gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΠΕΡΟ Κωμόπολη ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (3)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρπερού

ΚΑΡΠΕΡΟ (Κωμόπολη) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Αρχικά το Καρπερό υπαγόταν στο Ν.Κοζανης. Απ' το 1963 που συστάθηκε ο Ν.Γρεβενών, το Καρπερό διοικητικα υπάγεται σ' αυτόν. Απo το 1999 που εφαρμόστηκε το σχέδιο Καποδίστριας ανήκει στο Δήμο Χασίων.
  Το Καρπερό που είναι έδρα του Δήμου βρίσκεται σε υψόμετρο 470μ και εχει πληθυσμό 780 κατοίκους. Το Καρπερό βρίσκεται στο μέσο ενός ξέφωτου καρποφόρου κάμπου, έχοντας βόρεια την τοξοειδή κοίτη του Αλιάκμονα, νότια το μεγάλο ρέμα της Σιούτσας με το όμορφο πλατανόδασος. Η ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Καρπερού ξεκινάει αρκετές χιλιάδες χρονια π.Χ. Στον Aη Λιά εντοπίστηκαν ερείπια οικίων, κεραμίδες και προιστορικά λίθινα εργαλεία. Στα σύνορα Καρπερού Δήμητρας βρέθηκαν όστρακα γραπτών αγγείων, θραύσματα απο προιστορικούς λίθινους πέλεκεις, επίσης τάφοι με αρκετά κτερίσματα, χάλκινες πόρπες, περικάρπια, κυαθους, νομίσματα κ.α. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται περί 4000 π.Χ. Εδώ δόθηκε στις 10 Μαΐου του 1854 στη "Φιλουριά" (περιοχή ανάμεσα στο Καρπερό και τη Δήμητρα) Γρεβενών, μάχη του Θεόδωρου Ζιάκα, ο οποίος αποδεκάτισε τους Τουρκαλβανούς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν επιτεθεί σε ένα καραβάνι νομάδων από τα ορεινά χωριά των Γρεβενών.
  Απ' το Καρπερό που απέχει 35χιλ από τα Γρεβενά και 40χιλ από την Καλαμπάκα διαρρέει ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας Αλιάκμονας και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ένας πλούσιος υδροβιότοπος. Εδώ ζουν πολλά είδη ψαριών, γκουλιανοί, μπριάνες, πλακίτσες, συρτάρια, λαβράκια όπως ακόμη νερόφιδα και βίδρες. Συναντούμε επίσης πολλά είδη πουλιών όπως αλκυόνες, σουσουράδες, σταχτοτσικνιαδες αγριόχηνες, αγριόπαπιες, ερωδιούς κ.α.
  Το νερό του ποταμού αποτελεί πηγή και δώρο ζωής μιας και μετατρέπει τα εύφορα εδάφη στις πιο παραγωγικές γαίες του νομού εξαιτίας του μεγάλου αρδευτικού έργου που εχει κατασκευαστει. Προσπάθεια γίνεται τα τελευταία χρόνια για ανάδειξη του οικοτουρισμού μιας και η ομορφιά του τοπίου συνδυασμένη με διάφορες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, κανό, καγιάκ, ποδηλασία βουνού, πεζοπορία, αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
  Επίσης στo Καρπερό, υπάρχει και ο Συνεταιρισμός γυναικών ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των παραδοσιακών εδεσμάτων και προιόντων γενικά της περιοχής μας. Προσπάθεια γίνεται και στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Η κάθε μια απο τις ομάδες του Δήμου Χασίων συμβάλλει σημαντικά.
Οι ομαδες μας: Α.Σ.Χασίων, Αρης Καρπερού, Α.Γ.Ο. Δήμητρας ΠΑΟ Τριφυλλιακός, Μέγας Αλέξανδρος Τρικοκκιάς.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατάκαλης

ΚΑΤΑΚΑΛΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 98344
  Η Κατάκαλη βρίσκεται στο νότιο μέρος του νομού Γρεβενών, στα όρια με το νομό Τρικάλων. Χτισμένη σε 540μ. υψόμετρο, στους πρόποδες των Χασίων περικυκλωμένη από ένα πανέμορφο δάσος βελανιδιάς. Στα όριά της υπάρχουν 3 ποτάμια, η Σιούτσα με το μεγαλύτερο πλατανόδασος της Ελλάδας, η Ποταμιά και η Καραβίδα με την πανέμορφη τεχνητή λίμνη. Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων, έχει την παλιότερη Εκκλησία του νομού Γρεβενών, τον Αγιο Γεώργιο 1100 μ.Χ. περίπου, με πανέμορφες τοιχογραφίες να στολίζουν το εσωτερικό του ναού. Σημαντικά επίσης εξωκκλήσια είναι ο Προφήτης Ηλίας, χτισμένος σε ένα λόφο με πανοραμική θέα ολόκληρης της περιοχής Φιλουριας και η Αγία Παρασκευή. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 250 άτομα περίπου την περίοδο του χειμώνα, αλλά με πολλούς μετανάστες διασκορπισμένους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και πολλούς στο εξωτερικό. Κύρια απασχόληση των κατοίκων ειναι κυρίως η γεωργία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία, με λίγες μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων. Τα πυκνά δάση του χωριού σφύζουν από άγρια ζώα, λύκους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, αγριόγατους, κουνάβια, λαγούς και τελευταία έχουν κατέβει και αρκούδες από τα ορεινά χωριά του νομού, εκμεταλλευόμενες την πλούσια και πυκνή βλάστηση, καθώς επίσης και την άφθονη τροφή που προσφέρουν τα δάση της περιοχής.
  Η πιο σημαντική εκδήλωση πραγματοποιείται τον Δεκαπενταύγουστο με την πιο μεγάλη χοροεσπερίδα της περιοχής. Αισθητή είναι και η παρουσία της νεολαίας του χωριού, με πολύ έντονη και δραστήρια παρουσία σε όλα τα ζητήματα, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται, ενωμένοι σε ένα δραστήριο εκπολιτιστικό σύλλογο. Επίσης ο Δήμος Χασίων σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο Κατάκαλης διοργανώνει κάθε χρόνο το διαγωνισμό ψαρέματος, την περίοδο του καλοκουριού με χρηματικά έπαθλα. Η διοργάνωση γίνεται στη λίμνη της Καραβίδας και προσελκύει πολλούς επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν το τοπίο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρικοκκιάς

ΤΡΙΚΟΚΚΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 98282
  Εδρα του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου. Παλια ονομασία του οικισμού Τσαπουρνιά, προήλθε προφανώς από τις πολλές τσαπουρνιές τρικοκκιές (θάμνοι αυτοφυείς είδος δαμασκηνιάς με χαρακτηριστικούς μικρούς μπλέ καρπούς τα λεγόμενα τσάπουρνα). Πρόκειται για έναν οικισμό που δημιουργήθηκε από την συνένωση μικρότερων οικισμών, μετακινούμενων κυρίως κτηνοτρόφων, καταγόμενων από την Ηπειρο και πιο συγκεκριμένα από περιοχές και χωριά της Κόνιτσας.
  Ο οικισμός είναι χτισμένος στην πλαγιά και στους πρόποδες ενός μικρού λόφου, προσδίδοντας σ' αυτόν την γραφικότητα ενός ημιορεινού χωριού, το υψόμετρο είναι 580 μέτρα και οι κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 640. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία. Τα χωράφια είναι εύφορα και οι καλλιέργειες δυναμικές κυρίως με καλαμπόκια. Υπάρχουν άφθονα υπόγεια ύδατα τα οποία χρησιμοποιούνται για την άρδευση των χωραφιών.
  Αξιο αναφοράς είναι το πανηγύρι που γίνεται στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Εκεί κάθε χρόνο συρρέει πλήθος κόσμου από όλη την περιοχή, για να προσκηνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ