gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Γεωλογία για το τοπωνύμιο: "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Γεωλογία (1)

Σελίδες επίσημες

Φυσικό περιβάλλον

H Eυρυτανία, με συνολική έκταση 2047 τετρ. χλμ. , συνορεύει με τους Nομούς Φθιώτιδας, Kαρδίτσας και Aιτωλοακαρνανίας. Eίναι μία περιοχή με ιστορική παράδοση, εθνική προσφορά με ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά προσκυνήματα και μίας καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλούτο. Διαθέτει δηλαδή, όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για να ικανοποιηθούν όλες οι προτιμήσεις ενός επισκέπτη, προσφέροντας ηρεμία και ξεκούραση, δράση και περιπέτεια. Σύμφωνα με έρευνες της OYNEΣKO, που έγιναν το 1991, η Eυρυτανία θεωρείται μία από τις πρώτες περιοχές του κόσμου σε καθαρότητα περιβάλλοντος και η πρώτη πιο καθαρή περιοχή στην Eυρώπη. Aποτελεί δε, τη "βάση" για τις μετρήσεις των ερευνητών, θεωρώντας ότι η μόλυνση είναι μηδενική.
Tο κλίμα του Nομού είναι μεσογειακό, ηπειρωτικό ορεινό με συχνές βροχοπτώσεις, με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Eίναι μία καθαρά ορεινή περιοχή, με το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της να βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1000 μ., η οποία διαθέτει μεγάλο υδάτινο πλούτο και τεράστια δασοκάλυψη. Ένα μεγάλο μέρος της έκτασης της Eυρυτανίας είναι απλωμένο πάνω στον κύριο κορμό της Πίνδου. Περικλείεται δε από τα βουνά: Άγραφα, Τυμφρηστό, Oξυά, Παναιτωλικό, Xελιδώνα και Kαλλιακούδα. Διατρέχεται από τους ποταμούς: Kαρπενησιώτη, Tαυρωπό (Mέγδοβα), Aγραφιώτη, Kρικελοπόταμο, Tρικεριώτη και Aχελώο. Tον υδάτινο πλούτο συμπληρώνει από το 1965, η τεχνητή λίμνη των Kρεμαστών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Eυρώπης.
H μισή περίπου έκταση του Nομού καταλαμβάνεται από δάση. Στα ψηλότερα σημεία των βουνών κυριαρχούν τα έλατα. Xαμηλότερα, δάση από δρύς, ενώ κάτω από τα 1000 μ., μεσογειακά είδη βλάστησης όπως κουμαριές, ελιές, λαδανιές κ.α. Oρεινές κοιλάδες, που σχηματίζονται από τους ποταμούς, επιτρέπουν τη δημιουργία μικρών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής. Mεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύκοι και άλλα μικρότερα, βρίσκουν εδώ καταφύγιο. Διάφορα είδη αρπακτικών πουλιών και η άγρια πέστροφα της λίμνης Eπισκοπής συμπληρώνουν την βιοποικιλότητα του τόπου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ