gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ Δήμος ΣΕΡΡΕΣ" .


Οικονομία (1)

Σελίδες επίσημες

ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Κύριος τομέας επαγγελματικής απασχόλησης των κατοίκων του Δήμου Στρυμόνα είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) που συγκεντρώνει το 59% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και ακολουθούν ο δευτερογενής (μεταποίηση, τεχνίτες) με 28% και ο τριτογενής (διοικητικά στελέχη, υπάλληλοι γραφείου, έμποροι) με 10%.
  Η γεωργία αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων του Δήμου Στρυμόνα, γεγονός που ευνοήθηκε από κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με σημαντικότερο ίσως το γεγονός ότι ο ποταμός Στρυμόνας διαρρέει ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου. Το παραπάνω πλεονέκτημα οδήγησε στο σχεδιασμό αρδευτικού δικτύου για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Ένα επίσης χαρακτηριστικό που βοήθησε ώστε η γεωργία να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς είναι η πεδινή μορφολογία του εδάφους. Τόσο λοιπόν το έδαφος όσο και το υδάτινο στοιχείο σε συνδυασμό με το κατάλληλο ανάγλυφο της περιοχής ήταν παράγοντες που λειτούργησαν καίρια στο να αναδειχθεί η περιοχή ως ο πλέον δυναμικός πόλος της Γεωργίας στον Νομό.
  Τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, μηδική, σιτηρά, αραβόσιτος και βιομηχανική ντομάτα. Το 95% της καλλιεργούμενης έκτασης ποτίζεται είτε από αρδευτικό δίκτυο είτε από ιδιωτικές γεωτρήσεις.
  Ειδικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μονόβρυσης, κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η παραγωγή οπωροκηπευτικών και η ανθοκομία. Κύριος στόχος του Δήμου είναι η ανάδειξη της Μονόβρυσης σε κέντρο παραγωγής λουλουδιών σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα με παράλληλη εξαγωγή τους στις υπόλοιπες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες.
  Όσον αφορά στην κτηνοτροφία, εκτρέφονται κυρίως αιγοπρόβατα και δευτερευόντως βοοειδή. Η παραγωγή είναι μικρή και περιορίζεται για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.
  Ο Δήμος Στρυμόνα βρίσκεται πάντα ενεργά στο πλευρό του αγρότη. Σε συνεργασία με γεωπόνους και ειδικούς επιστήμονες πραγματοποιεί διαλέξεις, ημερίδες και παρέχει πληροφόρηση στους γεωργούς τους κτηνοτρόφους, τους νέους αγρότες για προγράμματα, επιδοτήσεις, κτηματολογικά και περιβαλλοντικά θέματα και για όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν στη Γεωργία σήμερα.To Φεβρουάριο του 2002 υλοποίησε το πρόγραμμα, της ΕΕ Leonardo da Vinci, με το οποίο ομάδα αγροτών από το δήμο ταξίδεψε και παρέμεινε στην Ιταλία για ένα μήνα. Εκεί βρέθηκαν στη φάρμα Fattoria Biologica Patrice και ασχολήθηκαν με πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από τη βιολογική γεωργία, που ήταν άλλωστε και το κύριο θέμα του προγράμματος. Στηρίζει τους αγροτικούς συλλόγους συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των αγροτών και διεκδικεί δυναμικά από την Πολιτεία τα δικαιώματα τους.
  Σε γενικές γραμμές η κατανομή του οικονομικά ενεργού πληθυσμού δεν διαφέρει σημαντικά στους οικισμούς με εξαίρεση το Νέο Σκοπό και το Νεοχώρι, όπου είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των ατόμων που απασχολείται στο δευτερογενή τομέα.
  Η ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα περιορίζεται σε μικρού μεγέθους, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις ενδυμάτων, επίπλων κτλ.
  Αναφορικά με τις εμπορικές δραστηριότητες λειτουργούν εμπορικά και επαγγελματικά καταστήματα, τα οποία καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων και δραστηριοποιούνται στην εμπορεία τροφίμων και αγροτικών ειδών, όπως για παράδειγμα παντοπωλεία, κρεοπωλεία και αρτοπωλεία, στην εμπορία ειδών ένδυσης και υπόδησης, στην παροχή υπηρεσιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Στρυμώνα


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ