gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ Δήμος ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (7)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΒΛΑΧΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Καλλιγάτα

ΚΑΛΛΙΓΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ
Στα Καλλιγάτα, το χωριό που δίνει το όνομά του στο ομώνυμο κρασί, υπάρχει επίσης μία σημαντική εκκλησία, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο των αρχών του 19ου αιώνα. Στην ίδια εκκλησία υπάρχουν αριστουργηματικά έργα Κεφαλληνιακής αργυροχοίας, όπως ο θρόνος της Παναγίας κ.α. Στο κάτω μέρος του χωριού υπάρχει η χαρακτηριστική παραλία Άβυθος, που οδηγεί στο νησάκι Δίας, με το εκκλησάκι των Βλαχερνών, τόπος εξορίας και απομόνωσης πολλών επτανησίων ριζοσπαστών

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λειβαθούς


Κουρκουμελάτα

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο από τα Σβορωνάτα φτάνουμε στο χωριό των λουλουδιών και των εφοπλιστών τα γνωστά Κουρκουμελάτα. Ένα σύγχρονο χωριό, με πολλές επαύλεις, ανθοστόλιστους κήπους, ρυμοτομημένους δρόμους, στάδιο, πολιτιστικό κέντρο, καθώς και κτίριο της Φιλαρμονικής του Δήμου. Χτίστηκε από τον μεγάλο ευεργέτη Γ. Βεργωτή πάνω σε Ελβετικά πρότυπα οικισμών. Δεσπόζει η εκκλησία της Υπ. Θεοτόκου, η οποία ανεγέρθη εκ βάθρων, κατά την περίοδο 1954-1958. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, που εσωτερικά είναι εμπλουτισμένο με αξιόλογες φορητές εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το τελευταίο έχει κατασκευαστεί από τους αδερφούς Λευκόκοιλους, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λειβαθούς


Λακήθρα

ΛΑΚΗΘΡΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η θέα από την Λακήθρα, και συγκεκριμένα από την θέση Καλλιθέα, θα μείνει μοναδική ανάμνηση για κάθε επισκέπτη του νησιού. Από εκείνο το σημείο βλέπει κανείς όλη την περιοχή του Δήμου Λειβαθούς καθώς και το νησάκι ΔΙΑΣ. (Εκεί υπήρχε ο βωμός του ΔΙΑ, που βρισκόταν ακριβώς απέναντι στο μεγάλο το βωμό, του Όρους Αίνου, σε υψόμετρο 1.626 μ., που ονομαζόταν "ΜΕΓΑΣ ΣΩΡΟΣ". Σήμερα υπάρχει ναίδριον της Θεοτόκου, αφιερωμένο στην Παναγία την Διότισσα επονομαζόμενης "ΔΙΟΤΙΣΣΑΣ". Η Λακήθρα κτισμένη σε μικρογραφία οροπεδίου, προσφέρει στην περιοχή Άγ. Νικόλαος μοναδική θέα, από τον περίφημο βράχο, που πήρε το όνομά του από τον επιφανή φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι λαξευτοί Μυκηναϊκοί τάφοι σπουδαίας σημασίας. Το Δημοτικό Διαμέρισμα διαθέτει ένα Νηπιαγωγείο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Λόρδος Βύρων",ο οποίος αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λειβαθούς


Μεταξάτα

ΜΕΤΑΞΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο (από τα Κουρκουμελάτα) αντικρίζουμε τα Μεταξάτα όπου έμεινε για λίγο καιρό ο Λόρδος Βύρωνας πριν μεταβεί στο Μεσολόγγι. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού η αρχιτεκτονική των σπιτιών, η οποία δεν διαφέρει για όλα τα σπίτια. Το χωριό διαθέτει Στάδιο(στίβος) καθώς και το Πνευματικό κέντρο Κουρκουμελάτων, οίκημα κατασκευασμένο με νεοκλασικό αρχιτεκτονικό σχέδιο. Οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου πραγματοποιούνται στο Πνευματικό αυτό κέντρο. Στην περιοχή των Κουρκουμελάτων, κι` όταν ο επισκέπτης αγκαλιάσει με το βλέμμα του την πεδινή περιοχή, το ανοιχτό Ιόνιο, το νησί Δία και την γειτονική Ζάκυνθο, θα μπορέσει κανείς να καταλάβει γιατί ο κύκνος της Αλβιόνας προτίμησε να περάσει το χρόνο του εκεί. Η περιοχή επίσης διαθέτει Πολιτιστικό Σύλλογο με την επωνυμία "Λειβαθώ", καθώς και ένα Νηπιαγωγείο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λειβαθούς


Μουσάτα

ΜΟΥΣΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μουσάτων χαρακτηρίζεται από την παραλία του στην περιοχή "Τραπεζάκι", μία παραθαλάσσια τοποθεσία με προοπτική τουριστικής αξιοποίησης όπου χαίρεται κανείς θάλασσα, πεύκο και πράσινο. Το Δημοτικό Διαμέρισμα διαθέτει το Πολύκεντρο Μουσάτων, όπου αναπτύσσονται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Σπαρτιά

ΣΠΑΡΤΙΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το χωριό με την ποικιλία των χρωμάτων και την μεγάλη ναυτική παράδοση. Τον 19ο αιώνα αριθμούσε 90 ιστιοφόρα, που ταξίδευαν από το Γιβραλτάρ μέχρι την Μαύρη θάλασσα. Σήμερα ακόμη, σε ορισμένα παλαιά σπίτια μπορεί να δει κανείς οχυρωματικά έργα που δείχνουν τον τρόπο αντίστασης των κατοίκων κατά των πειρατών, Σαρακηνών. Είναι η γενέτειρα του Φωτεινού Πανά, του μεγάλου οφθαλμίατρου της Γαλλίας, καθώς και του Ε. Πανά του συναρχηγού, επικεφαλής Κεφαλλήνων, που ανδραγάθησαν στην μάχη του Λάλα. Το Δημοτικό Διαμέρισμα διαθέτει Νηπιαγωγείο, καθώς και Πολιτιστικό Σύλλογο στα Κλείσματα με την επωνυμία "Παλιολινός", όπου αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λειβαθούς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ