gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΠΟΛΥΡΡΑΧΟ Χωριό ΚΟΖΑΝΗ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυρράχου

Τηλέφωνο: +30 24640 22214
  Ιστορικά το Πολύρραχο (Ρόχοβο) τοποθετείται στην Βυζαντινή περίοδο. Ιχνη ερειπίων παλιών εκκλησιών Βυζαντινής περιόδου, κάποιες εικόνες και τα βημόθυρα που σώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν ότι το Πολύρραχο (Ρόχοβο) υπήρχε επί Βυζαντινών χρόνων.
  Στο Πολύρραχο έζησε η οικογένεια του Μεσδιάνη, από την οποία προήλθε ο ονομαστός λόγιος Χαρίσιος Μεγδάνης (1768-1823 ).
  Στην τοποθεσία "Στενά - Πόρτες" συνοικισμού Προσηλίου Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυρράχου, ο ελληνικός στρατός στις 10 Οκτωβρίου 1912 συνέτριψε τους Τούρκους και εισήλθε θριαμβευτικά στα Σέρβια.
  Το έτος 1936 ανεγέρθει μνημείο προς τιμή των πεσόντων στις 10 Οκτωβρίου 1912, και κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία στο χώρο αυτό τελείται επιμνημόσυνη δέηση παρουσία όλων των Αρχών του Νομού Κοζάνης και των κατοίκων της περιοχής.
  Στη θέση του εξωκλησίου Αγίων Αποστόλων Πολυρράχου και στην ανατολική πλευρά του, υπάρχει κενοτάφιο του Ταγματάρχη πεζικού Αγησίλαου Παπαδήμα που θάφτηκε εκεί μαζί με τον οπλισμό του από τους τότε κατοίκους Πολυρράχου όταν ένα τούρκικο βόλι κατά το βράδυ της 9ης προς 10η Οκτωβρίου 1912 του αφαίρεσε τη ζωή. Πάνω από το κενοτάφιο υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε από την Κοινότητα Πολυρράχου προς τιμή του.
  Το Πολύρραχο αποτελεί ξεχωριστή και αξιόλογη περιοχή, πλούσιο σε όμορφα φυσικά τοπία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το πάρκο (αναψυκτήριο) στη θέση "Μεγάλη Βρύση", με την πλούσια φυσική ομορφιά που το προσδίδουν οι τρεις καλοφτιαγμένοι από τη φύση Πλάτανοι, ο ένας χρονολογείται περίπου 250 - 300 ετών, το δροσερό κρυστάλλινο νερό της εκεί πηγής, η δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα χιόνια και η αγριότητα της φύσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Το Πολύρραχο είναι κτισμένο στις απολήξεις των καμβουνίων ορέων πάνω σ' ένα μικρό λόφο. Αποτελεί ξεχωριστή και αξιόλογη περιοχή, πλούσια σε όμορφα τοπία και με φιλόξενους ανθρώπους. Γεωγραφικά βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 195 κατοίκους. Σημερινή ονομασία του οικισμού "Πολύρραχο", παλαιότερη ονομασία "Ρόχοβο".

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ