gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ Χωριό ΛΕΥΚΤΡΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Ο Αγιος Νίκωνας είναι το τελευταίο χωριό του Νομού Μεσσηνίας στα σύνορα με τη Λακωνία. Βρίσκεται επί της 1ης Επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Αερόπολης και σε απόσταση 64 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Η παλιά ονομασία του ήταν "Πολιάνα" που σημαίνει επίπεδο μέρος, κάμπος, ξέφωτο. Πήρε το σημερινό του όνομα προς τιμή του "Αγίου Νίκωνα του μετανοείτε", ο οποίος από το 980 έως 998μ.Χ. κήρυξε τον Χριστιανισμό στην περιοχή και στο Νομό Λακωνίας. Δίπλα στο σημερινό χωριό, στη θέση "Παλαιόχωρα", υπάρχει το παλαιότερο χωριό, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα. Ο οικισμός που κατοικείται σήμερα είναι 200 περίπου ετών και έχει 120 σπίτια τα οποία είναι παραδοσιακά λιθόκτιστα. Η εκκλησία "Μεταμόρφωση Του Σωτήρος", που βρίσκεται στο κέντρο του νομού, είναι λιθόκτιστη και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.
Πριν από 50 χρόνια το χωριό είχε 500 κατοίκους και δημοτικό σχολείο με 80 μαθητές. Σήμερα δεν λειτουργεί δημοτικό, γιατί δεν υπάρχουν μαθητές. Ο πληθυσμός του χωριού το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 40 ενώ το καλοκαίρι φτάνουν τους 150. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με το μάζεμα της ελιάς και την κτηνοτροφία, είναι φιλόξενοι και με χαρά και αγάπη υποδέχονται όλους τους επισκέπτες.

Το κείμενο παρατίθεται το 2002 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ