gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΙΓΑΛΕΙΑ Αρχαία πόλη ΗΛΕΙΑ" .


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (5)

Αρχαία αγάλματα

Αγαλμα Ερμή

ΦΙΓΑΛΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΗΛΕΙΑ
Βρισκόταν στο γυμναστήριο της Φιγαλείας. Παρίστανε το θεό να φοράει ιμάτιο το οποίο όμως δεν κατέληγε σε πόδια, γιατί στο κάτω μέρος το άγαλμα ήταν τετράγωνο, όπως τα Ερμαία (Παυσ. 8,39,6).

Αρχαία ιερά

Ιερό Αρτέμιδος Σωτήρος

Από το Ιερό αυτό ξεκινούσαν συνήθως οι πομπές στις γιορτές. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς ήταν λίθινο και την παρίστανε όρθια (Παυσ. 8,39,5).

Ιερό Ευρυνόμης

Το Ιερό αυτό βρισκόταν κοντά στη Φιγαλεία, στη συμβολή Λύμακα και Νέδας. Ηταν δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί και το άνοιγαν μόνο μια φορά το χρόνο για να τελέσουν θυσίες. Ορισμένοι υποστήριζαν ότι Ευρυνόμη ήταν προσωνύμιο της Αρτεμης, ενώ οι παλαιότεροι έλεγαν ότι ήταν άλλη θεά, κόρη του Ωκεανού. Το άγαλμα της θεάς ήταν δεμένο με χρυσές αλυσίδες και αντί για πόδια είχε ουρά ψαριού (Παυσ. 8,41,4-6).

Αρχαίοι ναοί

Ναός Διονύσου Ακρατοφόρου

Το κάτω μέρος του λατρευτικού αγάλματος του θεού δεν ήταν ορατό, εξαιτίας των φύλλων δάφνης και των κισσών. Το μέρος που ήταν ορατό ήταν αλειμμένο με κιννάβαρι, για να λάμπει (Παυσ. 8,39,6).

Αρχαίοι τάφοι

Πολυάνδριο Ορεσθασίων

Ηταν ο τάφος μιας ομάδας εκατό Ορεσθασίων που αν και είχαν πάρει χρησμό ότι σίγουρα θα σκοτωθούν αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Λακεδαιμόνιους για να καταφέρουν οι Φιγαλείς να ανακτήσουν τη χώρα τους. Εκείνοι από ευγνωμοσύνη έστησαν το πολυάνδριο και απέδιδαν στους εκατό πεσόντες Ορεσθάσιους τιμές ηρώων (Παυσ. 8,41,1).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ