gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Τοπωνύμια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΑΤΑΙΕΣ Κωμόπολη ΒΟΙΩΤΙΑ" .


Τοπωνύμια (7)

Αρχαία τοπωνύμια

Σφραγίδιον άντρον

ΚΙΘΑΙΡΩΝ (Βουνό) ΒΟΙΩΤΙΑ
Σπήλαιο όπου έμεναν οι Σφραγίτιδες ή Κιθαιρωνίδες νύμφες. Παλιά χρησμοδοτούσαν οι νύμφες (Παυσ. 9,3,9). Ο Πλούταρχος (Αριστ.11) παραδίδει ότι παλιά υπήρχε μαντείο στη σπηλιά και όσοι έμπαιναν ενθουσιάζονταν τόσο πολύ ώστε εξερχόμενοι οι άλλοι τους έλεγαν "νυμφόπληκτους".

Πηγή Αρτεμης

ΠΛΑΤΑΙΑΙ (Αρχαία πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Παραδίδεται από τον Παυσανία (9,2,3), είναι η σημερινή πηγή Βεργουτιάνι.

Κοίτη του Ακταίωνα

Παραδίδεται από τον Παυσανία (9,2,3). Πρόκειται για ένα περίοπτο, από την πηγή της Aρτεμης, βράχο με επίπεδη κορυφή που όντως μοιάζει με κρεβάτι.

Ωερόης ποταμός

Αναφέρεται από τον Παυσανία (9,4,4). Σ΄αυτόν κατέληγαν τα νερά της πηγής της Aρτεμης, που σήμερα συλλέγονται για ανάγκες ύδρευσης. Σήμερα το λένε "ανάποδο ποτάμι", επειδή ρέει κοντά αλλά αντίθετα από τον Ασωπό. Ο Ωερόης χύνεται στον Κορινθιακό, στον αρχαίο όρμο της Κρεύσης που σήμερα λέγεται Oρμος Λιβαδόστρας.

Πηγή Γαργαφία

Την πηγή είχε μπαζώσει το ιππικό του Μαρδόνιου πριν τη Μάχη των Πλαταιών, γιατί απ' αυτή έπαιρνε νερό το ανταπαρατεταγμένο Ελληνικό στράτευμα. Μετά τη μάχη οι Πλαταιείς αποκατάστησαν την πηγή (Παυσαν. 9,4,3). Σήμερα αναγνωρίζεται με μεγάλη πιθανότητα ότι είναι η λεγόμενη πηγή Ρέτσι.

Argiopium

Τοποθεσία κοντά στις Πλαταιές.

Molois stream

near the battlefield of Plataea

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ