η απογοήτευση άρχισε να γίνεται πικρή οργή με την τρίτη νίκη του Οουενς στο άλμα σε μήκος. Και η οργή έγινε ένας μικρός πανικός όταν ο Οουενς οδήγησε την Αμερικανική Ομάδα στη νίκη της σκυταλοδρομίας 4x100μ.
   Λένε πως ο Χίτλερ για να αποφύγει να σφίξει το χέρι του Οουενς προφασίστηκε βροχή και έφυγε από το στάδιο. Δεν είναι, όμως, αποδεδειγμένο. Εκείνο που «αποδείχτηκε» περίτρανα είναι η υπεροχή της Αρείας Φυλής...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Βερολίνο 1936

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Βερολίνο 1936

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ