gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΜΥΓΔΑΛΙΑ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ

Σημερινή τοποθεσία

Παλιόκαστρο

ΑΛΟΥΣ (Αρχαία πόλη) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
Βρίσκεται αριστερά στις εκβολές του ρέματος Ξεροκαρύταινας που χύνεται στη λίμνη του Λάδωνα.

Ταύτιση του τόπου με:

Οι Αρχαίοι Λουσοί στο Βαλτεσινίκο

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Ο Ι. Νουχάκης στο έργο του "Ελληνική Χωρογραφία" (Αθήνα 1901 τομ. Β', σελ.644) υποστήριξε ότι το Βαλτεσίνικο βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Λουσών όπου, σύμφωνα με τον Παυσανία, υπήρξε ο ναός της Αρτέμιδος. Αυτή την τοποθέτηση αντέκρουσε αργότερα ο A. Bon γράφοντας ότι δεν ευρέθησαν αρχαικά ερείπια στο Βαλτεσίνικο ("La Moree Frangue", Paris 1967 σελ.397 ). Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Bon δεν επισκέφθη το χώρο αλλά αρκέστηκε σε περιγραφή του Meyer.
   Υπάρχουν όμως ακλόνητα στοιχεία τα οποία καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του A. Bon ως εντελώς αβάσιμο. Συγκεκριμένα:
   Βορεινά του Βαλτεσίνικου και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από τρία χιλιόμετρα εκτείνεται ο "Βαλτεσινιώτικος Κάμπος". Β.Α. του Κάμπου και στα όρια του Βαλτεσινίκου-Γλανιτσιάς (Μυγδαλιάς), στη θέση "Αγία Παρασκευή", υπάρχει ο αρχαίος ναός που μνημονεύει ο Παυσανίας και τον οποίο αγνοεί ο A. Bon.
   Από τα σωζόμενα ερείπια ξεχωρίζει ο τοίχος αντιστηρίξης του ναού, φτιαγμένος από μεγάλους κιβωτιόσχημους πελεκημένους λίθους. Πάνω στον τοίχο έχουν φυτρώσει πολλά πουρνάρια και τον καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο. Ωστόσο είναι ορατό τμήμα του τοίχου που υπερβαίνει τα 20μ. Σώζεται επίσης τμήμα του βωμού, κάποιοι σπόνδυλοι κιόνων και ένα κιονόκρανο. Ο χώρος ολόγυρα είναι διάσπαρτος από θραύσματα αγγείων. Επίσης στη αυλή κάποιου σπιτιού κοντά στην πλατεία της Γλανιτσιάς υπάρχει βάθρο αγάλματος με την εξής περιγραφή:"ΣΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΛΟ ΠΑΡΠΥΛΑΙΟΣ"(Σέας Θρασύβολο Προπύλαιο). Στο εκκλησάκι που βρίσκεται μεταξύ αρχαίου ναού και Γλανιτσιάς έχουν ταφεί κάτω από το τσιμέντο του δαπέδου δύο σπόνδυλοι από αρχαίο κίονα. Τους μετέφεραν εκεί για να χρησιμοποήσουν τον ένα για "πόδι" της Αγίας Τράπεζας.! Τελικά απερρίφθη η ιδέα και τους κατάχωσαν να απαλλαγούν από αυτούς.
   Το 1939 είχε ξεκινήσει ανασκαφές ομάδα γάλλων αρχαιολόγων με επικεφαλής τον J.Roger. Μετά από λίγο όμως άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ο Roger στρατεύτηκε και έφυγε για την πατρίδα του. Ετσι οι ανασκαφές σταμάτησαν χωρίς να συνεχιστούν ποτέ. Ωστόσο ο συνεργάτης του J.Roger Henre Metzger έκανε μελέτη όλου του χώρου.
   Ανατολικά του ιερού και σε μικρή απόσταση απ’αυτό στη θέση "ΛΕΝΙΚΑ" οι αγρότες όταν οργώνουν τα χωράφια τους φέρνουν στην επιφάνεια θραύσματα κεραμικών αντικειμένων. Το τοπωνύμιο "ΛΕΝΙΚΑ" είναι ενδεικτικό. Αποτελεί παραφθορά της λέξης "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" με την οποία ονόμαζαν κατά τους χριστιανικούς χρόνους τα αρχαία ερείπια.
   Επίσης στη θέση "Παναγία" Νοτιοδυτικά του ιερού έχει εντοπιστεί αρχαίο στρατιωτικό νεκροταφείο και όχι μόνο. Υστερα από όλα αυτά δικαιούμαι (και ας μην είμαι ειδικός) να υποστηρίξω ότι το επιχείρημα του A. Bon ότι οι αρχαίοι Λουσοί δεν ήσαν στο Βαλτεσίνικο διότι εκεί "δεν αναβρέθησαν αρχαία ερείπια", είναι αστήρικτο και τα πράγματα συνηγορούν για το αντίθετο. Εγώ, απλώς, επισημαίνω το πρόβλημα και εύχομαι κάποιος ειδικός να ασχοληθεί και να το φωτίσει.
Μια πρόταση για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής
   Στα πλαίσια των παραπάνω διατυπώνουμε μια πόταση για μια σχεδόν ανέξοδη προοπτική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
- Αν γίνει παρακλάδι στο δρόμο Βαλτεσίνικου-Μυγδαλιάς, μήκους χιλίων μέτρων επί ομαλού εδάφους, τότε θα είναι εύκολο στον καθένα να επισκεφτεί το ναό. Είναι απαραίτητο επίσης να κοπούν τα πουρνάρια που είναι φυτρωμένα πάνω στα ερείπια και να γίνει κάποιο "νοικοκύρεμα" του χώρου.
- Αν γίνει επίσης ασφαλτόστρωση του δρόμου Μυγδαλιά-Λίμνη Λάδωνα, που καταλήγει, ακριβώς απέναντι, από "Της Κυράς το Γεφύρι" που είναι κατά τους χειμερινούς, ιδίως, μήνες σκεπασμένο από τα νερά της Λίμνης, τότε ανοίγεται μια ρεαλιστική προοπτική για την τουριστική ανάπτυξη των χωριών της περιοχής. Θα είναι δυνατόν το πλήθος των τουριστών που λιμνάζει στη Βυτίνα, Ξενία, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Λαγκάδια με ημερήσιες εκδρομές να επισκεφτεί τους χώρους αυτούς.
   Οι απαιτούμενες δαπάνες είναι ελάχιστες και το αποτέλεσμα σημαντικό για την καλώς εννοούμενη αξιοποίηση της τόσο παραμελημένης και ξεχασμένης αυτής περιοχής. Κάνουμε έκκληση στους βουλευτές της Αρκαδίας, στον κ. Νομάρχη, κ. Δήμαρχο του Δήμου Κλείτορος, Αρκάδες υπουργούς και στον προiστάμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να ενδιαφερθούν και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Ο υπογράφων είναι στη διάθεσή τους για κάθε πληροφορία, όπως και για μια επιτόπια έρευνα - επαλήθευση των γραφομένων. Αν και οι ανάγκες της ζωής τον έριξαν στην Καλαμάτα, η ψυχή του όμως είναι δεμένη με τον τόπο που γεννήθηκε...
   Κλείνοντας, απευθυνόμαστε ξεχωριστά στην ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΜΟΝΔΙΑ. Παρά τα τόσα πανηγυρικά συνέδρια δεν έχει αγγίξει το θέμα και δεν έχει υποψιαστεί τις δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη που περιέχει η παραπάνω πρόταση. Κάνουμε έκκληση στο φίλο πρόεδρο να καταπιαστεί με το θέμα και να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για ένα θετικό αποτέλεσμα. Γρ. Κριμπάς Βύρωνος 80 Καλαμάτα 24100 τηλ. +30 07210-80484

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ