gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΥΒΑ Οικισμός ΞΑΝΘΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Καλύβα

ΚΑΛΥΒΑ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Στην Καλύβα φτάνουμε σε 14 χιλιόμετρα από το χωριό Νεοχώρι. Το χωριό χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς με υψομετρική διαφορά εκατό περίπου μέτρων μεταξύ τους. Στον πάνω συνοικισμό διακρίνονται 15 περίπου κτίσματα ενώ στον κάτω περίπου 20 σε αραιή διάταξη. Τέσσερα χιλιόμετρα περίπου πριν φτάσουμε στους οικισμούς συναντάμε το κάστρο της Καλύβας σε υψόμετρο 627 μέτρων. Kατασκευάστηκε από το Φίλιππο Β τον 4ο αιώνα π.Χ. σε θέση απ' όπου να μπορεί να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με το πόσο παλαιό είναι το χωριό Καλύβα αξίζει να αναφέρουμε τη μαρτυρία ενός πρώην κατοίκου σύμφωνα με την οποία είχε βρει στο σπίτι που έμεναν ένα κεραμίδι με το αποτύπωμα μιας ανθρώπινης παλάμης και την ημερομηνία 1772. Στον πάνω συνοικισμό υπάρχει ένα εντυπωσιακό τριώροφο αρχοντικό. Τριγύρω του λάκκοι σκαμμένοι από χρυσοθήρες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει και φθορές σπάζοντας τμήματα του οικοδομήματος, αναζητώντας θησαυρό. Στην πάνω Καλύβα επίσης υπήρχε τζαμί.
  Στον κάτω συνοικισμό συναντάμε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία που χτίστηκε το 1936. Ο ναός έχει συντηρηθεί σε καλή κατάσταση και με έξοδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλύβας έγινε διαμόρφωση του προαύλιου χώρου της εκκλησίας. Στο μικρό νεκροταφείο λίγο πιο κάτω υπάρχουν έξι χριστιανικοί τάφοι, δύο από τους οποίους γράφουν το έτος 1969. Το χωριό Καλύβα ερημώθηκε γύρω στο 1970. Το 1920 ζούσαν εδώ 152 τουρκόφωνοι κάτοικοι. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, εκείνοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν εδώ Πόντιοι από την περιοχή της Σινώπης. Το 1940 ζούσαν στην Καλύβα 172 άνθρωποι. Το 1954 φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο της Καλύβας 32 παιδιά. Όμως ήδη από τη δεκαετία του 1950, άρχισε το πρώτο κύμα φυγής, που ολοκληρώθηκε μέσα στα είκοσι επόμενα χρόνια. Προορισμός η Γερμανία και τελική εγκατάσταση η περιοχή της Διομήδειας και του Πετεινού Ξάνθης. Η Καλύβα είναι γεμάτη οπωροφόρα δένδρα: καρυδιές, κερασιές, φουντουκιές, βούβες (άγρια μούσμουλα).

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ