gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 15 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ Κωμόπολη ΞΑΝΘΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (15)

The Princeton Encyclopedia of Classical Sites

Stavroupolis

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
  A modern market town near the Nestos river, 17 km straight NW of the modern city of Xanthi. There is no known ancient settlement either in Stavroupolis or its neighborhood, but 2 km SE of Stavroupolis near the E bank of the Nestos, a Macedonian tomb was discovered in 1950. This probably belonged to the first half of the 2d c. B.C.
  The tomb, built of marble blocks in a pseudo-isodomic style, has a total length of ca. 12 m. It consists of a vaulted dromos ca. 5 x 2 m, a prothalamos chamber 2 x 3 m, and the burial chamber 3 x 3 m. The floor of the prothalamos and the burial chamber are paved with rectangular marble slabs. The entrance to the burial chamber is closed by two marble door leaves with some ornamentation. At the back of the chamber are two marble couches set at an angle to each other, each having two double pillows. The feet of the beds are decorated with painted encaustic palmettes, spirals, rosettes, and moldings.
  A painted molding 0.20 m wide, made up of Ionic and Lesbian kymatia runs around the prothalamos and the burial chamber at the level of the springing of the vault. On the kymatia and on the door leaves the vivid painted decoration is in encaustic. Although the tomb had been robbed, two gold rings and fragments of terracotta figurines (now in the Kavala Museum) were found in the excavation. Three of the figurines are winged adolescent Erotes, with lively movements. The careful plastic rendering of body and face makes these figurines resemble monumental sculptures.

D. Lazarides, ed.
This text is from: The Princeton encyclopedia of classical sites, Princeton University Press 1976. Cited Nov 2002 from Perseus Project URL below, which contains bibliography & interesting hyperlinks.


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Καλλιθέα

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Η Καλλιθέα βρίσκεται σε υψόμετρο 740 μέτρων και έχει πανοραμική θέα. Η τοποθεσία όπου είναι κτισμένη βλέπει προς τα νοτιοδυτικά και έτσι έχει το πλεονέκτημα να την βλέπει πάντοτε ο ήλιος. Το έδαφος της περιοχής είναι ορεινό με άφθονα νερά και πολύ πράσινο (καρυδιές, καστανιές, κρανιές). Το χωριό χωρίζεται σε δύο μαχαλάδες. Περπατώντας ανάμεσα στα δρομάκια της Καλλιθέας συναντάμε διάφορα ζώα (άλογα, σκυλιά, αγελάδες) και απολαμβάνουμε το καταπράσινο τοπίο. Το νερό του χωριού είναι πόσιμο. Τα περισσότερα κτίσματα είναι διώροφα και επιμήκη. Έχουν χαγιάτι ανοικτό στο ισόγειο και πολλά παράθυρα στον όροφο.
  Ο πληθυσμός της Καλλιθέας ανέρχονταν στα 272 άτομα το 1940 για να μειωθεί σταδιακά στους 113 (1961), 61 (1971), 6 1981). Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του γύρω στο 1978. Τώρα έχουν μείνει μόνο δύο ηλικιωμένα άτομα, ένας άνδρας με τη γυναίκα του. Παλαιότερα οι κάτοικοι της Καλλιθέας καλλιεργούσαν στα χωράφια τους κυρίως καπνό και σιτάρι ενώ σε δεύτερη θέση έρχονταν το καλαμπόκι, οι πατάτες, η σίκαλη και τα λαχανικά. Το 1961 το χωριό είχε μονοτάξιο δημοτικό σχολείο και τηλέφωνο αλλά η ύδρευσή του ήταν ελλιπής και σχεδιάζονταν η κατασκευή υδραγωγείου. Τότε είχε γίνει και μια προσπάθεια από τη Νομαρχία Ξάνθης για επανοικισμό του χωριού, η οποία, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
Το Καλό Νερό βρίσκεται κοντά στο Καρυόφυτο και τον Καστανίτη και πήρε το όνομά του από την ποιότητα του νερού της πηγής που βρίσκεται κοντά στον οικισμό. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι δύσκολη, ιδιαίτερα τις μέρες που υπάρχει υγρασία ή μετά από βροχή. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πλαγιά σε σταθερό έδαφος. Tριγύρω, βελανιδιές και πλατάνια, αναρριχώμενα φυτά και αγκάθια. Τα σπίτια είναι όλα φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο και οι σοβάδες έχουν ένα χαρακτηριστικό χρώμα. Ορισμένα σπίτια διατηρούνται σχετικά καλά. Στο μεγαλύτερο σπίτι μπορεί να διακρίνει κανείς τη λειτουργικότητα των χώρων και την ύπαρξη ξεχωριστών σταύλων, εξωτερικής τουαλέτας και φούρνου. Στον οικισμό υπάρχει μία βρύση πρόσφατα κτισμένη. Ένας σωλήνας οδηγεί κάτω από τον οικισμό. Πιθανόν να χρησιμοποιούνταν για την ύδρευση χωραφιών. Συναντήσαμε μόνο κυνηγούς στην έρημη περιοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα από τα οικοδομήματα έχει ανακαινιστεί και διατηρείται πολύ καλά.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Καλύβα

ΚΑΛΥΒΑ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Στην Καλύβα φτάνουμε σε 14 χιλιόμετρα από το χωριό Νεοχώρι. Το χωριό χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς με υψομετρική διαφορά εκατό περίπου μέτρων μεταξύ τους. Στον πάνω συνοικισμό διακρίνονται 15 περίπου κτίσματα ενώ στον κάτω περίπου 20 σε αραιή διάταξη. Τέσσερα χιλιόμετρα περίπου πριν φτάσουμε στους οικισμούς συναντάμε το κάστρο της Καλύβας σε υψόμετρο 627 μέτρων. Kατασκευάστηκε από το Φίλιππο Β τον 4ο αιώνα π.Χ. σε θέση απ' όπου να μπορεί να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με το πόσο παλαιό είναι το χωριό Καλύβα αξίζει να αναφέρουμε τη μαρτυρία ενός πρώην κατοίκου σύμφωνα με την οποία είχε βρει στο σπίτι που έμεναν ένα κεραμίδι με το αποτύπωμα μιας ανθρώπινης παλάμης και την ημερομηνία 1772. Στον πάνω συνοικισμό υπάρχει ένα εντυπωσιακό τριώροφο αρχοντικό. Τριγύρω του λάκκοι σκαμμένοι από χρυσοθήρες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει και φθορές σπάζοντας τμήματα του οικοδομήματος, αναζητώντας θησαυρό. Στην πάνω Καλύβα επίσης υπήρχε τζαμί.
  Στον κάτω συνοικισμό συναντάμε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία που χτίστηκε το 1936. Ο ναός έχει συντηρηθεί σε καλή κατάσταση και με έξοδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλύβας έγινε διαμόρφωση του προαύλιου χώρου της εκκλησίας. Στο μικρό νεκροταφείο λίγο πιο κάτω υπάρχουν έξι χριστιανικοί τάφοι, δύο από τους οποίους γράφουν το έτος 1969. Το χωριό Καλύβα ερημώθηκε γύρω στο 1970. Το 1920 ζούσαν εδώ 152 τουρκόφωνοι κάτοικοι. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, εκείνοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν εδώ Πόντιοι από την περιοχή της Σινώπης. Το 1940 ζούσαν στην Καλύβα 172 άνθρωποι. Το 1954 φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο της Καλύβας 32 παιδιά. Όμως ήδη από τη δεκαετία του 1950, άρχισε το πρώτο κύμα φυγής, που ολοκληρώθηκε μέσα στα είκοσι επόμενα χρόνια. Προορισμός η Γερμανία και τελική εγκατάσταση η περιοχή της Διομήδειας και του Πετεινού Ξάνθης. Η Καλύβα είναι γεμάτη οπωροφόρα δένδρα: καρυδιές, κερασιές, φουντουκιές, βούβες (άγρια μούσμουλα).

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Καστανίτης

ΚΑΣΤΑΝΙΤΗΣ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
Ο Καστανίτης είναι κτισμένος αμφιθεατρικά σε πλαγιά, σε υψόμετρο 550 μέτρων. Προσφυγικό χωριό ο Καστανίτης, κατοικούνταν από Τούρκους πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών και τον ερχομό των προσφύγων από το Βόσπορο. Πήρε το όνομά του από τις πολλές καστανιές της περιοχής. Μέσα στον Καστανίτη βλέπουμε μεγάλα σπίτια, κτισμένα σε απόσταση το ένα από το άλλο. Το σχήμα τους είναι επίμηκες ενώ πολύ συνηθισμένο είναι το ανοικτό χαγιάτι στο ισόγειο. Οι καμινάδες έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απολήξεις και τα ταβάνια είναι πολύ χαρακτηριστικά. Κάποτε στο σχολείο του Καστανίτη φοιτούσαν 76 παιδιά. Οι 281 κάτοικοι που είχε ο Καστανίτης το 1920 έπεσαν θεαματικά μετά τον πόλεμο στους 127 το 1961 και στους 24 το 1971.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Κρωμνικό

ΚΡΩΜΝΙΚΟ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Για να φτάσει κανείς στο Κρωμνικό υπάρχουν δύο τρόποι: Ο πρώτος τρόπος είναι ένα μονοπάτι που διασχίζει τα βουνά, και ο δεύτερος τρόπος είναι ένας χωματόδρομος με υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του Νέστου αλλά τριπλάσιος σε απόσταση. Φτάνοντας στο Κρωμνικό βλέπουμε πρώτα απ' όλα την καίρια γεωγραφική θέση που κατέχει το χωριό. Στην μέση υπήρχε ο κεντρικός δρόμος και στο πάνω μέρος το σχολείο καθώς και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έχει ξανακτιστεί πρόσφατα. Ο κεντρικός δρόμος κατηφορίζει προς μια μικρή ρεματιά. Τα κτίρια είναι κτισμένα σε βαθμίδες και από τις δύο πλευρές του μονοπατιού. Στο χωριό εντοπίσαμε ένα πηγάδι και δύο βρύσες, που έχουν όμως στερέψει τελείως πια.
  Το Κρωμνικό δεν ήταν τελείως απομονωμένο παλαιότερα γιατί υπήρχε λίγο πιο κάτω σιδηροδρομικός σταθμός. Παρ'όλα αυτά οι κάτοικοι του Κρωμνικού άρχισαν χρόνο με το χρόνο να φεύγουν γιατί οι καιρικές συνθήκες εκεί είναι πολύ άσχημες κατά τους χειμερινούς μήνες ακόμα και για κάποιον που έχει συνηθίσει τη ζωή των βουνών. Αναζητώντας λοιπόν άλλα μέρη, καλύτερες δουλειές και πιο εύκολη ζωή, οι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν. Τώρα βρίσκει εκεί κανείς μόνο κάποιους βοσκούς κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Λιβερά

ΛΙΒΕΡΑ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
Τα Λιβερά βρίσκονται σε υψόμετρο 450 μ. δίπλα στον ποταμό Νέστο. Φτάνουμε εδώ πολύ εύκολα από το χωματόδρομο που περνάει από τα Κομνηνά. Στην ευρύτερη περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει ένα κοπάδι από περίπου 30 άγρια άλογα που μετακινούνται από το Κρωμνικό μέχρι τα Λιβερά. Ένα μονοπάτι συνδέει το χωριό με το Σιδηροδρομικό Σταθμό των Λιβερών. Σε απόσταση 20 λεπτών από τα Λιβερά υπάρχει ένα ενδιαφέρον σπήλαιο. Σήμερα τα Λιβερά είναι εγκαταλειμμένα. Το 1940 ο πληθυσμός του πάνω και του κάτω συνοικισμού μαζί έφθανε τους 477 κατοίκους. Από τότε άρχισε η σταδιακή εγκατάλειψη. Σε δύο δεκαετίες ο πληθυσμός είχε πέσει στους 208 κατοίκους και στη δεκαετία του '70 επήλθε η πλήρης ερήμωση.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Λυκοβούνι

ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Το Λυκοβούνι απέχει δύο περίπου χιλιόμετρα από το Χαλέπι και βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Είναι κτισμένο σε δύο παρυφές λόφων που τις διασχίζει ένα ρέμα. Στο Λυκοβούνι μπορεί κανείς να μετρήσει είκοσι περίπου σπίτια, τα περισσότερα γκρεμισμένα. Φτάνοντας στο Λυκοβούνι από το Χαλέπι προβάλλει μπροστά μας το σχολείο, εγκαταλειμμένο από τη δεκαετία του '70. Σύμφωνα με μια μαρτυρία ενός παλαιού κατοίκου του χωριού, τα παιδιά του Χαλεπίου και του Λυκοβουνίου άλλαζαν κάθε χρόνο σχολείο και μετακινούνταν από το ένα σχολείο στο άλλο. Ακριβώς δίπλα στο σχολείο υπάρχει ένα ημιτελές νεότερο κτίσμα. Πρόκειται για ένα ξωκκλήσι του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στο Λυκοβούνι συναντήσαμε έναν κτηνοτρόφο με πολλά σκυλιά.
  Στο ψηλότερο σημείο του χωριού υπάρχει ένα τριώροφο σπίτι, όπου προφανώς κατοικούσε κάποιος Τούρκος άρχοντας πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών. Mετά το 1922, εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τη Μπάφρα και τη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας. Τα ξύλινα μέρη του σπιτιού αυτού σαπίζουν σιγά σιγά ενώ στον πάνω όροφο εντυπωσιάζουν οι σκαλιστές ντουλάπες και η όλη διάταξη. Σύμφωνα με τις απογραφές, στο Λυκοβούνι κατοικούσαν 62 κάτοικοι το 1920, ενώ η ερήμωση επήλθε μετά το 1961.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Μαργαρίτι

ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Το Μαργαρίτι βρίσκεται σε όμορφο περιβάλλον, σε υψόμετρο 760 μέτρων. Η τοποθεσία όπου είναι χτισμένο το Μαργαρίτι βλέπει προς τα ανατολικά και είναι κατάλληλη για καλλιέργεια αφού το έδαφος είναι γόνιμο. Στο πάνω μέρος του χωριού υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εδώ κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου γίνεται κάθε χρόνο η συνάντηση των απανταχού Μαργαριτιωτών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού οργανώνει γιορτή. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρεται ένα παραδοσιακό φαγητό, το κεσκέκι, το οποίο αποτελείται από σιτάρι, κοτόπουλο και κατσικάκι.
  Προπολεμικά κατοικούσαν εδώ 345 κάτοικοι (1920). Το 1971 είχαν απομείνει 129 άνθρωποι, οι οποίοι εγκατέλειψαν σχεδόν εξ ολοκλήρου το μέρος το 1980. Το γεγονός ότι αρκετοί έχουν επιλέξει το Μαργαρίτι για να κατασκευάσουν μοντέρνα εξοχικά σπίτια δίνει μία από τις δυνατότητες αξιοποίησης τέτοιων οικισμών. Βέβαια το στοιχείο που απουσιάζει είναι ο σεβασμός στην παράδοση. Θα έπρεπε όσοι κτίζουν σε τέτοια μέρη να συμμορφώνονται με τα ιστορικά, φυσικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ευρύτερου χώρου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Ορεστινή

ΟΡΕΣΤΙΝΗ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Μετά από επτά περίπου χιλιόμετρα χωματόδρομο απο τη διασταύρωση προς το Λυκοδρόμιο βρεθήκαμε στο χωριό Ορεστινή. Μπαίνοντας στο χωριό βλέπεις εκτάσεις με καπνά και κάποια μελίσσια. Αυτό σου δίνει το σημάδι πως ζουν κάποιοι εδώ, έστω και λίγοι. Λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχουν δύο σπίτια. Μετά από τα σπίτια υπάρχουν όπως είναι φυσικό μονοπάτια. Παίρνοντας το ένα μονοπάτι σε λίγο βρίσκεσαι σε μια βρύση και λιγο αργότερα στο τζαμί, δίπλα στο σχολείο. Μπήκαμε στο τζαμί και παρατηρήσαμε το μέρος. Το πάτωμα ήταν όλο σκεπασμένο με πολύχρωμα χαλιά. Δίπλα στο τζαμί υπήρχε ένας τάφος.
  Το σχολείο εγκαταλειμμένο. Τα θρανία και ο πίνακας της μιας και μοναδικής τάξης έμειναν όπως ακριβώς ήταν πριν από πολλά χρόνια. Σε ένα άλλο δωμάτιο βρήκαμε έγγραφα και εγκυκλίους. Μέσα σ' αυτά απολογισμοί εσόδων-εξόδων, χάρτες, αλλά και ενδεικτικά με χρονολογία 1974-75. Όταν το σχολείο έκλεισε το σχολικό έτος 1981-82 οι δύο μαθητές που είχαν απομείνει πήγαιναν περπατώντας στην Ισαία. Λίγο πιο μακριά από το σχολείο υπάρχουν άλλα πέντε σπίτια. Περπατώντας ακόμα περισσότερο φτάνουμε στην άκρη του χωριού. Κάποια σκυλιά, πεινασμένα και παραμελημμένα όπως φάνηκε, γύρευαν λίγα χάδια. Ένας από τους λίγους κατοίκους που μένουν στο χωριό μας είπε ότι ο ηλεκτρισμός έφτασε εδώ πριν από πέντε χρόνια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Σταυρούπολη

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
  Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Ξάνθη βρίσκεται η Χώρα των αρχαίων Διών, η Σταυρούπολη. Είναι η πρωτεύουσα του σημερινού Δήμου Σταυρούπολης. Εχει αυτό το όνομα από το 1920. Αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Νεστοχώρι της Ξάνθης. Για να φτάσουμε εκεί θα διασχίσουμε την Κρύα Βρύση, το Λυκοδρόμιο και θα θαυμάσουμε την φυσική ομορφιά τους. Παρθένο δάσος και δέντρα που βρίσκονται εκεί 200 χρόνια, φυσικές πηγές, παιδικές χαρές, παραδοσιακοί φούρνοι. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, αφού περάσουμε την Πασχαλιά (πρώην Κοινότητα) βρίσκεται ένα γραφικό χωριουδάκι, η Δρυμιά. Στην περιοχή αυτή μπορείτε να περπατήσετε μέσα σε όμορφα δασικά τοπία και να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
  Για τους φίλους της φύσης και των σπορ υπάρχει η δυνατότητα για καγιάκ, ράλυ και ορειβασία. Από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία Σταυρούπολης φαίνονται οι καμπύλες του Νέστου και τα θρακικά Τέμπη. Στο Δήμο αυτό, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η Καλλιθέα, ο Λειβαδίτης, τα Κομνηνά, το σπήλαιο των Λιβερών, το Νεοχώρι, η Καλύβα καθώς και η περιοχή Δρυμιάς με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επιπλέον στην περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης (πρώην κοινότητα Κομνηνών) λειτουργεί η οικοτουριστική μονάδα " ΗΝΙΟΧΟΣ". Στην ίδια περιοχή, θα λειτουργήσει σύντομα και η τουριστική μονάδα "ΝΕΜΕΣΙΣ", ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σήμερα ο Δήμος Σταυρούπολης απαρτίζεται από τα κοινωτικά διαμερίσματα Γέρακα, Δαφνώνα, Καρυοφύτου, Κομνηνών, Νεοχωρίου και Πασχαλιάς.
  Αξίζει κανείς να επισκευθεί το Δάσος του Δρυμού (Δάσος Χαϊντούς) και τα καταφύγια στα βουνά, που βρίσκονται:
1. Στο Λειβαδίτη, 1200 μ. υψόμετρο, 50 χλμ. από την Ξάνθη. Ανήκει στον ΕΟΣ Ξάνθης.
2. Στην Καλλιθέα 500 μ. υψόμετρο, 25 χλμ. από την Ξάνθη. Ανήκει στον Φ.Ο.Ο Ξάνθης.
3. Στο Δασικό Χωριό στο Δάσος της Χαϊντούς. Πληροφορίες στο Δασαρχείο Ξάνθης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Ξάνθης


Χαλέπι

ΧΑΛΕΠΙ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
Η κοντινότερη πρόσβαση στο Χαλέπι είναι από το Καπνόφυτο του Ν.Δράμας. Μπορούμε όμως να πάμε εκεί και από την Πασχαλιά, από την οποία απέχει 8 χιλιόμετρα. Το Χαλέπι διακρίνεται στον παλαιό συνοικισμό, που βρίσκεται ψηλότερα, και στον νέο, που βρίσκεται χαμηλότερα. Στον παλαιό συνοικισμό ζουν σήμερα μόνο τρεις οικογένειες. Τα σπίτια είχαν πόρτες που έβλεπαν προς την ανατολή και αυλές που περιτριγυρίζονταν από ψηλούς τοίχους.Το 1961 ο συνολικός πληθυσμός στο Χαλέπι ανέρχονταν στους 108 κατοίκους. Το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει μέχρι εδώ και ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση. Το παλιό δημοτικό σχολείο, που έκλεισε πριν από δεκαπέντε χρόνια, βρίσκεται δίπλα στο νεκροταφείο. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Στο Χαλέπι εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από τη Μαύρη Θάλασσα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Προϊστορική εποχή

ΚΟΜΝΗΝΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Αλλες θέσεις: Περί τα 500 μ. προς B του χωριού και περί τα 3, 5 χλμ. στα NA της Σταυρουπόλεως, σε υπερυψωμένο χώρο εκτάσεως 50 στρ. περίπου έχουν εντοπισθεί σωροί λίθων. Eξ αιτίας της φύσεως της θέσεως και της συγκεντρώσεως των λίθων πιστεύεται ότι στο σημείο αυτό υπήρχε ίσως οχυρωματικός περίβολος. Aπό τα ευρήματα που περισυνελέγησαν από τους γύρω αγρούς -όστρακα μελαμβαφών και χονδροειδών αγγείων και τεμάχια κεράμων στέγης- η χρήση του χώρου χρονολογείται στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Σε απόσταση 600 μ. δυτικώς του νεώτερου οικισμού των Kομνηνών, σε χαμηλό λόφο, διατηρούνται κατάλοιπα κτίσματος διαστάσεων 30 X 20 μ. Στην κατασκευή των τοίχων έχει χρησιμοποιηθεί σκληρό ασβεστοκονίαμα. H χρονολόγηση και ο προορισμός του κτίσματος παραμένουν άγνωστα. Δύο νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων -αργυρό δηνάριο Φαυστίνης B' (175 μ.X., Mουσείο Kομοτηνής ANK 1355) και χάλκινο νόμισμα Pοιμητάλκη A' (11 π.X.-12 μ.X., Mουσείο Kομοτηνής ANK 1356)-παραδόθηκαν από κάτοικο της περιοχής.
Χερσαίες: Tο ύψωμα στο οποίο βρίσκεται το μεσαιωνικό φρούριο των Kομνηνών, στην θέση Eξοχή ή Kαλές, περί το 1χλμ. δυτικώς του χωριού, ελέγχει μεγάλο μέρος της πεδιάδος της Σταυρουπόλεως, την οποία διαρρέει ο ποταμός Nέστος.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Tα κατάλοιπα φρουριακού περιβόλου, που έχουν εντοπισθεί στα βόρεια του χωριού, χρονολογούνται από τα λίγα επιφανειακά ευρήματα στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Tα νομίσματα, που παραδόθηκαν από κάτοικο της περιοχής, χρονολογούνται στην ρωμαϊκή περίοδο.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Δύο νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων παραδόθηκαν από κάτοικο της περιοχής.
Oχυρώσεις: Περί τα 500 μ. προς B του χωριού και περί τα 3, 5 χλμ. στα NA της Σταυρουπόλεως, σε υπερυψωμένο χώρο εκτάσεως 50 στρ. περίπου έχουν εντοπισθεί σωροί λίθων. Eξ αιτίας της φύσεως της θέσεως και της συγκεντρώσεως των λίθων πιστεύεται ότι στο σημείο αυτό υπήρχε ίσως οχυρωματικός περίβολος. Aπό τα ευρήματα που περισυνελέγησαν από τους γύρω αγρούς -όστρακα μελαμβαφών και χονδροειδών αγγείων και τεμάχια κεράμων στέγης- η χρήση του χώρου χρονολογείται στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Σε απόσταση 600 μ. δυτικώς του νεώτερου οικισμού των Kομνηνών, σε χαμηλό λόφο, διατηρούνται κατάλοιπα κτίσματος διαστάσεων 30 X 20 μ. Στην κατασκευή των τοίχων έχει χρησιμοποιηθεί σκληρό ασβεστοκονίαμα. H χρονολόγηση και ο προορισμός του κτίσματος παραμένουν άγνωστα.
Kεραμεική: Όστρακα μελαμβαφών και χονδροειδών αγγείων, που χρονολογούνται στούς κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους, ανακαλύφθηκαν στην θέση πιθανού οχυρωματικού περιβόλου βορείως των Kομνηνών.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Βυζαντινή εποχή

Σχετική θέση: Πάνω από την κάτω κοιλάδα του Νέστου, περίπου 2χλμ A του ποταμού, 4χλμ NA της Σταυρούπολης, 14χλμ ΔBΔ της Ξάνθειας.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Στην περιοχή του χωριού Κομνηνά βρέθηκαν νομίσματα του 4ου, 6ου και 12ου αι.
Nαοί και ιερά: Σε σημείο του χωριού Κομνηνά αποκαλύφθηκε δάπεδο ενός ναού.
Oχυρώσεις: Περίπου 2, 5χλμ ΝΔ του κέντρου του χωριού Κομνηνά, πιό πάνω από τα τελευταία χωράφια του χωριού (θέση Εξοχή, όπου εντοπίστηκαν όστρακα βυζαντινής χρηστικής κεραμεικής), βρίσκεται η περιοχή Καλές. Πρόκειται για την επίπεδη κορυφή ενός πρόποδα, η οποία δεσπόζει στην περιοχή και είναι προσιτή μόνο από το νότο. Στην κορυφή αυτή, που είναι έντονα δασωμένη, διακρίνονται λείψανα ενός οχυρωματικού περιβόλου (τετραγωνικής κάτοχης), κυρίως στη δυτική (περίπου 100μ μήκος) και τη βόρεια πλευρά. Η τοιχοποιία αποτελείται από αργούς λίθους και κονίαμα. Από το οχυρωμένο ύψωμα Καλές ελέγχεται η κοιλάδα του Νέστου έως τη Σταυρούπολη.
Kεραμεική: Όστρακα βυζαντινής χρηστικής κεραμεικής εντοπίστηκαν στη θέση Εξοχή, περίπου 2, 5χλμ ΝΔ του κέντρου των Κομνηνών, όπου βρίσκονται τα τελευταία χωράφια του χωριού.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Αλλα τεκμήρια: 1989: αρχαιολογική έρευνα, δοκιμαστικές τομές
Aκριβής θέση:
Νομός Ξάνθης. Περίπου 1 χλμ. ΝΑ από το Νεοχώρι Σταυρούπολης, έχει υψόμετρο 266 μ., ο Νέστος στο σημείο αυτό παρακάμπτει με μεγάλη στροφή με αποτέλεσμα το σχηματισμό ποτάμιου ακρωτηρίου δίπλα στην κοίτη του ποταμού. Το περίγραμμα του υψώματος ακολουθεί την σιδηροδρομική γραμμή
Σχετική θέση: Παρανέστεια περιοχή Σταυρούπολης
Oικιστικές μονάδες: Προϊστορικός οικισμός- τούμπα σε ύψωμα. Περίβολος, στο νοτιοανατολικό του άκρο, μικρή τούμπα που δημιουργήθηκε από τις διαδοχικές οικοδομικές φάσεις προϊστορικού οικισμού
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Ύστερη εποχή του Χαλκού και Πρώιμη εποχή του Σιδήρου
Kοινωνικές ομάδες: Μόνιμη εγκατάσταση σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις
Oικονομικές ομάδες: Γεωργικές και παραγωγικές ομάδες (κεραμεική, λιθοτεχνία)
Πολίτευμα και πολιτικοί θεσμοί: Κεντρική εξουσία, αρχικό στάδιο, αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας και της συγκέντρωσης πληθυσμού στον ίδιο χώρο
Oικονομικοί θεσμοί:
Γεωργία: Καλλιέργεια : σταφύλι, ελιά, στην κοιλάδα του Νέστου
Kτηνοτροφία: Στον οικισμό, παχύ στρώμα στάχτης με πολλά οστά ζώων
Aλιεία: Αλιεία στον ποταμό Νέστο
Θήρα: Ανάπτυγμένη θήρα στους ορεινούς όγκους της Ροδόπης
Δάση-Ξυλεία: Χρήση ξυλείας ως δομικό υλικό, πασσαλόπηκτες κατασκευές και χρήση κλαδιών, από την Ροδόπη
Oρυκτός πλούτος: Εκμετάλευση μεταλευμάτων της Ροδόπης
Oικοτεχνία - Bιοτεχνία: Λίθινα εργαλεία, λεπίδες, πήλινα σφοντύλια
Iδιωτικά οικοδομήματα: Δάπεδα από σκληρό αργιλλώδες κίτρινο και κοκκινωπό χώμα πάχους 0, 03- 0, 04 μ. και υπόστρωμα με μικρές πέτρες. Στην τομή της τούμπας εντοπίστηκαν οκτώ συνολικά στρώματα συνολικού πάχους 1, 76 και δύο τοίχοι πάνω στο βράχο, πρόχειρης με ακανόνιστες πέτρες που γωνιάζουν μεταξύ τους, πιθανά θεμέλια κτίσματος. Θραύσματα πηλών με αποτυπώματα κλαδιών από πασσαλόπηκτες κατασκευές, ένα παχύ στρώμα στάχτης με πολλά οστά ζώων
Oχυρώσεις: Στην κορυφή του υψώματος, ελλειψοειδής μικρός περίβολος, διαλυμένος σε πολλά σημεία Χτισμένος με ακανόνιστες πέτρες, χωρίς συνδετικό υλικό με άξονα ΒΔ-ΝΑ, περιφέρεια (145 μ. και διαστάσεις εσωτερικού χώρου 45- 34 μ.
Kεραμεική: Χειροποίητη κεραμεική, με λειασμένη και στιλβωμένη επιφάνεια. Διακόσμηση των αγγείων με πλαστικές ταινίες, με μικρές αποφύσεις, εγχάρακτα σπειροειδή και γεωμετρικά σχέδια.
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ