gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Χωριό ΠΙΕΡΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αγιος Σπυρίδωνας

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
  Πριν να πάρει τη σημερινή του ονομασία, το χωριό ονομαζόταν "Καλύβια Κονταριωτίσσης" και ήταν Τσιφλίκι του ίδιου Τούρκου μπέη που κατείχε και τα χωριά Βροντού και Κονταριώτισσα. Ονομάστηκε έτσι διότι τα σπίτια ήταν καλύβες και απείχαν περίπου ένα τέταρτο με τα πόδια από την Κονταριώτισσα. Αποτελούνταν από 60 περίπου καλύβες όπου κατοικούσαν 300 περίπου Χριστιανοί Ορθόδοξοι που μιλούσαν τη βλαχική και ελληνική. Ασχολούνταν με τη Γεωργία και Κτηνοτροφία και διακατέχονταν από τον πόθο να κτίσουν πέτρινα σπίτια και να εξαγοράσουν το χωριό τους μετατρέποντάς το από τσιφλίκι σε κεφαλοχώρι
  Οι κάτοικοί του, Βλάχοι και Σαρακατσάνοι. Οι Βλάχοι κατάγονται από τη Σαμαρίνα και πρωτοεμφανίστηκαν στο χωριό γύρω στα 1700 μ.Χ. Οι Βλάχοι ήταν κτηνοτρόφοι που έρχονταν το χειμώνα και έφευγαν το καλοκαίρι μένοντας στα καλύβια που κατασκεύαζαν. Όταν έφευγαν, οι Τούρκοι τους τα έκαιγαν και αναγκάζονταν να κτίζουν συνέχεια καινούρια. Αργότερα αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα στην τοποθεσία λίγο πιο κάτω από τον σημερινό Αγ. Σπυρίδωνα. Όμως επειδή η περιοχή ήταν γεμάτη βαλτόνερα, ανέβηκαν πιο πάνω αργότερα στη θέση του σημερινού χωριού. Δίπλα στους Βλάχους ήρθαν αργότερα και εγκαταστάθηκαν και οι Σαρακατσάνοι. Το όνομα Αγ. Σπυρίδων δόθηκε πολύ αργότερα από την εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Δίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ