gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΒΡΟΠΟΛΗ Οικισμός ΚΑΡΔΙΤΣΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Η περιοχή της Νεβρόπολης

ΝΕΒΡΟΠΟΛΗ (Οικισμός) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
  Παρ’ ότι δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες ή ιστορικές πηγές, με μόνο οδηγό τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, φαίνεται πως η περιοχή της Νεβρόπολης παρουσίαζε ενδιαφέρον τόσο για τις ισχυρές πόλεις της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας (Κιέριο, Μητρόπολη κ.α.) όσο και για εκείνες του ορεινού συγκροτήματος της Πίνδου (Ελλοπία, Μενελαϊδα, Αργιθέα). Κάτι τέτοιο είναι φυσικό, αφού η Νεβρόπολη βρίσκεται ακριβώς πάνω στην αρχαία διάβαση που ένωνε τη Θεσσαλία με τον ορεινό όγκο της Πίνδου και την Ηπειρο.
  Σκοτεινή - από πλευράς μαρτυριών - είναι και η περίοδος των Βυζαντινών χρόνων, όπου όμως η συνεχής παρουσία ζωής στη Νεβρόπολη είναι αναμφισβήτητη. Οι τελευταίοι αιώνες της τουρκοκρατίας βρίσκουν την περιοχή σε οικονομική και κοινωνική άνθιση. Κτίζονται ή επισκευάζονται μοναστήρια και εκκλησίες, γεφύρια, δρόμοι και μεγαλόπρεπα οικοδομήματα, δείγματα εξαιρετικής τέχνης. Από την απελευθέρωση του 1881 μέχρι και το 1940 οι οικισμοί αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς.
  Κατά τις επόμενες όμως δεκαετίες η δημογραφική συρρίκνωση και η οικονομική παρακμή έφεραν την περιοχή στα όρια της εγκατάλειψης. Τη φθίνουσα αυτή πορεία ανέκοψαν εν μέρει τα μέτρα των δύο τελευταίων δεκαετιών τα οποία, διαφοροποιώντας τους ισχύοντες προσανατολισμούς (κυρίως με την εισαγωγή του Τουρισμού), έδωσαν διεξόδους ζωής στην περιοχή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρδίτσας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ