gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΚΑΛΥΒΙΑ Χωριό ΑΜΑΛΙΑΔΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυβίων Ηλιδος

Τηλέφωνο: +30 26220 41413
  Η κοινότητα Καλύβια Ήλιδας εμφανίζεται με στοιχεία πρώτης αναγνώρισης ως κοινότητα Καλυβίων Δ. 5-8-1925 ΦΕΚ Α 215/1925 και προήλθε από την κοινότητα Ήλιδας του τέως Δήμου Ήλιδος. Οι πρώτοι οικισμοί που την απαρτίζουν είναι: Τα Καλύβια και η Νέα Ήλις. Βρίσκεται Β.Α. της πόλης Αμαλιάδας, 12 χλμ. επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδας-Κέντρου, σε υψόμετρο 50 μ. και με πληθυσμό 450 κατοίκους το 1971, 424 κατ. το 1981 και 429 κατ. το 1991. Η έκταση του χωριού είναι περίπου 4.000 στρεμ., το έδαφος αμμοαργιλώδες, γόνιμο εξαιτίας της αφθονίας νερού. Παλιότερα καλλιεργούνταν τα κρεμμύδια (Καλυβιότικα) και τα πράσινα πιπέρια ακόμη και σήμερα, οι ελιές και άλλα προϊόντα.
  Το χωριό βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας, με τα αρχαία ερείπια να θυμίζουν τον Πολιτισμό του Ολυμπιακού Ιδεώδους.
  Η θαυμάσια θέση , στο μέσο της Κοίλης Ήλιδας, οι σύγχρονες οικοδομές, ο πλούσιος ηλεκτροφωτισμός, και η ζωηρή κίνηση στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάνουν το χωριό να φαίνεται σπουδαίο.
  Η ονομασία Καλύβια οφείλεται στον Αναστάση Καλύβη από την ορεινή Ηλεία (Βουντούχλα), πρώτο οικιστή στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αυτός έστησε το πρώτο καλύβι για να ακολουθήσουν κι άλλα "Καλύβια".
  Με το σεισμό του 1909 υπέστησαν ζημιές υλικές οι κατοικίες της Παλαιόπολης, γι' αυτό και πολλοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν Β.Δ. των Καλυβίων, στην Νέα Ήλιδα (Γαλούπι). Έτσι όλος ο οικισμός μετονομάζεται πλέον Καλύβια Ήλιδας (1959).
  Το χωριό έχει δυο εκκλησίες, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Κων/νου, που πανηγυρίζει την ημέρα της γιορτής των, όπως και του Αγ. Νικολάου.
  Το Δημ. Σχολείο λειτουργεί από το 1913 ως1/θ. σε ιδιωτικά οικήματα., αποκτά δημόσιο κτίριο το 1962 σε οικόπεδο που δωρίστηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στη Σχολική Εφορεία.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ