gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικά ευρήματα:  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ Δήμος ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Αρχαιολογικά ευρήματα: (2)

Links

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Μέσα σε όλα τα εξαιρετικά της ενδιαφέροντα η Αμάρυνθος έχει να επιδείξει και ιστορικές μαρτυρίες για την αρχαιότητά της.
  Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία των αρχαιολογικών ερευνών και από τα λείψανα νεολιθικής εγκατάστασης που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, προκύπτει ότι στην Αμάρυνθο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά μόνιμος οικισμός κατά τη νεολιθική περίοδο (6000-3000 π.Χ.). Στη συνέχεια κατά τη πρώϊμη περίοδο του Χαλκού (3000-2100 π.Χ.), ένας από τους σημαντικούς πρωτοελλαδικούς οικισμούς στις παραθαλάσσιες περιοχές της Εύβοιας υπήρξε και ο οικισμός της Αμαρύνθου, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα προϊστορικά λιμάνια.
  Από την Αμάρυνθο και άλλους κοντινούς παράκτιους οικισμούς προέκυψαν οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικιστική αρχιτεκτονική της πρωτοελλαδικής ΙΙ και ΙΙΙ περιόδου, τις ασχολίες των κατοίκων που κατά κύριο λόγο, ήτανε η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η χαλκουργία, αλλά και το εμπόριο. Στις παράκτιες αυτές περιοχές έχουν βρεθεί κυκλαδικά αντικείμενα που επιβεβαιώνουν τις πρώιμες σχέσεις της Αμαρύνθου με τα νησιά του Αιγαίου. Κατά την μεσοελλαδική περίοδο (2000-1650 π.Χ.) η Αμάρυνθος εξακολουθεί να κατοικείται και να παράγει θαυμαστά δείγματα της 'μινύειας' κεραμεικής που υποδηλώνουν τις στενές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά την πρώιμη υστεροελλαδική περίοδο (1650- 1100 π.Χ.) η Αμάρυνθος αποτέλεσε τη σημαντικότερη πόλη της περιοχής και το όνομά της αναφέρεται στις πινακίδες της γραμμικής Β γραφής από τη Θήβα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αμαρυνθίων


Σελίδες επίσημες

ΓΥΜΝΟ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Σε πάρα πολλά σημεία του χωριού έχουν βρεθεί κατά καιρούς αρχαία αντικείμενα, όπως ο αρχαιότερος τύπος λίθινου πελέκη, εργαλεία από οψιανό, κεραμικό, κίονες, κιονόκρανα, σπάνια αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα στις θέσεις κυρίως Αγίου Ιωάννου, Προφήτη Ηλία, Παλιοχώρια, Αγίου Νικολάου, Αγια Αρμένησσα (Παναγιά ή Χιλιάρμενη) όπου σήμερα βρίσκεται ο ωραιότατος, πετρόκτιστος ναός 'ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ'.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ