gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΛΟΓΓΟΣ Χωριό ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Λόγγου

Τηλέφωνο: +30 26910 72291
Ο Λόγγος είναι οικισμός αναπτυσσόμενος, γεγονός το οποίο φαίνεται από τους πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτουμε. Έτσι, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα ανοικοδόμησης κτηρίων από το 1961 ως σήμερα. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται προφανέστατα στο πλαίσιο της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης του δ.δ. τις τελευταίες δεκαετίες. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση του πληθυσμού από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα ως σήμερα, ενώ παρατηρείται ισάριθμη κατανομή όσον αφορά τις ηλικίες. Ο Κ. Τριανταφύλλου στο «Ιστορικό Λεξικό των Πατρών» επισημαίνει ότι ο Λόγγος αναφέρεται σε ελληνικά έγγραφα Πατρών το 1397 και το 1440. Από την επίσημη ενετική «Σύντομη Χωρογραφική απογραφή της Πελοποννήσου ή Μορέως» μαθαίνουμε ότι το 1962 υπήρχε το χωριό Λόγγος. Αναφέρεται το 1700 στη Βενετική απογραφή του Grimani ως Longo. O Vasmer στο έργο του Die Slaven in Griechenland ετυμολογεί το τοπωνύμιο από τη σλαβική λέξη λόγγα και ο Κ. Δ. Μέρτζιος στα Ηπειρωτικά Χρονικά παρατηρεί ότι πρόκειται για σύνηθες τοπωνύμιο όπου υπάρχει δρυμώνας ή δάσος (Κ. Τριανταφύλλου, «Ιστορικό Λεξικό των Πατρών»).

Διοικητική εξέλιξη:
Ο οικισμός «Λόγγος» απαντά πρώτη φορά το 1830 απογραφόμενος στην επαρχία Αιγιαλείας (στην απογραφή που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής αποστολής του γάλλου στρατηγού Μαιζόν). Το 1835 με το Οθωμανικό αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών εντάχθηκε στο Δήμο Αιγίου (Αιγιέων) της επαρχίας Αιγιαλείας του νομού Αχαΐας και Ήλιδος. Στο δήμο Αιγίου (Αιγιέων) ανήκε μέχρι το 1912, χρονολογία σύστασης των πρώτων κοινοτήτων, όταν αναγνωρίστηκε σε ομώνυμη κοινότητα. Σημειωτέον ότι επίσημη διοικητική απόφαση του 1868 αναγνωρίζει οικισμό στη θέση Κρυόβρυση της περιφέρειας του χωριού Λόγγου. Ο οικισμός αυτός δεν απογράφτηκε πότε και δεν ξαναβρίσκεται από τότε αναφερόμενος σε επίσημο διοικητικό έγγραφο. Το1997 η κοινότητα Λόγγου καταργήθηκε και αποτελεί τμήμα του δήμου Συμπολιτείας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ