gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΜΟΒΡΗ Βουνό ΠΑΤΡΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ορος Μόβρη

Η Μόβρη είναι το χαμηλό βουνό, που δεσπόζει σε ολόκληρη τη Δύμη και απλώνεται με τις προεκτάσεις του στην ορεινή Δύμη. Στους πρόποδες και στις πλαγιές του είναι χτισμένα τα χωριά της ορεινής Δύμης, από Φώσταινα και 'Αρλα μέχρι Ριόλο, Βελίτσες, Μιχόι, Πόρτες, Σαντομέρι, Τζάιλο, Πεντάλοφο (Μπράτη), Βυθούλκα. Η Μόβρη στο σύνολό της θεωρείτε από τους ειδικούς πρόβουνος του Ερύμανθου (μαζί με το όρος Σκόλλις ή Σαναμεριάνικο). Το όνομα πρέπει να είναι Βυζαντινό, "Μαύρο όρος", και σχετίζεται με τα Μαύρα Βουνά του Αράξου. Μεγαλύτερο υψόμετρο Μόβρης 800 μέτρα περίπου. Οι Φράγκοι το όνομα Μαύρη με τη Γαλλική προφορά το είπαν και το έγγραφαν Μόβρη. Η καθιέρωση της σημερίνης γραφής Μόβρη δεν είναι άστοχη και βρίσκεται πιό κοντά στη φωνητική εξέλιξη της Ελληνικής από τη Γαλλική προφορά (Μαύρη>Μόβρη). Πως εξηγείτε αυτή η ονομασία; Πολλοί υποθέτουν απο τα πολλά δάση από πεύκα, που την εσκέπαζαν μέχρι το 1953 και έδιναν βαθύ πράσινο χρώμα.

Η μεγάλη καταστροφή στα δάση της πεύκης της Μόβρης ήταν η πυρκαγιά του 1953, που έκαψε χιλιάδες στρέμματα. Είχαν προηγηθεί μικρότερες πυρκαγιές από την Γερμανική κατοχή.
Εκεί στις νότιες πλευρές της Μόβρης έγιναν στην αρχαία εποχή πολλές συγκρούσεις και μάχες μεταξύ Αχαιών και Ηλείων, Αχαιών και Σπαρτιατών κλπ. Και όμως η Μόβρη ήταν κατά διαστήματα και τόπος φιλικής επικοινωνίας Αχαιών και Ηλείων, όπως φαίνεται από επιγραφές που βρέθηκαν στο Ναό της Δήμητρος πλησίον του σημερινού Πετροχωρίου. Φαίνεται ότι οι αιώνες και οι προσωρινές έχθρες δεν μπόρεσαν να αλλάξουν ούτε τη βαθειά θρησκευτικότητα ούτε την φιλία και συναδέλφωση των γειτόνων Αχαιών και Ηλείων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ