gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΕΡΡΕΣ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Οικονομία (5)

Σελίδες επίσημες

ΛΕΥΚΩΝΑΣ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Δήμου Λευκώνα είναι συγκριτικά με τον υπόλοιπο Νομό Σερρών ιδιαίτερα έντονη, καθώς τόσο η αγροτική όσο και η βιομηχανική οικονομία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη.
  Στα διοικητικά όρια του Δήμου περιλαμβάνεται η βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Σερρών, ενώ έχουν την έδρα τους πολλές βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικές και εμποροεκθεσιακές επιχειρήσεις.
  Ο Δήμος Λευκώνα χαρακτηρίζεται ως πεδινός, με μέσο σταθμικό υψόμετρο 58,3 m. Το χαμηλότερο μ.σ.υ., είναι αυτό των Καλών Δένδρων (25m) και το υψηλότερο του Χριστός (80m), ενώ του Λευκώνα ανέρχεται στα 70m.
  Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτουν το 59% της συνολικής έκτασης του Δήμου ή 33.142 στρέμματα. Το 44% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δήμου βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα των Καλών Δένδρων, περιοχή που χαρακτηρίζεται αποκλειστικά ως γεωργική, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αυτού του διαμερίσματος καλύπτουν το 90% της επιφάνειας των διοικητικών του ορίων.
  Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθούν 15.350 στρέμματα βοσκοτόπων ή το 27% της έκτασης του Δήμου, από τα οποία το 78% βρίσκεται στα διοικητικά όρια της έδρας του Δήμου.
  Επίσης υπάρχουν 1.800 στρέμματα δασικής έκτασης στο δημοτικό διαμέρισμα Χριστός.
  Σε αντίθεση με το μέγεθος των εκτάσεων μόνο το 64% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δήμου είναι αρδευόμενες (21.215 στρεμ.) και παρουσιάζουν έντονη γεωγραφική ανομοιομορφία. Ειδικότερα, το σύνολο των 14.617 στρεμμάτων του δημοτικού διαμερίσματος των Καλών Δένδρων είναι αρδευόμενα ή το 100% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 30% στο Λευκώνα και στο 57% στο Χριστός.
  Το μικρό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων οφείλεται στην έλλειψη ικανών ποσοστών ύδατος των υπαρχόντων γεωτρήσεων. Στο Δήμο Λευκώνα υπάρχουν συνολικά 615 γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το 58% των οποίων βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα των Καλών Δένδρων. Από τις παραπάνω εκμεταλλεύσεις οι 523 είναι γεωργικές, οι 19 κτηνοτροφικές, ενώ οι 73 είναι μικτές.
  Η πλειοψηφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων βρίσκεται στο Λευκώνα. Στις παραπάνω δραστηριότητες εργάζονται 1.251 άτομα, που για το 88% αποτελεί κύρια και αποκλειστική απασχόληση. Γενικά, στην γεωργοκτηνοτροφία απασχολείται το 32% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Λευκώνα ή 433 άτομα, από τα οποία μόνο τα 58 είναι γυναίκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών εκτελείται από ξένο προς το Δήμο εργατικό δυναμικό.
  Αναφέρουμε ότι το 1995 το 12% των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ήταν κάτω των 40 ετών, όταν το 40% του συνόλου ήταν άνω των 60 ετών.
  Συνεπώς παρατηρείται μια εμφανής γήρανση του πληθυσμού που ασχολείται με την γεωργοκτηνοτροφία και το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος την τελευταία δεκαετία, με την μείωση των τιμών και των επιδοτήσεων των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και στην έλλειψη κινήτρων υποστήριξης των νέων αγροτών.
  Στο Δήμο Λευκώνα παράγονται κυρίως σιτηρά, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι και βιομηχανική ντομάτα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Λευκώνας


ΝΕΑ ΖΙΧΝΗ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Ο Δήμος Νέας Ζίχνης εκτείνεται από το Μενοίκιο όρος στο βορρά μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα στο νότο, καλύπτοντας μια έκταση 274.429 στρεμμάτων. Ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται βάσει της απογραφής του 2001 στους 11.000 κατοίκους περίπου. Με έδρα την Νέα Ζίχνη, ο ομώνυμος Δήμος αποτελείται μετά από την εφαρμογή του "Σχεδίου Καποδίστρια" από τους ορεινούς οικισμούς Αγριανής και Σφελινού, την ημιορεινή Αναστασιά και τα πεδινά χωριά Αγιος Χριστόφορος, Γάζωρος, Δήμητρα, Δραβήσκος, Θολός, Μαυρόλοφος, Μεσορράχη, Μυρρίνη, Μύρκινος και Νέα Πέτρα.
  Η πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου ασχολείται με την κτηνοτροφία και την γεωργία, με κύριες καλλιέργειες τον καπνό ανατολικού τύπου (μπασμάς), το βαμβάκι, το (σκληρό) σίτο, τα ζαχαρότευτλα και την ντομάτα. Από τη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε η ελαιοκαλλιέργεια και πιο πρόσφατα αναβίωσε η καλλιέργεια αμπελιών για την παραγωγή τοπικού οίνου και τσίπουρου. Στην περιοχή Αναστασιάς και Γαζώρου υπάρχουν αξιόλογες οποροκαλλιέργεις (κυρίως κερασιές), ενώ σε άλλα δημοτικά Διαμερίσματα καλλιεργούνται και αμυγδαλιές.
  Αντίθετα έχει σταματήσει από τα μέσα της δεκαετίας του '90 η καλλιέργεια του καλαμποκιού, ενώ διάφορες μεμονωμένες προσπάθειες ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών απέτυχαν κυρίως λόγω της διαστρεβλωμένης αγροτικής πολιτικής, λόγω της απουσίας κάθε στοιχειώδης οργάνωσης και λόγω της ανύπαρκτης υποδομής μεταποίησης, προώθησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα οι περισσότεροι αγρότες του Δήμου έχουν εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο του οικονομικού μαρασμού, με όλες της συνέπειες που χαρακτηρίζουν μια από της φτωχότερες και πλέον υποανάπτυκτες περιοχές της Ελλάδας. (...)
  Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1961 ζούσαν στην περιοχή του σημερινού Δήμου Νέας Ζίχνης τότε 17400 κάτοικοι, ενώ ο σημερινός πληθυσμός δεν περνά τους 11.000 δημότες. Αν και τα στοιχεία της απογραφής του 2001 παρουσιάζουν σε σχέση με τα στοιχεία του 1991 για πρώτη φορά πάλι μια ελάχιστη αύξηση του πληθυσμού του Δήμου της τάξεως των 500 κατοίκων, στην πραγματικότητα κυρίως ο "ενεργός" πληθυσμός μειώνεται συνεχώς. Αριθμητικά η φυγή ειδικά των νέων δημοτών αντισταθμίζεται μερικώς από την αθρόα προσέλευση αλλοδαπών αλβανικής, ρώσικης και βουλγάρικης υπηκοότητας. Όμως, η πληθώρα φθηνού εργατικού δυναμικού ανάγκασε ακόμα περισσότερους εντόπιους δημότες σε εσωτερική / εξωτερική μετανάστευση. Συνεπώς επιταχύνεται όχι μόνο ο οικονομικός, αλλά πλέον και ένας έντονος κοινωνικός και πολιτιστικός μαρασμός.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Νέας Ζίχνης


Φυσικοί πόροι

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αδρανή, μάρμαρα, λιγνίτης, μαγγάνιο, χαλκός, πυρομορφίτης, σίδηρος, χρωμίτης, δολομίτης, ουράνιο καθώς και γεωθερμικοί πόροι. Εξορυκτική δραστηριότητα εντοπίζεται σε θέσεις εκτός θεσμοθετημένων λατομικών ζωνών όπως στην περιοχή μεταξύ Σιδηροκάστρου και Φαιάς Πέτρας. Καθορισμένη λατομική περιοχή αδρανών υλικών υπάρχει στο Σχιστόλιθο, συνοικισμό του Δήμου Σιδηροκάστρου. Στην περιοχή της κοινότητας Βαμβακόφυτου λειτουργούν 2 λατομεία (μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά). Στην περιοχή Πετριτσίου, Προμαχώνα και Στρυμονοχωρίου γίνονται αμμοληψίες. Γενικά όλη η περιοχή είναι πλούσια σε μεταλλεύματα (κυρίως μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο).
Γενικά στην περιοχή οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι προς αξιοποίηση είναι:
•Τα μάρμαρα και η λατομική δραστηριότητα
•Οι δασικοί πόροι
•Οι υδάτινοι πόροι και η αλιευτική δραστηριότητα
•Η γεωθερμία

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Σιδηροκάστρου


ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Κύριος τομέας επαγγελματικής απασχόλησης των κατοίκων του Δήμου Στρυμόνα είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) που συγκεντρώνει το 59% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και ακολουθούν ο δευτερογενής (μεταποίηση, τεχνίτες) με 28% και ο τριτογενής (διοικητικά στελέχη, υπάλληλοι γραφείου, έμποροι) με 10%.
  Η γεωργία αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων του Δήμου Στρυμόνα, γεγονός που ευνοήθηκε από κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με σημαντικότερο ίσως το γεγονός ότι ο ποταμός Στρυμόνας διαρρέει ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου. Το παραπάνω πλεονέκτημα οδήγησε στο σχεδιασμό αρδευτικού δικτύου για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Ένα επίσης χαρακτηριστικό που βοήθησε ώστε η γεωργία να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς είναι η πεδινή μορφολογία του εδάφους. Τόσο λοιπόν το έδαφος όσο και το υδάτινο στοιχείο σε συνδυασμό με το κατάλληλο ανάγλυφο της περιοχής ήταν παράγοντες που λειτούργησαν καίρια στο να αναδειχθεί η περιοχή ως ο πλέον δυναμικός πόλος της Γεωργίας στον Νομό.
  Τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, μηδική, σιτηρά, αραβόσιτος και βιομηχανική ντομάτα. Το 95% της καλλιεργούμενης έκτασης ποτίζεται είτε από αρδευτικό δίκτυο είτε από ιδιωτικές γεωτρήσεις.
  Ειδικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μονόβρυσης, κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η παραγωγή οπωροκηπευτικών και η ανθοκομία. Κύριος στόχος του Δήμου είναι η ανάδειξη της Μονόβρυσης σε κέντρο παραγωγής λουλουδιών σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα με παράλληλη εξαγωγή τους στις υπόλοιπες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες.
  Όσον αφορά στην κτηνοτροφία, εκτρέφονται κυρίως αιγοπρόβατα και δευτερευόντως βοοειδή. Η παραγωγή είναι μικρή και περιορίζεται για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.
  Ο Δήμος Στρυμόνα βρίσκεται πάντα ενεργά στο πλευρό του αγρότη. Σε συνεργασία με γεωπόνους και ειδικούς επιστήμονες πραγματοποιεί διαλέξεις, ημερίδες και παρέχει πληροφόρηση στους γεωργούς τους κτηνοτρόφους, τους νέους αγρότες για προγράμματα, επιδοτήσεις, κτηματολογικά και περιβαλλοντικά θέματα και για όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν στη Γεωργία σήμερα.To Φεβρουάριο του 2002 υλοποίησε το πρόγραμμα, της ΕΕ Leonardo da Vinci, με το οποίο ομάδα αγροτών από το δήμο ταξίδεψε και παρέμεινε στην Ιταλία για ένα μήνα. Εκεί βρέθηκαν στη φάρμα Fattoria Biologica Patrice και ασχολήθηκαν με πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από τη βιολογική γεωργία, που ήταν άλλωστε και το κύριο θέμα του προγράμματος. Στηρίζει τους αγροτικούς συλλόγους συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των αγροτών και διεκδικεί δυναμικά από την Πολιτεία τα δικαιώματα τους.
  Σε γενικές γραμμές η κατανομή του οικονομικά ενεργού πληθυσμού δεν διαφέρει σημαντικά στους οικισμούς με εξαίρεση το Νέο Σκοπό και το Νεοχώρι, όπου είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των ατόμων που απασχολείται στο δευτερογενή τομέα.
  Η ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα περιορίζεται σε μικρού μεγέθους, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις ενδυμάτων, επίπλων κτλ.
  Αναφορικά με τις εμπορικές δραστηριότητες λειτουργούν εμπορικά και επαγγελματικά καταστήματα, τα οποία καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων και δραστηριοποιούνται στην εμπορεία τροφίμων και αγροτικών ειδών, όπως για παράδειγμα παντοπωλεία, κρεοπωλεία και αρτοπωλεία, στην εμπορία ειδών ένδυσης και υπόδησης, στην παροχή υπηρεσιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Στρυμώνα


Τουρισμός

Ορεινός τουρισμός

ΚΕΡΚΙΝΗ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Εάν τείνετε ευήκοον ους στις μυστικές φωνές των αισθήσεων εδώ θα μαγευτείτε. Ρεμβάστε, ακούστε, οσφρανθείτε, γευθείτε, αγγίξτε, αισθανθείτε!
  Ο Δήμος Κερκίνης είναι από τους προικισμένους της φύσης.
  Αγναντέψτε από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μοναστηρακίου την κοιλάδα της λίμνης Κερκίνης και το απαράμιλλο μωσαϊκό του κάμπου του Κερκινίτη, τα γραφικά Πορόια, τη Μακρυνίτσα, το μεγαλόπρεπο Μπέλες (όρος Κερκίνη), τα μαγευτικά Κρούσια (όρος Δύσωρο). Κωπηλατήστε στα γαλανά νερά και χαλαρώστε στη θέα των εκατοντάδων πουλιών που χαίρονται το νερό, στην ηρεμία των καλαμιώνων αναζητήστε τα μυστικά της. Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar και ένας από τους σημαντικότερους της Ευρώπης.
  Αφουγκραστείτε το θρόισμα των αιωνόβιων δένδρων που απαντούν στον άνεμο, τους ήχους ζωής των δασών που στεφανώνουν τη λίμνη, το βέλασμα των βουβαλιών στους λιμνότοπους, ξυπνήστε με τις εωθινές συναυλίες των μυριάδων πουλιών.
  Νιώστε στην ανάσα σας την δροσιά, την ευωδιά των δασών και το άρωμα του κάμπου. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στις βελανιδιές, τις οξιές, τις καστανιές, ξαποστάστε πλάι στο τσάι, το θυμάρι και τα κάθε λογής φυτά και αγριολούλουδα. Χαϊδέψτε την κόκκινη χαίτη του αλόγου που πυροδοτεί τον γαλανό ουρανό στον καλπασμό. Νιώστε την πρωινή δροσιά, το πετάρισμα των ψαριών στις παλάμες σας. Αισθανθείτε.
  Γευθείτε την πέστροφα των νερών που κατηφορίζουν το Μπέλες, το γριβάδι και τον γουλιανό της λίμνης, τα εντόπια ψητά και γλυκά. Ένας παράδεισος γαστριμαργικών απολαύσεων μέσα σ' ένα παραδεισένιο περιβάλλον από αιωνόβια πλατάνια και βελανιδιές ή με θέα τη λίμνη.
  Τι μπορείτε να δείτε: Πέρα από τη λίμνη και τη θέα από το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Μοναστηρακίου, γοητεύουν τα Πορόια η Μακρυνίτσα και τα Πλατανάκια, χωριά κουρνιασμένα στις πλαγιές του Μπέλες πλάι στα νερά του βουνού, στη σκιά των πλατανιών και των βελανιδιών.
Σπορ που μπορείτε να κάνετε:
•Κανό
•Ιππασία
•Ποδηλασία
•Πεζοπορία
•Ορειβασία
•Αναρρίχηση
•Ψάρεμα
•Κυνήγι

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κερκίνης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ