gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΣΙΝΟΗ Χωριό ΙΘΩΜΗ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρσινόης

ΑΡΣΙΝΟΗ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Η Αρσινόη είναι χτισμένη στην δυτική πλευρά του όρους Εύα και στην νότια πλευρά του όρους Ιθώμη, σε υψόμετρο 330 μ. Απέχει 2 χιλιόμετρα από την πόλη της αρχαίας Μεσσήνης. Είναι μικρό παραδοσιακό χωριό με αρκετά πέτρινα σπίτια. Αρχικά περί τα 746 μ.Χ. κατοικήθηκε από γεωργούς και κτηνοτρόφους χωρίς να γνωρίζουμε την αρχική ονομασία του οικισμού. Αρκετά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες από τα Σουλιμοχώρια της Τριφυλίας. Αυτοί είναι οι πρώτοι που δίνουν στον οικισμό την ονομασία Συρίζα. Παραφθορά της λέξης Συρίζα είναι η μετέπειτα ονομασία Σιμίζα. Την πρώτη επίσημη απογραφή και ονομασία του χωριού Σιμίζα συναντάμε στην απογραφή των Ενετών το 1700, σύμφωνα με την οποία είχε 19 οικογένειες, από τα μέλη των οποίων 31 είναι άνδρες και 29 γυναίκες.
  Στον αγώνα του 1821 η Αρσινόη δίνει το παρόν με δύο αγωνιστές, το Γιάννη Τσίρο και το Γιάννη Λέκκα ή Λεκόπουλο, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός. Εως το 1833 διοικητικά ανήκει στην επαρχία Ιμπλακίων. Το 1836 συμμετέχει στο νεοσύστατο Δήμο Ιθώμης. Στην αρχή του 20ου αιώνα το χωριό έχει 238 κατοίκους και μέχρι το 1927 ανήκει στην κοινότητα Μαυρομματίου. Εκτοτε αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα έως το 1998, οπότε εντάχθηκε στο νεοσύστατο Δήμο Ιθώμης έχοντας πληθυσμό 241 κατοίκους.
  Το 1937 στην Αρσινόη λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο, ενώ το 1952 μεταστεγάσθηκε στο νεόκτιστο κτίριο. Το 1958 το χωριό υδροδοτήθηκε και το 1970 κτίστηκε η εκκλησία, το κοινοτικό γραφείο και άρχισαν οι πρώτες εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ