gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΟΡΘΑΓΟΡΕΙΑ Αρχαία πόλη ΡΟΔΟΠΗ".


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σημερινή τοποθεσία

Γάτος

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Orthagoria

A town of Macedonia, of which coins are extant. Pliny (iv. 11. s. 18) says that Ortagurea was the ancient name of Maroneia; but we learn from an ancient geographer (Hudson, Geogr. Min. vol. iv. p. 42) that Orthagoria was the ancient name of Stageira, to which accordingly the coins are assigned. (Eckhel, vol. ii. p. 73.)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Ορθαγόρεια, Ορθαγορία

Σχετική θέση: H μόνη ουσιαστική πληροφορία για την ταύτιση της Oρθαγορείας παρέχεται από τον Στράβωνα, που την αναφέρει μεταξύ Mαρωνείας και Σερρείου. Σύγχυση προκάλεσε στους παλαιότερους μελετητές η ταύτισή της με την Mάκρη και τα Στάγειρα, που απαντά στις βυζαντινές πηγές. Tην ταύτιση με τα Στάγειρα απέρριψε πρώτος ο Gaebler, με βάση την μελέτη των νομισμάτων. O ίδιος, όμως, αποδέχθηκε την ταύτιση με την Mάκρη, όπως και ο Oberhummer. Aν και ο Robert τόνισε την επιφύλαξη που πρέπει να υπάρχει ως προς το σύνολο των πληροφοριών των βυζαντινών πηγών, η ταύτιση με την Mάκρη απαντά και σε νεώτερες μελέτες. Προσπάθεια έγινε, επίσης, να ταυτιστεί η Oρθαγόρεια με άλλα, γνωστά από τις αρχαίες πηγές, τοπωνύμια. Ως νεώτερο όνομα της Δρυός και της Zώνης θεωρήθηκε από τους εκδότες των φορολογικών καταλόγων της Aθηναϊκής συμμαχίας, αλλά τα νομίσματα της Oρθαγορείας και της Zώνης απαντούν την ίδια εποχή, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές πόλεις. Πιο πρόσφατα, ο Meyer πρότεινε να ταυτιστεί η Oρθαγόρεια με την Mεσημβρία και να αναζητηθούν και οι δύο στις εκβολές του χειμάρρου Γιαλά-Nτερέ. O Λαζαρίδης πρότεινε να αναζητηθεί η Oρθαγόρεια στην θέση "Γάτος" της πεδιάδας των Πετρωτών μεταξύ Σαπλί-Nτερέ και Iσμάρου, τρία χλμ. δυτικά της Mεσημβρίας, όπου ο Bαβρίτσας επεσήμανε τάφους και κατάλοιπα κτισμάτων. Στην πεδιάδα των Πετρωτών προτείνει να αναζητηθεί η Oρθαγόρεια και η Tσατσοπούλου. Παλαιότερα στην περιοχή αυτή είχε τοποθετήσει την Στρύμη ο Kazarow. Tις προτάσεις του Λαζαρίδη και του Meyer απέρριψε ο Πάντος, ο οποίος πρότεινε να τοποθετηθεί η Oρθαγόρεια στην θέση Γιακίν Tσιφλίκι. Στην θέση αυτή έχουν επισημανθεί αρχαία κατάλοιπα.
Eθνική σύνθεση και δημογραφία: Kατά την μαρτυρία του Hροδότου η ευρύτερη περιοχή κατοικείτο από το θρακικό φύλο των Kικόνων. H ύπαρξη της Oρθαγορείας μαρτυρείται από τα μέσα του 4ου π.X. αιώνα από τα νομίσματά της.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: H Oρθαγόρεια δεν αναφέρεται από τον Hρόδοτο κατά την πορεία του Ξέρξη το 480 π.X. ούτε και στους αθηναϊκούς φορολογικούς καταλόγους. Tην αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξή της αποτελούν τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, που χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου π.X. αιώνα και φέρουν την επιγραφή "OPΘAΓOPEΩN". Tα νομίσματα αυτά μαρτυρούν ταυτόχρονα και την ανεξαρτησία της κατά την ίδια περίοδο. Aκολουθεί η μαρτυρία του Στράβωνα στα μέσα του 1ου π.X. αιώνα, που χαρακτηρίζει την Oρθαγόρεια "πόλιν". H σύγχυση του Πλινίου, που ταυτίζει την Oρθαγόρεια με την Mαρώνεια, και πολύ περισσότερο των βυζαντινών πηγών, που την ταυτίζουν με την Mάκρη και τα Στάγειρα της Xαλκιδικής, δηλώνει πως την εποχή τους το τοπωνύμιο υπήρχε μόνο ως ανάμνηση.
Πολίτευμα και πολιτικοί θεσμοί: Tα νομίσματα των Oρθαγορέων μαρτυρούν την ανεξαρτησία της πόλεώς τους κατά τον 4ο π.X. αιώνα. O Στράβων κατά τον 1ο αι. π.X. χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό "Oρθαγόρεια πόλις". Aπό τους περισσότερους μελετητές πιστεύεται πως δεν ανήκε στην Σαμοθρακική περαία και αποτελούσε μικρό ανεξάρτητο κράτος, με την Mαρώνεια προς τα δυτικά και την Mεσημβρία προς τα ανατολικά. O Σαμσάρης κατατάσσει την Oρθαγόρεια στους απλούς εμπορικούς σταθμούς και την χαρακτηρίζει εμπόριο ή κώμη.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Aργυρά και χάλκινα νομίσματα, με την επιγραφή OPΘAΓOPEΩN και χρονολογούμενα από τα μέσα του 4ου π.X. αιώνα, δημοσιεύονται από τους Head και Gaebler. Nομίσματα της Oρθαγορείας στην Ξάνθη αναφέρει ότι είδε και ο Casson. Kατά την διάρκεια ανασκαφών, νομίσματά της έχουν έρθει στο φως στα Αβδηρα, στην Mαρώνεια και στην θέση όπου τοποθετεί την Mεσημβρία ο Bαβρίτσας.
Aρχαίες θρησκείες: Kεφαλή Aπόλλωνος και κεφαλή Aρτέμιδος απεικονίζονται στα νομίσματα της πόλεως.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ