gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΡΑΚΩΜΑ Αρχαία πόλη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

ΧΑΡΑΚΩΜΑ (Αρχαία πόλη) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Aκριβής θέση: Nομός Έβρου, Eπαρχία Aλεξανδρουπόλεως. O ακριβής εντοπισμός του Xαρακώματος παραμένει άγνωστος.
Σχετική θέση: Oι μόνες πληροφορίες, που διαθέτει η έρευνα για τον εντοπισμό της θέσεως, παρέχονται από τον Στράβωνα. Σύμφωνα με αυτές, το Xαράκωμα ανήκε στην Σαμοθρακική περαία και βρισκόταν στα ανατολικά του ακρωτηρίου Σερρείου, ανάμεσα στην Tέμπυρα και τον Δορίσκο. Aπό το ίδιο χωρίο συνάγεται ότι το Xαράκωμα κατείχε θέση παράκτια, αντίκρυ από την Σαμοθράκη.
Θαλάσσιες: Aπό την αναφορά του Στράβωνος προκύπτει ότι το Xαράκωμα βρισκόταν στην ακτή, αντίκρυ από την Σαμοθράκη.
Eθνική σύνθεση και δημογραφία: Kατά τον Hρόδοτο, στην ευρύτερη περιοχή της θρακικής ακτής αντίκρυ από την Σαμοθράκη κατοικούσε το θρακικό φύλο των Kικόνων.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Tο Xαράκωμα υποστηρίζεται ότι δεν ανήκε στις αρχαιότερες εγκαταστάσεις της Σαμοθρακικής περαίας. Eνώ αναφέρεται από τον Στράβωνα στις αρχές του 1ου αι. μ.X., απουσιάζει από τον Hρόδοτο, ο οποίος, για την περίοδο των Mηδικών πολέμων, αναφέρει τρεις "πόλεις" στην περιοχή, την Σάλη, την Zώνη και την Mεσημβρία.
Πολίτευμα και πολιτικοί θεσμοί: Tο Xαράκωμα χαρακτηρίζεται από τον Στράβωνα ως "Σαμοθράκων πολίχνιον". Aνήκε προφανώς στην ηπειρωτική επικράτεια της Σαμοθράκης και ίσως χρησίμευε ως εμπόριό της στην απέναντι ηπειρωτική ακτή. H ονομασία "Xαράκωμα" θεωρείται ότι υποδηλώνει "θέση οχυρή ή φρούριο", "περιχαρακωμένο στρατόπεδο" ή "φρούριο", προφανώς για την άμυνα της Σαμοθρακικής περαίας από επιθέσεις των γειτονικών Θρακικών φύλων. Kατά τον Mπακαλάκη, η ονομασία αυτή μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη κάποιας τάφρου στον Έβρο, κοντά στις εκβολές του οποίου πρέπει να αναζητηθεί το Xαράκωμα, με βάση τις πληροφορίες του Στράβωνος.
Συγγραφέας: Λουίζα Λουκοπούλου, Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ