gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ Χωριό ΣΟΥΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Τσικαλαριά

ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ (Χωριό) ΣΟΥΔΑ
  Το χωριό Τσικαλαριά είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού "Μαλάξα" και αποτελείται από τους συνοικισμούς Τσικαλαριά, Αγία Φωτεινή, Αλώνα, Μετόχια. Ο Barozzi αναφέρει Cicalaria Palea και Cicalaria Nea. Ο Basilicata (Μνημεία V, 138) Cicalaria και ο Καστροφύλακας (Κ 240) Cicalaria με 880 κατοίκους και 78 προνομιούχους (Κ 242). Σχετικά με την ονομασία επικρατεί η γνώμη ότι παλαιότερα υπήρχαν πολλά καμίνια στα οποία κατασκευαζόταν πήλινα αντικείμενα (τσικάλια) Λέγεται μάλιστα ότι τεχνίτες από τα Τσικαλαριά εγκαταστάθηκαν στη Σίφνο και σε άλλα νησιά μεταδίδοντας την αγγειοπλαστική τέχνη τους. Συγχρόνως η κοινότητα ονομαζόταν και Αρχοντοχώρι. Η ονομασία των συνοικισμών των Μετοχίων προήλθε από τα ονόματα των πρώτων Τούρκων Μπέηδων που εγκαταστάθηκαν εκεί και των οποίων τα αρχοντικά σώζονται μέχρι σήμερα. Η ονομασία του συνοικισμού Αγία Φωτεινή προήλθε από την ομώνυμη εκκλησία η οποία υπάρχει έως και σήμερα και παλαιότερα ήταν μοναστήρι.
   Στο κέντρο του χωριού υπάρχει σωζόμενο τουρκικό τέμενος Τζαμί, το οποίο πριν μετατραπεί σε τζαμί ήταν εκκλησία ( Αγιος Νικόλαος). Ακριβώς κάτω από το τζαμί υπάρχει η κεντρική βρύση του χωριού την οποία χρησιμοποιούσαν οι τούρκοι για να πλένονται πριν την είσοδο τους στο Τζαμί. Στην είσοδο του Τζαμιού σώζεται Τουρκικό καφενείο στο οποίο σύχναζαν οι προύχοντες Τούρκοι. Στο συνοικισμό Αλώνα (τουρκικό φρούριο) υπάρχει πηγάδι μεγάλου βάθους στο οποίο εύρισκαν οικτρό θάνατο οι συλλαμβανόμενοι επαναστάτες του χωριού οι οποίοι εξαναγκάσθηκαν από τους Τούρκους να το ανοίξουν. Εδώ βρίσκεται και η περίφημη εκκλησία της Παναγίας Βυζαντινού ρυθμού με τρούλο του 16ου ή 17ου αιώνα. Το θαυμασμό των επισκεπτών προκαλεί και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται σε Πανοραμική τοποθεσία και διαθέτει με το πρόσφατα αναπαλαιωμένο καμπαναριό της και την επιβλητική της είσοδο .. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Σούδας ήταν Τσικαλαριανοί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σούδας


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Τσικαλαριά

  Το χωριό Τσικαλαριά βρίσκεται νοτιοανατολικά των Χανίων κοντά στη Σούδα. Στο χωριό ειναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ