gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΥΣΣΑ Δήμος ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (8)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Βύσσας

ΒΥΣΣΑ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Βύσσας

Ο Δήμος Νέας Βύσσας, περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Νέας Βύσσας, Καβύλης, Καστανέων, Ριζίων και Στέρνας, με 9.000 περίπου κατοίκους και έδρα την Νέα Βύσσα. 'Oλη η περιοχή του Δήμου είναι πεδινή, μέρος της πλούσιας πεδιάδας του 'Eβρου και του 'Aρδα. Η περιοχή αυτή, ανήκει στην ευρύτερη πολιτιστική περιοχή, την λωρίδα Νέας Ορεστιάδας-Νέας Βύσσας, που το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού κατάγεται από την άμεση εκείθεν των σκόρων περιοχής της Αδριανούπολης-Κάραγατς-Παλιάς Βύσσας και διατηρεί κατά μεγάλο μέρος, την πολιτιστική της παράδοση.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Καβύλη

ΚΑΒΥΛΗ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αδερφό χωριό με τη Νέα Βύσσα, βρίσκεται ανάμεσα σ' αυτήν και την Νέα Ορεστιάδα. 'Οπως οι Βυσσιώτες, έτσι και οι Καβυλιώτες, άφησαν το παλιό τους χωριό το Ντεμιρντές (Σιδηρόπετρα), γειτονικό με την Παλιά Βύσσα κι εγκαταστάθηκαν λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα. Το νέο τους χωριό, πήρε το όνομα Καβύλη σε ανάμνηση αρχαίας Θρακικής πόλης, που βρίσκονταν βόρεια της Αδριανούπολης. 'Ενα μέρος των κατοίκων, ήρθε από το χωριό Ζαλουφάκι κι έμεινε μαζί τους. 'Οπως όλα ήταν γειτονικά χωριά με την Αδριανούπολη, οι κάτοικοί τους παρουσιάζουν ομοιότητα στις παραδόσεις τους. Σήμερα η Καβύλη, είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι με οικονομική ευμάρεια και βρίσκεται στη διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν προς τις Καστανιές βόρεια, στη Νέα Βύσσα ανατολικά και δυτικά στη Στέρνα.
'Εξω από το χωριό, είναι εγκατεστημένο το Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.), του βορείου 'Εβρου.
Αξιόλογη δραστηριότητα παρουσιάζουν οι πολιτιστικοί φορείς του χωριού, οι οποίοι με τις διάφορες εκδηλώσεις, τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και την τράπεζα αίματος, επέτυχαν να ανεβάσουν το επίπεδο των κατοίκων σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Κορυφαία εκδήλωση, είναι η "Βραδιά του Οπλίτη", που γίνεται τον Αύγουστο με συνεργασία στρατιωτικών αρχών και του Δημοτικού Διαμερίσματος, που αποβλέπει στην αδελφοποίηση στρατού και πολιτών.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Νέα Βύσσα

ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οι κάτοικοί της, είναι απόγονοι προσφύγων από την Παλιά Βύσσα ή Μπόσνα ή Βοσνοχώρι, που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά και πολύ κοντά στην Αδριανούπολη. Από το χωριό εκείνο, κατάγονταν αγωνιστές του 1821, όπως ο καπετάν Γιώργης Παπάς ή Καραγιώργης και διαπρεπείς επιστήμονες που αναδείχτηκαν τον προηγούμενο αιώνα στους διεθνείς πνευματικούς στίβους.
Η καταγωγή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Γνώρισμά τους, η παλικαριά και η φιλοξενία. Κατά μία άποψη οι Βυσσιώτες, είναι απόγονοι του αρχαίου θρακικού φύλου των Βησσών, ατίθασου και πολεμικού λαού που κατά την ρωμαϊκή περίοδο, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Αδριανούπολης. Επειδή δε κοντά στο χωριό τους, κατά την Τουρκοκρατία υπήρχε σταθμός καραβανιών με καμήλες που οδηγούσαν Βόσνιοι αιχμάλωτοι, η τοποθεσία πήρε το όνομα Μπόσνα ή Βοσνοχώρι. Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι της Βύσσας είναι εργατικοί, πείσμονες και καλοί πατριώτες και το έδειξαν όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν.
Στο παλιό τους χωριό, έζησαν μέχρις ότου επήλθε η Μικρασιατική καταστροφή, που συμπαρέσυρε και τον Ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης. Με την Συνθήκη της Λοζάννης που επακολούθησε, παραχωρήθηκε στην Τουρκία μια λωρίδα εδάφους Δυτικά του 'Eβρου, με τους οικισμούς Καραγάτς, Παλιά Βύσσα και Ντεμιρτάς, για να μην εφάπτεται με τα σύνορα η Αδριανούπολη και ο σιδηροδρομικός σταθμός δυτικά του 'Eβρου, να παραμείνει στο τουρκικό έδαφος.
'Eτσι η παλιά Βύσσα και το αδερφό χωριό της Ντεμετντές, μετακόμισαν λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά και οι μεν κάτοικοι της Παλιάς, δημιούργησαν τη Νέα Βύσσα, οι δε κάτοικοι του Ντεμερντές την Καβύλη.
Η σημερινή Νέα Βύσσα, είναι μια ευημερούσα κωμόπολη και αυτό φαίνεται και από την είσοδό της. Εργοστάσια με ευρωπαϊκές προδιαγραφές βρίσκονται εδώ και ο κεντρικός δρόμος, είναι μια φαρδιά λεωφόρος με τα διώροφα σπίτια στις δυο πλευρές που καταλήγει σε μια μεγάλη πλατεία. Γύρω της η Δημαρχία, το Πνευματικό Κέντρο και σε ένα μικρό αλσύλλιο, στέκεται η προτομή του Στέφανου Καραθεοδωρή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Ρίζια

ΡΙΖΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Κεφαλοχώρι με εντόπιους κατοίκους. Πήρε το όνομά τους κατά την ύστερη Τουρκοκρατία από τον Ιταλό Richi (Ρίτσι), που είχε εδώ ένα τσιφλίκι. Μια τούμπα στην ανατολική πλευρά του χωριού κοντά στο ποτάμι, κρύβει κάτω από την καμπούρα της ίχνη του παρελθόντος. Σε γειτονική ανασκαφή, η αρχαιολογική έρευνα απέδωσε δείγματα προϊστορικού οικισμού. Κατά τους αρχαιολόγους, είναι πολύ πιθανό να ήταν εδώ ένας αρχαίος οικισμός με διαδοχικές φάσεις από τη παλαιολιθική ως τη χαλκολιθική εποχή. Εδώ με την κατασκευή ενός μικρού φράγματος κάτω από την επιφάνεια του νερού 'Αδρα, έχει κατασκευαστεί μια διάβαση οροθετημένη με χρωστικές κολώνες που επιτρέπει όταν είναι λίγο το νερό, να περνούν τα τροχοφόρα για το Τρίγωνο. Υπάρχουν στις κατάφυτες όχθες του ποταμού εξοχικά κέντρα, όπου σε ώρες ξεκούρασης και μακαριότητας μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει τις τοπικές λιχουδιές, καθώς και ποταμίσιο ψάρι. Τα τοπικά προϊόντα, αξιοποιούνται με βιοτεχνίες ζωοτροφών, αλλαντικών και κατασκευής σκούπας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Στέρνα

ΣΤΕΡΝΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οι κάτοικοί στην πλειονότητά τους, είναι ντόπιοι. Κατά την παράδοση οι πρόγονοί τους, είχαν έρθει από την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές τον 16ο αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, προστέθηκε και μικρός αριθμός προσφύγων από χωριό της περιοχής του Πεντάλοφου Τριγώνου, που ο ζωτικός του χώρος, έμεινε στη Βουλγαρία. Είναι χωριό με εργατικούς και προοδευτικούς κατοίκους που τους χαρακτηρίζει ήρεμη δημιουργικότητα. Οι γυναίκες διακρίνονται στην χειροτεχνία, γι' αυτό και στο χωριό λειτουργεί ταπητουργείο του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας. Οι άντρες διακρίνονται στις αθλητικές επιδόσεις. Διατηρούνται τα παλιά έθιμα και τραγούδια, δύο σε από του καλύτερους του 'Εβρου στο κλαρίνο, είναι από εδώ ο Παρούσης Ντινούδης και ο Γιώργος Μπουρμάς. Χαρακτηριστικά είναι τα τοπικά τους τραγούδια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Χάρτες

ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ