gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΤΙΘΟΡΕΑ Δήμος ΦΘΙΩΤΙΔΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Τιθορέας

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Οριοθέτηση - Γενικά στοιχεία της περιοχής

  Ο Δήμος Τιθορέας, διοικητικά υπάγεται στο Νομό Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, βόρεια του Ορεινού όγκου του Παρνασσού και νότια του ορεινού όγκου του Καλλιδρόμου σε δεσπόζουσα κεντρική θέση μιας ευρύτερης περιοχής στη κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισσού.
  Ο Δήμος Τιθορέας, μετά τη συνένωση των δήμων και κοινοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Ι. Καποδίστριας, περιλαμβάνει στη γεωγραφική του ενότητα τους οικισμούς: Κάτω Τιθορέας, ο οποίος είναι και η έδρα του Δήμου, Τιθορέας, Μοδίου, Αγίας Μαρίνας και Αγίας Παρασκευής. Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 149.593 στρέμματα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής μελέτης, κατά την τελευταία απογραφή (1991), είναι 4.902 κάτοικοι.
   Πιο συγκεκριμένα, ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην έξοδο αμφιθεατρικής κοιλάδας που ανοίγεται κάτω από το Τρίδυμο του Κούκου. Βορειότερα, κόμβος του οδικού δικτύου, η Κάτω Τιθορέα (με παλιότερη ονομασία Καλύβια Βελίτσας και μέχρι πρόσφατα Κηφισοχώρι) απλώνεται εκατέρωθεν της παλιάς Εθνικής. Η Τιθορέα (παλιότερα Βελίτσα) βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση με την αρχαία Τιθορέα, δίπλα στο φαράγγι του Καχαλά, έχοντας ασυνήθιστη μορφολογική εναλλαγή, από πράσινο, βράχους και σπηλιές.
  Ο δήμος έχει συνολική έκταση 150 χιλ. στρ. που συνδυάζει πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το κεντρικό τμήμα του (περιοχές Κάτω Τιθορέας και Αγίας Παρασκευής, ΒΔ τμήμα Τιθορέας και Ν τμήμα Μοδίου) είναι πεδινό, με μέσο υψόμετρο 150 μ και καλύπτει μέρος της ευρύτερης περιοχής του μέσου ρού του Βοιωτικού Κηφισού. Το Βόρειο τμήμα του εκτείνεται μέχρι τις Ν-ΝΑ πλαγιές του Καλλίδρομου όρους και χαρακτηρίζεται από σχετικά ήπιες κλίσεις και μέγιστο υψόμετρο 900 μέτρων. Το Νότιο τμήμα του αντίστοιχα εκτείνεται στις απότομες πλαγιές του Παρνασσού έως την κορυφή Λιάκουρα (υψόμετρο 2.457 μ.) και χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονες κλίσεις. Συνολικά, οι ημιορεινές εκτάσεις καταλαμβάνουν το 79% της εδαφικής περιφέρειας του δήμου και οι πεδινές το υπόλοιπο 21% (κατηγοριοποίηση ΕΣΥΕ).
  Από πλευράς χρήσεων, η μισή περίπου από τη συνολική έκταση του δήμου (47,3%) χρησιμοποιείται για βοσκότοπους και το 31% είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Τα δάση καταλαμβάνουν το 13,1% και αφορούν τις πλαγιές του Καλλίδρομου (Μόδι) και του Παρνασσού (Τιθορέα, Αγία Μαρίνα). Τέλος οι οικιστικές χρήσεις καταλαμβάνουν το 5,8% της συνολικής έκτασης (ΕΣΥΕ 1991).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τιθορέας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ