gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΨΑΧΝΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (8)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΑΚΡΕΣ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΑ
Ορεινό χωριό της Ευβοίας, σε θέση περίοπτη και δεσπόζουσα. Διατηρεί το αρχαίο όνομά της που το πήρε από την ακραία θέση του από τη Χαλκίδα. Συγκοινωνεί μέσω εθνικής οδού με τον Παγώντα. Στην περιοχή της τοποθετείται το αρχαίο χωριό Ακράγας (Ακρες) που ήρθε από τη σημερινή θέση και ξαναγύρισε πάλι μετά την Επανάσταση του 1821. Γύρω από την εκκλησία είναι άλσος, από πρινάρια, κάτω στο ίσωμα τρέχει το γάργαρο νερό της φυσικής πηγής.

Μακρυμάλλη

ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Πρώην Προκόπιο. Βόρεια του χωριού και σε απόσταση ενός χλμ υπάρχει η γυναικεία μονή Μακρυμάλλης από την οποία πήρε το όνομα το χωριό. Είναι σε ωραία απάνεμη και προσήλια θέση στα πρώτα ριζώματα της Δίρφυος με πολύ πράσινο γύρω. Έχει άφθονα νερά. Στη θέση "Αραδαριά" στα βόρεια του χωριού Μακρυμάλλη, εντοπίστηκε στους πρόποδες βραχώδους υψώματος οικισμός ΠΕ, ΜΕ περιόδου, καθώς και αρχαϊκή και κλασική εγκατάσταση.
  Στην πευκόφυτη θέση "Κρύα Πηγή" δυτικά της Μονής Μακρυμάλλης και πέρα από το ποτάμι της Κολέθρας, εντοπίστηκε επίσης προϊστορικός οικισμός όπως δείχνει η κεραμεική του που ανάγεται στην ΠΕ ΙΙ περίοδο. Βρέθηκε άφθονος οψιανός και θραύσματα από πράσινο και κόκκινο πυριτόλιθο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσαπίων


ΠΛΑΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Η ονομασία της Πλατάνας προέρχεται από ένα υπεραιωνόβιο πλάτανο, που δυστυχώς, κόπηκε. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλκόνια της Εύβοιας προς τον Ευβοϊκό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 100 άτομα. Το καλοκαίρι όμως, κατακλύζεται από επισκέπτες. Και οι δύο οικισμοί προέρχονται από τον Απόκρημνο, από μετοίκηση κατά το 19ο αιώνα.

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ