gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ Δήμος ΕΔΕΣΣΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Ανάμεικτα

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΕΔΕΣΣΑ

Στον ορεινό όγκο Βόρα και σε υψόμετρο 2040 έως 2524 μέτρων, αναπτύσσονται οι πίστες του ομώνυμου Χιονοδρομικού Κέντρου, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το 1995.

Το κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 45 περίπου χιλιομέτρων Β.Δ. της Έδεσσας και 140 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη διάρκεια χιονοκάλυψης, το μοναδικό φυσικό σκηνικό αλλά και η δυνατότητα φιλοξενίας σε γραφικούς οικισμούς που έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό τους χρώμα, βοήθησαν στη γρήγορη εξάπλωση της φήμης του σε πανελλαδικό επίπεδο και οδήγησαν στην ολοένα και αυξανόμενη τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) διαθέτει 6 Lifts, τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε 13 πίστες σκι διαφόρων βαθμών δυσκολίας, ενώ έχει διαμορφωθεί, επίσης, μια πίστα για Snowmobile, καθώς και ένα Snowboard Fun park για την ικανοποίηση και των πιο απαιτητικών της χιονοδρομίας.

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ορειβατικό σκι δίνοντας τη δυνατότητα περιήγησης σε ενδιαφέροντα δασικά μονοπάτια.

Έμπειροι εκπαιδευτές συμμετέχουν στη λειτουργία σχολών σκι και snowboard, και προσφέρουν μια ευχάριστη επαφή με τα συναρπαστικά σπορ του χιονιού στους αρχάριους χιονοδρόμους, ενώ τα μικρά καταστήματα ενοικίασης-πώλησης εξοπλισμού στο ισόγειο του Καταφυγίου (Chalet), δίνουν στον κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για μια άνετη εξόρμηση στο χιόνι.

Στο χώρο του Καταφυγίου και σε υψόμετρο 2040 μ. λειτουργεί ξενώνας με εστιατόριο & ουζερί, ενώ στα 2100 μ. σε ένα κατάλευκο παγωμένο τοπίο, το snowbar δημιουργεί μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα για την ξεκούραση και διασκέδαση των χιονοδρόμων.

Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πέλλας.


Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγίτσας

ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ

Links

The Princeton Encyclopedia of Classical Sites

The village of Ostrovo, at the head of Lake Ostrovo, has been officially renamed Arnissa, but this cannot be correct, since it is based on misidentification of the pass into Lynkos. No ancient name can convincingly be associated with the remains at Ostrovo.

Σελίδες κυβερνητικών κόμβων

Λίμνη Βεγορίτιδα, ή Οστρόβου, ή Αρνισσας, ή Κέλλη

  Λίμνη της Μακεδονίας, στους νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας. Κάλυπτε έκταση 68 km2 και ήταν η βαθύτερη λίμνη της χώρας με μέγιστο βάθος 65 m. Σήμερα, με την πτώση της στάθμης της, η επιφάνεια της έχει περιοριστεί στα 45 km2 και το βάθος της έχει μειωθεί στα 50 m. Περιβάλλεται από τα βουνά Βέρνου, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας.
  Τροφοδοτείται από τα υδατορέματα Φαράγγι, Πεντάβρυσο (Σολού), Ανω Γραμματικού, Παναγίτσας, Αρνισσας και της λεκάνης απορροής της, η έκταση της οποίας ανέρχεται σε 1853 km2. Στην λεκάνη απορροής της Βεγορίτιδας, βρίσκεται σημαντικός αριθμός οικισμών, μεταξύ των οποίων η πόλη της Πτολεμαϊδας με 35.000 κατοίκους, οι βιομηχανικές μονάδες της ΔΕΗ, τα λιγνιτωρυχεία της, το εργοστάσιο αζωτούχων λιπασμάτων της ΑΕΒΑΛ και παράλληλα ασκούνται γεωργικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες.
  Οι ανθρωπογενείς αυτές δραστηριότητες επηρεάζουν ουσιαστικά την τροφική κατάσταση της λίμνης, καθώς και το υδατικό της ισοζύγιο. Η ΑΕΒΑΛ προκαλεί ρύπανση από αμμωνία και νιτρικά, η καύση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ αυξάνει τη συγκέντρωση των μετάλλων στα νερά της λίμνης, η δε πόλη της Πτολεμαϊδας αποτελεί την κύρια πηγή ρυπάνσεως με φωσφορικά. Ολοι οι προαναφερθέντες ρύποι μεταφέρονται στην λίμνη μέσω του χειμάρρου Σολού. Σημαντική είναι και η μη σημειακή ρύπανση με αγροχημικά και φυτοφάρμακα από τις γεωργικές δραστηριότητες. Κατά τα τελευταία έτη έχει διαταραχθεί ουσιαστικά το υδατικό ισοζύγιο της λίμνης και παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση του όγκου των υδάτων της και πτώση της στάθμης της, με ιδιαίτερα σημαντικούς ρυθμούς. Ο όγκος του νερού της λίμνης από 2200 x 106 m3 που ήταν κατά τη δεκαετία του 50, μειώθηκε στα 800 x 106 m3 στις μέρες μας.

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ