gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 35 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ Επαρχία ΕΒΡΟΣ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (35)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Βύσσας

ΒΥΣΣΑ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δήμος Κυπρίνου

ΚΥΠΡΙΝΟΣ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δήμος Ορεστιάδας

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (Δήμος) ΕΒΡΟΣ

Δήμος Τριγώνου

ΤΡΙΓΩΝΟ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αμπελάκια

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το δημοτικό διαμέρισμα Αμπελακίων είναι ένα από τα παλιά χωριά της περιοχής, οι κάτοικοι του οποίου πιθανολογείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι προέρχονται από την Πελοπόννησο και συγγενεύουν στενά με τους κατοίκους του Νεοχωρίου, της Καρωτής, του Χανδρά και της Μεγάλης Δοξιπάρας ως προς τα έθιμα και την ενδυμασία. Η μετανάστευση έχει πλήξει σημαντικά το χωριό με κυριότερη χώρα υποδοχής τη Γερμανία, ενώ σημαντικός αριθμός διαμένει και στην Αθήνα. Τα Αμπελάκια διακρίνονται για τις δυναμικές γεωργικές καλλιέργειες τους και τα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα τους, όπου η αντιστοιχία γεωργικών ελκυστήρων ανά οικία είναι 2 προς 1.

Βάλτος

ΒΑΛΤΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα Βάλτου δημιουργήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης που κατάγονταν από το Μεσοχώρι, το Κούλελι και το Κρασοχώρι. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 1991 ανέρχεται σε 660 άτομα, ενώ ο απόδημος πληθυσμός υπολογίζεται σε 600 περίπου άτομα κυρίως στη Γερμανία. Σημαντική είναι η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα των συλλόγων που είναι: 1) ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βάλτου, 2) ο Σύλλογος γυναικών, 3) ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών, 4) ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός σύλλογος, ενώ παράλληλα λειτουργεί και σύλλογος μεταναστών Βάλτου στο Esslingen της Γερμανίας.

Δήμος Βύσσας

ΒΥΣΣΑ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Ο Δήμος Νέας Βύσσας, περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Νέας Βύσσας, Καβύλης, Καστανέων, Ριζίων και Στέρνας, με 9.000 περίπου κατοίκους και έδρα την Νέα Βύσσα. 'Oλη η περιοχή του Δήμου είναι πεδινή, μέρος της πλούσιας πεδιάδας του 'Eβρου και του 'Aρδα. Η περιοχή αυτή, ανήκει στην ευρύτερη πολιτιστική περιοχή, την λωρίδα Νέας Ορεστιάδας-Νέας Βύσσας, που το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού κατάγεται από την άμεση εκείθεν των σκόρων περιοχής της Αδριανούπολης-Κάραγατς-Παλιάς Βύσσας και διατηρεί κατά μεγάλο μέρος, την πολιτιστική της παράδοση.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Δίκαια

ΔΙΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τα Δίκαια είναι έδρα του Δήμου Τριγώνου. Ως οικισμός αναδείχτηκε με τον σιδηρόδρομο που παλαιότερα ήταν το μόνο μέσο επικοινωνίας με την εκτός Τριγώνου περιοχή. Σήμερα τα Δίκαια, είναι τερματικός σταθμός πολλών δρομολογίων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ο τελευταίος προς τη Βουλγαρία. Κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες του δίνουν τον χαρακτήρα πόλης.
Στην κορφή του υψώματος, ορθώνεται το γυμνάσιο και το λύκειο και σε μια πλαγιά, απλώνεται το ανοιχτό υπαίθριο θέατρο με τις τσιμεντένιες κερκίδες του και την πανοραμική θέα. Συχνά εδώ τα καλοκαίρια ακούγεται ο θεατρικό λόγος και γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους χορούς και τα τραγούδια που έφεραν από τις παλιές πατρίδες το Καβακλή της Βουλγαρίας, το Δημητρίκι από την απέναντι πλευρά του 'Εβρου και το αρβανιτόφωνο Ζαλάφι της ανατολικής Θράκης. Διατηρούν και τα παλιά έθιμα και δρώμενα όπως ο "Μπέης" και ο "Τρύφωνας".

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Θεραπειό

ΘΕΡΑΠΕΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
'Βόρεια του φράγματος, είναι τα μικρά χωριά Μηλιά και Θεραπείο σε περιοχή που από την αρχαιότητα υπήρχαν θερμές ιαματικές πηγές. Και το χωριό Θεραπείο με την μεταβυζαντινή του εκκλησία και το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, έχει πάρει το όνομά του, για τις θεραπευτικές ιδιότητες του εδάφους της περιοχής.
Oσοι έπασχαν από ρευματισμούς, έρχονταν την περίοδο του πανηγυριού του Δεκαπενταύγουστου και μετά το προσκύνημα στο εκκλησάκι της Παναγιάς, άνοιγαν λάκκους στην πλαγιά και μέσα έκαιγαν ξύλα, ώσπου να πυρωθούν τα τοιχώματα. Τότε τοποθετούσαν κάτω κλαδιά από ποώδη φυτά τα "βούζια", σχηματίζοντας παχύ στρώμα. Μέσα σ' αυτούς τους λάκκους τις "παραχώτρυπες", ξάπλωναν οι ασθενείς και σκεπάζονταν καλά με κουβέρτες μένοντας εκεί όσο επέτρεπε η αντοχή τους. Ο ιδρώτας τους έλουζε και γι' αυτό μετά ντύνονταν με ζεστά ρούχα κι έτρωγαν θερμαντικά φαγητά. 'Ετσι πίστευαν πως γιατρεύονταν οι ρευματισμοί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Θούριο

ΘΟΥΡΙΟ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το Θούριο έγινε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ορεστιάδας με το νόμο 2539/97 (Καποδίστριας). Πριν τη μεταρρύθμιση αποτελούσε κοινότητα μαζί με τον οικισμό Σοφικό, ο οποίος πλέον ανήκει στο Δήμο Διδυμοτείχου. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια της Ορεστιάδας και σε υψόμετρο 30 μέτρα. Ο πληθυσμός του το 1981 ήταν 915 κάτοικοι, το 1991, 772 ενώ για το 2000 εκτιμάται ο πληθυσμός στους 600 περίπου. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ντόπιοι ενώ υπάρχει και μερίδα προσφύγων. Μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει μεταναστεύσει στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Καβύλη

ΚΑΒΥΛΗ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αδερφό χωριό με τη Νέα Βύσσα, βρίσκεται ανάμεσα σ' αυτήν και την Νέα Ορεστιάδα. 'Οπως οι Βυσσιώτες, έτσι και οι Καβυλιώτες, άφησαν το παλιό τους χωριό το Ντεμιρντές (Σιδηρόπετρα), γειτονικό με την Παλιά Βύσσα κι εγκαταστάθηκαν λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα. Το νέο τους χωριό, πήρε το όνομα Καβύλη σε ανάμνηση αρχαίας Θρακικής πόλης, που βρίσκονταν βόρεια της Αδριανούπολης. 'Ενα μέρος των κατοίκων, ήρθε από το χωριό Ζαλουφάκι κι έμεινε μαζί τους. 'Οπως όλα ήταν γειτονικά χωριά με την Αδριανούπολη, οι κάτοικοί τους παρουσιάζουν ομοιότητα στις παραδόσεις τους. Σήμερα η Καβύλη, είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι με οικονομική ευμάρεια και βρίσκεται στη διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν προς τις Καστανιές βόρεια, στη Νέα Βύσσα ανατολικά και δυτικά στη Στέρνα.
'Εξω από το χωριό, είναι εγκατεστημένο το Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.), του βορείου 'Εβρου.
Αξιόλογη δραστηριότητα παρουσιάζουν οι πολιτιστικοί φορείς του χωριού, οι οποίοι με τις διάφορες εκδηλώσεις, τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και την τράπεζα αίματος, επέτυχαν να ανεβάσουν το επίπεδο των κατοίκων σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Κορυφαία εκδήλωση, είναι η "Βραδιά του Οπλίτη", που γίνεται τον Αύγουστο με συνεργασία στρατιωτικών αρχών και του Δημοτικού Διαμερίσματος, που αποβλέπει στην αδελφοποίηση στρατού και πολιτών.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Κυπρίνος

ΚΥΠΡΙΝΟΣ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Ο Κυπρίνος, είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου, με 8 οικισμούς και 3.478 κατοίκους (απογρ.1991). Η περιοχή του Δήμου, η ημιορεινή σε μεγάλο μέρος, γειτονεύει δυτικά με την Βουλγαρία, περιοχή του Ορτάκιοϊο, απ' όπου κατάγεται μεγάλο μέρος των κατοίκων του. Η άφθονη παραγωγή ψαριών στον ποταμό 'Aδρα, των κυπρίνων, έδωσε το όνομά του στον οικισμό. Το παλιό του όνομα ήταν Σαρή Χαντήρ, δηλαδή Κιτρινόψαρο. Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο της διασταύρωσης πολλών δρόμων, γι' αυτό και είναι έδρα Γυμνασίου, Λυκείου, Κέντρου Υγείας και διαθέτει και πλούσια Δημοτική Βιβλιοθήκη. Οι πολιτιστικοί του φορείς, παρουσιάζουν αξιόλογη δραστηριότητα στην διατήρηση κυρίως της πολιτιστικής παράδοσης και στην αναβίωση των παλιών εθίμων, όπως συμβαίνει και με τα άλλα χωριά της περιοχής, Μεγάλη και Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Αμπελάκια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Μεγάλη Δοξιπάρα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΞΙΠΑΡΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα της μεγάλης Δοξιπάρας που λειτουργεί από 1-1-1967 βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την Ορεστιάδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 1981 η κοινότητα αριθμούσε 550 κατοίκους, ενώ στην πρόσφατη απογραφή του 1991 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 467 άτομα. Ωστόσο πολλοί από τους δημότες της κοινότητας έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και εσωτερικό για οικονομικούς κυρίως λόγους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντικές.

Νέα Βύσσα

ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οι κάτοικοί της, είναι απόγονοι προσφύγων από την Παλιά Βύσσα ή Μπόσνα ή Βοσνοχώρι, που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά και πολύ κοντά στην Αδριανούπολη. Από το χωριό εκείνο, κατάγονταν αγωνιστές του 1821, όπως ο καπετάν Γιώργης Παπάς ή Καραγιώργης και διαπρεπείς επιστήμονες που αναδείχτηκαν τον προηγούμενο αιώνα στους διεθνείς πνευματικούς στίβους.
Η καταγωγή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Γνώρισμά τους, η παλικαριά και η φιλοξενία. Κατά μία άποψη οι Βυσσιώτες, είναι απόγονοι του αρχαίου θρακικού φύλου των Βησσών, ατίθασου και πολεμικού λαού που κατά την ρωμαϊκή περίοδο, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Αδριανούπολης. Επειδή δε κοντά στο χωριό τους, κατά την Τουρκοκρατία υπήρχε σταθμός καραβανιών με καμήλες που οδηγούσαν Βόσνιοι αιχμάλωτοι, η τοποθεσία πήρε το όνομα Μπόσνα ή Βοσνοχώρι. Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι της Βύσσας είναι εργατικοί, πείσμονες και καλοί πατριώτες και το έδειξαν όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν.
Στο παλιό τους χωριό, έζησαν μέχρις ότου επήλθε η Μικρασιατική καταστροφή, που συμπαρέσυρε και τον Ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης. Με την Συνθήκη της Λοζάννης που επακολούθησε, παραχωρήθηκε στην Τουρκία μια λωρίδα εδάφους Δυτικά του 'Eβρου, με τους οικισμούς Καραγάτς, Παλιά Βύσσα και Ντεμιρτάς, για να μην εφάπτεται με τα σύνορα η Αδριανούπολη και ο σιδηροδρομικός σταθμός δυτικά του 'Eβρου, να παραμείνει στο τουρκικό έδαφος.
'Eτσι η παλιά Βύσσα και το αδερφό χωριό της Ντεμετντές, μετακόμισαν λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά και οι μεν κάτοικοι της Παλιάς, δημιούργησαν τη Νέα Βύσσα, οι δε κάτοικοι του Ντεμερντές την Καβύλη.
Η σημερινή Νέα Βύσσα, είναι μια ευημερούσα κωμόπολη και αυτό φαίνεται και από την είσοδό της. Εργοστάσια με ευρωπαϊκές προδιαγραφές βρίσκονται εδώ και ο κεντρικός δρόμος, είναι μια φαρδιά λεωφόρος με τα διώροφα σπίτια στις δυο πλευρές που καταλήγει σε μια μεγάλη πλατεία. Γύρω της η Δημαρχία, το Πνευματικό Κέντρο και σε ένα μικρό αλσύλλιο, στέκεται η προτομή του Στέφανου Καραθεοδωρή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Νέο Χειμωνιό

ΝΕΟ ΧΕΙΜΩΝΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Νέου Χειμωνίου προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης και εγκαταστάθηκαν εδώ ως πρόσφυγες το 1923. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. Νότια της Ορεστιάδας. Λειτουργούν αρκετές βιοτεχνίες στην περιοχή, υπάρχει διαλογητήριο πατάτας και ξηραντήριο. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Νεοχώρι

ΝΕΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα Νεοχωρίου σε μικρή απόσταση δυτικά της Ορεστιάδας αποτέλεσε επί τουρκοκρατίας ένα από τα σημαντικά κέντρα της περιοχής ως έδρα δήμου που περιελάμβανε συνολικά εννέα χωριά. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού αποτελούνταν από επτά ελληνικές οικογένειες εκτοπισμένες από τις οθωμανικές αρχές εξαιτίας επαναστατικών εξεγέρσεων. Οι οικογένειες αυτές προέρχονταν από διαφορετικά σημεία της αυτοκρατορίας όπως την Κρήτη, Πελοπόννησο, Κύπρο, Δαμασκό και Ανατολική Ρωμυλία. Διατηρούσαν με ευλάβεια την χριστιανική τους πίστη, την ελληνική τους γλώσσα, τα πατροπαράδοτα έθιμά τους και τις λαϊκές φορεσιές τους (γαλάζια βράκα δηλ. είδος παντελονιού και άσπρο πουκάμισο οι άνδρες γι' αυτό και ονομάσθηκαν ''γαλαζοβράκηδες'').

Η ανάπτυξη του χωριού σημείωσε ταχείς ρυθμούς κατά την περίοδο 1930 - 1960, χωρίς να πληγεί ιδιαίτερα με ανθρώπινα θύματα από το δεύτερο παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο, επιτυγχάνοντας σταδιακά τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του πληθυσμού. Ωστόσο η μετανάστευση των δεκαετιών 1960 - 1970 που έπληξε καθοριστικά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, οδήγησε τους μισούς σχεδόν κατοίκους του Νεοχωρίου στους δρόμους του εξωτερικού, κυρίως προς τη Γερμανία και λιγότερο προς το Βέλγιο, τον Καναδά και την Αυστραλία. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό και πολλοί διαμένουν στη γειτονική Ορεστιάδα, η οποία απορροφά σημαντικό μέρος από τις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο του Νεοχωρίου αλλά και των υπολοίπων χωριών της επαρχίας.

Σήμερα το χωριό έχει εξ' ολοκλήρου ανοικοδομηθεί με σύγχρονες κατοικίες, ενώ η γεωργία έχει πλήρως εκσυγχρονισθεί και η παραγωγή έχει βελτιωθεί κατά πολύ, αφού από τις 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης αρδεύονται τα 18.500. Στο Νεοχώρι λειτουργεί ξηραντήριο ''σηλός'' της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας με ολική αποθήκευση και ξήρανση 20-40.000 τόνων, κρατικός υποσταθμός της ΔΕΗ, τυροκομική μονάδα με ψυγείο και φέτα δυναμικότητας 500 τόνων γάλακτος, βιοτεχνία ραφής ενδυμάτων, εργοστάσιο κονιαμάτων και δομικών υλικών. Υπάρχει Σύλλογος Γυναικών, αθλητική ομάδα και Μουσείο.

Επαρχία Ορεστιάδας

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (Επαρχία) ΕΒΡΟΣ
Με έκταση που ανέρχεται συνολικά σε 944 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό πληθυσμό 40.049 κατοίκους, η επαρχία Ορεστιάδας αποτελεί μια από τις δυναμικότερες, αλλά ταυτόχρονα και πλουσιότερες περιοχές του Νομού Έβρου. Ευρισκόμενη στο βορειότερο άκρο του νομού, κατέχει μια από τις πλέον στρατηγικές θέσεις της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήμος Ορεστιάδας

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (Δήμος) ΕΒΡΟΣ

Ορμένιο

ΟΡΜΕΝΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το χωριό Ορμένιο, είναι ο βορειότερος οικισμός της Ελληνικής Επικρατείας, και οι κάτοικοί του είναι απόγονοι προσφύγων από τη βόρεια και την ανατολική Θράκη. 'Ηταν εδώ η Τζερνομιάνου Πόλις των Βυζαντινών, το Τσιρμέν των Τούρκων και κοντά του έγινε το 1361, η μεγάλη μάχη.
'Εληξε με νίκη των Τούρκων επί Σέρβων, και των άλλων βαλκανικών στρατών και άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στο μεγαλόπρεπο κοινοτικό κατάστημα, στεγάζεται μια ενδιαφέρουσα Λαογραφική Συλλογή, με στολές και οικιακά έπιπλα και σκεύη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Πεντάλοφος

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Από τα Κόμαρα ο δρόμος ανηφορίζει προς Βορράν, έχοντας αριστερά προς τα δυτικά τα υψώματα της Βουλγαρίας. Χτισμένος σε πέντε υψώματα όπως λεει και τ' όνομά του, είναι ο Πεντάλοφος, έδρα Δημαρχίας στους χρόνους της τουρκοκρατίας. Κάθε καλοκαίρι ο Πνευματικός Σύλλογος Νέων Πενταλόφου, οργανώνει πολιτιστική εβδομάδα για τους απόδημους με μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων. Στις δραστηριότητες του Συλλόγου, συμπεριλαμβάνονται τράπεζα αίματος, πλούσια βιβλιοθήκη, χορευτικό συγκρότημα και λαογραφική συλλογή που στεγάζεται στο παλιό σχολείο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Πετρωτά

ΠΕΤΡΩΤΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Βορειότερα κι ενώ ο δρόμος κατηφορίζει, είναι τα Πετρωτά το χωριό των μαστόρων της Πέτρας. Κατά την παράδοση όταν κτιζόταν το γεφύρι του 'Εβρου στην περιοχή, ήρθαν εδώ τεχνίτες από την 'Ηπειρο ή την Μάλτα. 'Οταν τελείωσε το γεφύρι, έμειναν δουλεύοντας την πέτρα που είναι άφθονη στα γύρω υψώματα. Εδώ κατασκευάζονταν οι μυλόπετρες για όλη τη Θράκη με πρώτη ύλη την εξαίρετης ποιότητας πέτρα, τα λατομεία της οποίας χρονολογούνται από την κλασική περίοδο της ελληνικής αρχαιότητας. Η πέτρα των Πετρωτών, ανήκει στην κατηγορία του ζεόλιθου που είναι χρήσιμος στη βιομηχανία για τον καθαρισμό νερού, άλλων υγρών και αερίων, καθώς και για την απομάκρυνση ραδιενεργών καταλοίπων.
Στα ενδιαφέροντα της περιοχής και μια σπηλιά "Του Κουγιουμτζή η Τρύπα", όπου ένας χρυσοχόος κατασκεύαζε μικρά κομψοτεχνήματα για τις αρχόντισσες που ζούσαν στα κάστρα της περιοχής.
Εντυπωσιάζουν οι στολές της περιοχής και ιδιαίτερα οι γυναικείες. Εκτός από το χωριό των Πετρωτών, στολές και αντικείμενα εθνογραφικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, εκτίθενται στον Σύλλογο Πετρωτιωτών στην Αλεξανδρούπολη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Ρίζια

ΡΙΖΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Κεφαλοχώρι με εντόπιους κατοίκους. Πήρε το όνομά τους κατά την ύστερη Τουρκοκρατία από τον Ιταλό Richi (Ρίτσι), που είχε εδώ ένα τσιφλίκι. Μια τούμπα στην ανατολική πλευρά του χωριού κοντά στο ποτάμι, κρύβει κάτω από την καμπούρα της ίχνη του παρελθόντος. Σε γειτονική ανασκαφή, η αρχαιολογική έρευνα απέδωσε δείγματα προϊστορικού οικισμού. Κατά τους αρχαιολόγους, είναι πολύ πιθανό να ήταν εδώ ένας αρχαίος οικισμός με διαδοχικές φάσεις από τη παλαιολιθική ως τη χαλκολιθική εποχή. Εδώ με την κατασκευή ενός μικρού φράγματος κάτω από την επιφάνεια του νερού 'Αδρα, έχει κατασκευαστεί μια διάβαση οροθετημένη με χρωστικές κολώνες που επιτρέπει όταν είναι λίγο το νερό, να περνούν τα τροχοφόρα για το Τρίγωνο. Υπάρχουν στις κατάφυτες όχθες του ποταμού εξοχικά κέντρα, όπου σε ώρες ξεκούρασης και μακαριότητας μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει τις τοπικές λιχουδιές, καθώς και ποταμίσιο ψάρι. Τα τοπικά προϊόντα, αξιοποιούνται με βιοτεχνίες ζωοτροφών, αλλαντικών και κατασκευής σκούπας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Στέρνα

ΣΤΕΡΝΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οι κάτοικοί στην πλειονότητά τους, είναι ντόπιοι. Κατά την παράδοση οι πρόγονοί τους, είχαν έρθει από την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές τον 16ο αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, προστέθηκε και μικρός αριθμός προσφύγων από χωριό της περιοχής του Πεντάλοφου Τριγώνου, που ο ζωτικός του χώρος, έμεινε στη Βουλγαρία. Είναι χωριό με εργατικούς και προοδευτικούς κατοίκους που τους χαρακτηρίζει ήρεμη δημιουργικότητα. Οι γυναίκες διακρίνονται στην χειροτεχνία, γι' αυτό και στο χωριό λειτουργεί ταπητουργείο του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας. Οι άντρες διακρίνονται στις αθλητικές επιδόσεις. Διατηρούνται τα παλιά έθιμα και τραγούδια, δύο σε από του καλύτερους του 'Εβρου στο κλαρίνο, είναι από εδώ ο Παρούσης Ντινούδης και ο Γιώργος Μπουρμάς. Χαρακτηριστικά είναι τα τοπικά τους τραγούδια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Δήμος Τριγώνου

ΤΡΙΓΩΝΟ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τρίγωνο αποκαλείται ο εδαφικός χώρος τριγωνικού σχήματος, στο απώτατο βόρειο σημείο του Νομού 'Eβρου και της Ελληνικής επικράτειας, που περικλείεται βορειοανατολικά από τον ποταμό 'Eβρο, νότια από τον ποταμό 'Αρδα και δυτικά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, ονομάστηκε και Ελληνική Μεσοποταμία. Σήμερα όλη αυτή η περιοχή, αποτελεί τον Δήμο Τριγώνου με πρωτεύουσα τα Δίκαια και έχει 8.000 περίπου κατοίκους που διαβιούν σε 17 οικισμούς, σε έκταση που ανέρχεται σε 400.000 περίπου στρέμματα. Το έδαφος είναι πεδινό και εύφορο στην μέγιστη αναλογία του, με λίγες ημιορεινές εκτάσεις στο δυτικό του τμήμα προς τα βουλγαρικά σύνορα. Το μεγαλύτερο μέρος της πεδινής περιοχής αρδεύεται με τα νερά του 'Αρδα, που μεταφέρονται με αρδευτικές διώρυγες και έχει πλούσια γεωργική παραγωγή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Φυλάκιο

ΦΥΛΑΚΙΟ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το Φυλάκιο, μεγαλοχώρι με κατοίκους που ήρθαν από την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη, είναι στη διασταύρωση των μεγάλων δρόμων. Ο ένας οδηγεί στη νέα γέφυρα του ποταμού και στο Τρίγωνο, ο άλλος προχωρά δυτικότερα για τον Κυπρίνο, την έδρα του ομώνυμου Δήμου. 'Oλα αυτά τα χωριά, όπως και το Αμμόβουνο και ο Κέραμος, είναι ξαπλωμένα κοντά στις όχθες του 'Aδρα που τα αρδεύει και τα γονιμοποιεί με τα νερά του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Χάνδρας

ΧΑΝΔΡΑΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η κοινότητα Χανδρά δημιουργήθηκε το 1936. Ο πληθυσμός του είναι γηγενής και δεν είναι σαφές πότε ιδρύθηκε το χωριό. Παλιότερα αποτελούσε οικισμό του Δήμου Ριζίων. Απέχει από την Ορεστιάδα 20 χιλιόμετρα. Η μετανάστευση, κυρίως τα έτη 1963 - 1985, έπληξε σημαντικά το χωριό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κατοικούν περί τα 150 άτομα, το δε Δημοτικό Σχολείο αριθμεί μόλις 5 παιδιά. Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κύρια οι καλλιέργειες των χωραφιών τους (σιτηρά, ηλιόσπορο, βαμβάκι).

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορεστιάδος


Χανδράς

Νοτιοδυτικά του Βάλτου, ο Χανδράς με το δάσος που σχηματίζουν οι αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών, που υψώνονται στο λόφο του χωριού. Οι χάντρες που είχαν οι γυναίκες για στολίδια στο παλιό χωριό τους, του έδωσαν την ονομασία Χανδράς. Κατοικούσαν εκεί εντόπιοι και απόγονοι μετοίκων από την 'Hπειρο και την Πελοπόννησο. Πολλοί ακόμα και σήμερα έχουν την ονομασία Μόραλης.
Κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, ημέρα του πολιούχου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, οργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, παλαιστικοί αγώνες με πανελλήνια συμμετοχή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

ΚΟΜΑΡΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Σχετική θέση: O Eυθυμίου παραδίδει ότι, κατά τις δοξασίες των κατοίκων της περιοχής, τα Kόμαρα ταυτίζονται με την αρχαία Δύμη. Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αν και η ταύτιση αυτή δεν είναι η σωστή, εν τούτοις η ύπαρξη κάποιου αρχαίου οικισμού στην περιοχή των Kομάρων πιστοποιείται από την ανεύρεση αναθηματικών επιγραφών και άλλων αρχαιοτήτων. Oικιστικές μονάδες: Θεμέλια οικοδομημάτων αναφέρει ο Eυθυμίου στην θέση Oλουκλί της τοποθεσίας Παληά Aμπέλια.
Αλλες θέσεις: Aνεύρεση τάφων στην θέση Oλουκλί της τοποθεσίας Παληά Aμπέλια αναφέρεται από τον Eυθυμίου. Kοντά σε αυτήν την θέση αναφέρει επίσης την ύπαρξη τεσσάρων τύμβων, ένας από τους οποίους (ο τύμβος του Mάλ-τεπέ) ανασκάφηκε το 1973-1974. Aπό την θέση Mπουναρτζίκ προέρχονται επιγραφή και ενεπίγραφο ανάγλυφο.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Tην αναθηματική επιγραφή χρονολογεί ο Eυθυμίου στον 3ο - 2ο αι. π.X. Tο ανάγλυφο του ήρωος ιππέως χρονολογείται στον 3ο αι. μ.X.
Aρχαίες θρησκείες: Kαι οι δύο επιγραφές, που προέρχονται από τα Kόμαρα, αποτελούν αναθήματα στον Aπόλλωνα. H δεύτερη ειναι χαραγμένη σε ανάγλυφο με παράσταση ήρωος ιππέως.
Γλυπτική: Aπό τα Kόμαρα προέρχεται ανάγλυφη στήλη ήρωος ιππέως με αναθηματική επιγραφή στον Aπόλλωνα (Mουσείο Kομοτηνής, που χρονολογείται στον 3ο αι. μ.X. και εντάσσεται στην κατηγορία των αναγλύφων που απεικονίζουν τον ήρωα ως πολεμιστή. Tην προέλευση ενός χαμένου σήμερα κορμού αγάλματος από την θέση Oλουκλί της τοποθεσίας Παληά Aμπέλια Kομάρων αναφέρει ο Eυθυμίου.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


ΛΕΠΤΗ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Aκριβής θέση: Νομός Έβρου- Επαρχία Ορεστιάδος. 0, 5 χλμ. ΝΝΔ του χωριού Λεπτή Ορεστιάδος και σε μικρή απόσταση ΔΒΔ από τη θέση Αγιος Γεώργιος. Η θέση βρίσκεται βόρεια του δρόμου από τη Λεπτή προς τα Αμπελάκια. Νότια της πεδιάδας της Ορεστιάδας και ορίζεται από το μικρό ποτάμι Δάσος το οποίο έρχεται από τα ΔΒΔ και περνά από τη Λεπτή
Oικιστικές μονάδες: Εγκατάσταση στη Νεώτερη Νεολιθική
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεώτερη νεολιθική εποχή Oρυκτός πλούτος: Πρώτη ύλη για την λιθοτεχνία: πυριτικά πετρώματα, πυριτολιθικά όπως ο ξανθός πυριτόλιθος με λευκές προσμίξεις, οπάλιοι-χαλκηδόνιοι διαφόρων χρωματικών διαβαθμίσεων, ίασπις, ορεία κρύσταλλος και οψιανός.
Oικοτεχνία - Bιοτεχνία: Λιθοτεχνία: 97 λίθινα πελεκημένα ευρήματα και ένα θραύσμα λειασμένου εργαλείου. ακατέργαστα κομμάτια πρώτης ύλης, πυρήνες, φολίδες, λεπίδες, μικρές λεπίδες. Στα περισσότερα εργαλεία χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της κρούσης.
Κεραμεική: Όστρακα μονόχρωμης κεραμεικής: θραύσμα από χειροποίητη φιάλη, θραύσμα από ανοιχτό χειροποίητο αγγείο, τμήμα κομβιόσχημης λαβής.
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


ΠΕΤΡΩΤΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αγιος Γεώργιος Πετρωτών (αρχαία εποχή)
Aκριβής θέση:
Νομός Έβρου, δυτικά του χωριού Πετρωτά
Σχετική θέση: Ο λόφος της Ακρόπολης, είναι απότομος βράχος με κάθετες πλευρές ύψους 20-25 μ., απρόσιτος εκτός απότη δυτική άκρη της βόρειας πλευράς.
Oικιστικές μονάδες: Ακρόπολη, με βυζαντινό τείχος, και ίχνη εγκατάστασης στους προϊστορικούς χρόνους
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεολιθική εποχή και πρώιμη εποχή του σιδήρου, ιστορικοί χρόνοι
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Δήμος Ορεστιάδας

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (Δήμος) ΕΒΡΟΣ

Χάρτες

ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ