gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Γεωλογία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΑ Δήμος ΗΜΑΘΙΑ" .


Γεωλογία (1)

Σελίδες επίσημες

ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΑ (Δήμος) ΗΜΑΘΙΑ
  Ο Δήμος Μακεδονίδος, μέρος του Ν. Ημαθίας, συμμετέχει στην ορεινή γεωγραφική σύνθεση της Ημαθίας με τα Πιέρια όρη.
  Το τμήμα της οροσειράς των Πιερίων που ανήκει στο νομό Ημαθίας, εκτείνεται κατά μήκος των νοτίων συνόρων του νομού προς το Ν. Πιερίας και διαχωρίζεται από το όρος Βέρμιο με μία βαθιά και απόκρημνη κοιλάδα του Κάτω Αλιάκμονα. Συγκριτικά με το Βέρμιο, τα υψόμετρα είναι σχετικά μικρά (500-1000μ.) αλλά η δασοκάλυψη είναι μεγάλη. Οι κλίσεις των πρανών είναι μεγάλες έως μέτριες. Τα πεδινά τμήματα του Δήμου βρίσκονται κοντά στους οικισμούς Δάσκιο, Ριζώματα και Σφηκιά. Τα μικρά ρέματα διαμορφώνουν ένα υδρογραφικό δίκτυο αρκετά εκτεταμένο. Σύμφωνα πάντα με την βιβλιογραφία, γεωτεκτονικά η περιοχή ανήκει στη λιθοφασική - τεκτονική ζώνη, Πελαγονική προς δυσμάς και Αξιού (κατά KOSMAT) προς Ανατολάς. Οι σχηματισμοί που παρατηρούνται στα χαμηλότερα τμήματα της περιοχής, αποτελούνται από πετρώματα του Νεογενούς, για δε τα ψηλότερα και στις δυτικές και νότιες περιοχές αποτελούνται από γρανίτες και γνεύσιους.
Υπολείμματα τριαδικοϊουρασικών ασβεστολίθων απαντώνται στο κεντρικό τμήμα, ενώ στο βόρειο τμήμα επικρατούν σχηματισμοί της Υποπελαγονικής Ζώνης από οφιολιθικά και κρητιδικά πετρώματα και κυρίως φλύσχη. Γενικά στην περιοχή επικρατούν όξινα πετρώματα.
  Ειδικότερα :
•Γνευσιακά και γνευσιοσχιστολιθικά πετρώματα παρατηρούνται στην κοινή γραμμή που ενώνει τους οικισμούς Ριζώματα και Ανω Μηλιά. Αυτά αποτελούνται από μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους, κρυσταλλικούς σχιστόλιθους, γνευσιοσχιστόλιθους, γνεύσιους κ.α.
•Τριαδικοϊουρασικοί ασβεστόλιθοι βρίσκονται στον άξονα Ριζώματα - Ανω Μηλιά.
•Κρητιδικοί ασβεστόλιθοι ανατολικά του άξονα Ριζωμάτων - Ανω Μηλιάς
•Ιουρασικά οφιολιθικά πετρώματα απαντώνται στους οικισμούς Πολυδενδρίου, Βεργίνας, Ελαφίνας. Είναι πανελλήνια γνωστά ως πράσινα μάρμαρα Βέροιας.
•Φλύσχοι, πρόκειται για πετρώματα που φέρουν εναλλαγές διαφόρων τύπων και κοκκομετρίας πετρωμάτων, όπως ψαμμίτες, κροκαλοπαγή, αργιλικά, αργιλοψαμμιτικά στρώματα ελαφρά μεταμορφωμένους σε φυλλίτες και σχιστόλιθους. Είναι τα πετρώματα που προκαλούν συχνά κατολισθήσεις και καθιζήσεις.
Εδαφολογικά στοιχεία
Έδαφος
  Σύμφωνα με τον εδαφολογικό χάρτη του ορεινού όγκου των Πιερίων (Παπαμίχος 1979) διακρίνονται οι παρακάτω κατηγορίες εδαφών :
•Εδάφη επί των αποθέσεων
•Εδάφη επί των οφιολίθων
•Εδάφη επί των ασβεστολίθων
•Εδάφη επί του φλύσχου
•Εδάφη επί των κρυσταλλοσχιστωδών πετρωμάτων
  Το έδαφος του Δήμου καλύπτεται από δάση, θάμνους, βοσκότοπους, χωράφια, οικισμούς και από λοιπές χρήσεις με ένα ελάχιστο μέρος να είναι άγονο.Το καλλιεργούμενο έδαφος είναι φτωχό, επικλινές και με συχνές διαβρώσεις.
Υδρολογία - Υδρογεωλογία
H φύση και η διάταξη των πετρωμάτων του Δήμου, η ποώδης, η θαμνώδης και η δενδρώδης βλάστηση και τα φυσικά κατακρημνίσματα, ευνοούν ένα εξαιρετικό υδρολογικό πλούτο, με μικρές και μεγάλες πηγές. Το σύνολο των επιφανειακών υδάτων που προέρχονται από πολυάριθμες μικρές και μεγάλες πηγές, τα υδρορέμματα, οι τοπικοί χείμαρροι, η τεχνητή λίμνη Σφηκιάς και ο υδροφόρος ορίζοντας με τις πηγές που υπάρχουν, δίνουν την δυνατότητα σήμερα για την κάλυψη των αναγκών σε νερό για ύδρευση και άρδευση του νομού.
Ποταμοί
  Από το Δήμο διέρχεται ο ποταμός Αλιάκμονας σχηματίζοντας μια φυσική κοιλάδα στα σύνορα με το νομό Κοζάνης. Κατά μήκος αυτού και εντός των χωρικών ορίων του Δήμου έχει αναπτυχθεί το ενεργειακό φράγμα της Σφηκιάς, αξιοποιώντας ένα μέρος του υδροδυναμικού του νομού.
Πηγές
  Στον ορεινό όγκο των Ημαθιώτικων Πιερίων, πηγάζουν οι πηγές Ίσβορος, Καράβι, Κακότραγος, Κοκκινόβρυση, ανω και Κάτω Κοκκινόβρυση, Κανάβια, Μπάμπος Λιβάδι, Κρυονέρια, Αγ. Αθανάσιος, Αντώνη βρύση-Παλιοκκλήσι, Γκιώνη, Παλιάμπελα, Λακόπουλου, Δέση, Κρυόβρυση, Κάτω Βρύση, Παληκαρά, Καρδονέρι, Λιάκου Περιβόλι, Τσιόκα Πέτρα και Λιάχα, Ντάμ Βρύση, Πλατανόλακκος, που στην πλειοψηφία τους έχουν μικρή παροχή νερού, που μαρτυρά την ύπαρξη ρηχού ελεύθερου υδροφόρου μικρής αγωγιμότητας, σε αντίθεση με άλλες πηγές στο υπόλοιπο του νομού.
  Τα νερά των παραπάνω πηγών, χρησιμοποιούνται κυρίως, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κατοίκων των κοινοτήτων Πολυδενδρίου, μετά των οικισμών της Χαράδρας και της Ελαφίνας, της Σφηκιάς, του Δασκίου και των Ριζωμάτων καθώς και για τις αρδευτικές ανάγκες των γεωργών των παραπάνω κοινοτήτων.
  Η απογραφή των πηγών στο Δήμο σε συνδυασμό με την τακτική γνώση των ποσοτικών μεγεθών κάθε πηγής, δεν αποσκοπεί μόνο στη δυνατότητα κάλυψης των υδρευτικών αναγκών των οικισμών, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, όπως η άρδευση, η βιομηχανική χρήση, οι κτηνοτροφικές ανάγκες (ποτίστρες) κ.λπ, με αποτέλεσμα να καθίστανται βασικοί συντελεστές κάθε αναπτυξιακού σχεδίου.
 Υδρορέμματα
  Ο αριθμός των υδρορεμμάτων και η παροχή τους εξαρτάται από τη γεωλογική σύσταση του πετρώματος που επικρατεί στην περιοχή. Σημαντικά υδρορέμματα εντοπίζονται στα όρια του Δήμου με μεγαλύτερα του Τρανού Λάκκου, του Καραβόλακκου, του Νευτόλακκου και των πηγών Λιάχα, τα νερά των οποίων χρησιμεύουν για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Μακεδονίδος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ