gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ Οικισμός ΚΟΦΙΝΑΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Καπετανιανά

  Το χωριό Καπετανιανά βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη νότια από την Πεδιάδα της Μεσαράς, 71 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Αγία Βαρβάρα - Αγιοι Δέκα - Βαγιονιά - Καπετανιανά, όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας.

Οικισμός της πρώην κοινότητας Σταβιές, του Δήμου Κόφινα 21 χλμ από το Ασήμι σε υψόμετρο 750 μ. Δεν τον συναντάμε στις Βενετσιάνικες απογραφές, ενώ η εκκλησία της Παναγίας που υπάρχει στο χωριό, είναι βυζαντινή του 15ου αιώνα. Στην θέση Μετζολατί κοντά στην κορυφή του Κόφινα, υπήρχε ιερό κορυφής Μεσομινωικής περιόδου. Πιθανά επρόκειτο περί χώρου ιεροτελεστιών, καθώς στις γύρω σπηλιές, βρέθηκαν πήλινα ειδώλια, ανθρώπων και ζώων και χάλκινα αναθήματα. Στην ίδια θέση υπάρχει σήμερα το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού πού γιορτάζει στις 14 Σεπτέμβρη. Η θέα από κει πάνω, είναι πανοραμική. Το χωριό γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, με παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Στα Καπετανιανά ανήκουν οι παραλίες δυτικά από τον Κουδουμά, του Αγ. Ιωάννη και άλλες ανώνυμες υπέροχες απάτητες παραλίες γι αυτούς όμως πού θέλουν να κοπιάσουν, καθώς η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη και σε μερικά σημεία επικίνδυνη σε αμύητους σε τέτοιες διαδρομές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ