gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΔΑΔΙΑ Χωριό ΣΟΥΦΛΙ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Δαδιά

Είναι χτισμένη στην πλαγιά της Γκίμπρενας. Το όνομα της προέρχεται από το άφθονο δαδί. Η ιστορία του χωριού χάνεται στους αιώνες. Πιθανόν να ήταν προπύργιο του κάστρου της Γκίμπρενας που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές. Η παράδοση λεει ότι οι κάτοικοι προέρχονται από την πόλη, που υπήρχε στη μεγάλη γέφυρα (Μακρά Γέφυρα). Επειδή φούσκωναν τα νερά, οι κάτοικοι μετά από κάποιο φοβερό θανατικό, χωρίστηκαν σε ομάδες και έφυγαν. Οι πλούσιοι έχτισαν την Κορνοφωλιά, οι οικοδόμοι την Λευκίμη και οι υλοτόμοι την Δαδιά. Αρχές του 19ου αιώνα οι κώδικες της Μητρόπολης Διδυμοτείχου την αναφέρουν ως Δαδιά. Ο ήρωας του 1821, Καραμπελιάς, στις επιστολές του προς τους αξιωματικούς χρησιμοποιεί αυτό το όνομα. Ένας άλλος ήρωας ο Κωσταντής Ράλλης δηλώνει ως τόπο γέννησης το 1890 τη Δαδιά. Σήμερα είναι ένα όμορφο χωριό, σε υψόμετρο με καταπληκτική θέα, υγιεινό κλίμα και χώρους αναψυχής.

This extract is cited Sept 2003 from the Development Company of Alexandroupolis URL below.


Η Δαδιά, είναι γνωστή στο πανελλήνιο για το Βυζαντινό Μοναστήρι και το μεγάλο δάσος της, όπου σήμερα διαβιώνει κάτω από συνθήκες προστασίας της συνθήκης Ραμσάρ, ένα μεγάλο πλήθος άγριων πουλιών και ζώων, που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την Ευρώπη. Αυτό το ίδιο το χωριό, είναι αρκετά παλιό. "Τσιάμκιοϊ", λέγονταν κατά την απώτερη Τουρκοκρατία, πευκοχώρι δηλαδή, ενώ με το ελληνικό όνομα Δαδιά (που οφείλεται στο άφθονο δαδί, το γεμάτο δηλαδή με ρετσίνι ξύλο του πεύκου), αναφέρεται στους κώδικες της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, από τα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά την παράδοση, οι κάτοικοι του χωριού, ήρθαν εδώ, από τη μεγάλη πολιτεία, που βρίσκονται πλάι στον 'Eβρο, σε πολύ παλιά εποχή. Το χωριό, είναι κτισμένο στις πλαγιές πετρώδους λόφου, στις βόρειες υπώρειες του βουνού Γκίμπρενα ή Γκίμπερνα, ή Γκιούμπρα και τριγυρισμένο με κατάφυτα υψώματα και δίπλα στην γόνιμη κοιλάδα του μικρού ποταμού Διαβολόρεμα ή Μαγγάζι.
Το ορεινό της περιοχής και το ελεύθερο φρόνημα των κατοίκων, καθιστούσε το χωριό αυτό στο παρελθόν, κέντρο αντιστασιακό, για κάθε κατακτητή. Εδώ, πριν από το 1821, δρούσε ο ξακουστός αρματολός Θανάσης Καραμπελιάς, από την Κορνοφωλιά, ενώ αργότερα, άφησε εποχή για την παλικαριά του, ο Κωνσταντής Ράλλης.
"Μπήκανε Τούρκοι στη Δαδιά τον Κωνσταντή να πάρουν, να παν να τον χαλάσουνε πέρα απ' τη Μαρίτσα. Κι ο Κωνσταντής σαν τ' άκουσε, ζώστηκε τ' άρματα του και βγήκε πάνω στα βουνά, στης Γκίμπρενας τη ράχη".
Τόσο κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και κατά τη γερμανική κατοχή (1941-1944), εδώ, ήταν σπουδαίο κέντρο της Εθνικής Αντίστασης, μια και ήταν κοντά και το πεδίο ρίψεων των εφοδίων των αεροπλάνων από τη Μέση Ανατολή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ