gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Θρησκευτικές βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Θρησκευτικές βιογραφίες (2)

Αγιοι

Οι Αγιοι της Αιτωλοακαρνανίας

  Κάθε φορά, που επιχειρεί κάποιος, να σκιαγραφήσει μορφές Αγίων, ακόμα και αν είναι σοφός, νοιώθει να συνθλίβεται υπό το βάρος ενός ανυπέρβλητου μεγαλείου, στέκεται εκστατικός μπροστά στα μεγάλα πνεύματα των Αγίων, στους «φάρους» αυτούς της αλήθειας που οι αιώνες δεν στάθηκαν ικανοί να σβήσουν την ακτινοβολία Τους.
  Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε ημέρα του χρόνου τιμά τη μνήμη ενός ή περισσοτέρων Αγίων και δεν ξεχωρίζει, φυσικά, τους Αγίους σε μικρούς ή μεγάλους γιατί όλοι Τους δίδαξαν το λόγο του Θεού, γιατί όλοι Τους μαρτύρησαν για το έργο που επιτελούσαν. Όλη η Ελληνική γη, είναι ποτισμένη με το αίμα μαρτύρων και νεομαρτύρων που στους χρόνους της Τουρκοκρατίας θυσίασαν τη ζωή τους για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία.
  Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιοχή της Ελλάδας αγιασμένη και ποτισμένη με το αίμα των Αγίων της.
  Από τον 2ο μ.Χ. αιώνα και στο πέρασμα των χρόνων η Αιτωλοακαρνανία ανέδειξε μεγάλες και ηρωικές μορφές Μαρτύρων - Αγίων. Παραθέτουμε στη συνέχεια όλους τους Αγίους της Αιτωλοακαρνανίας:
  Ο ´Αγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος από τα Σκλάβαινα, μαρτύρησε το 1006μ.Χ. και η τοπική εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 11 Φεβρουαρίου. Στο σημείο που βρέθηκε ο τάφος με τα τίμια λείψανα του Αγίου κτίστηκε στα Σκλάβαινα Ιερός Ναός.
  Οι ´Αγιοι Νεομάρτυρες Θεόδωρος, Λάμπρος και ανώνυμος, μαρτύρησαν στην Πόλη του Αγρινίου στις 2 Νοεμβρίου το 1786 μ.Χ. την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους.
  Ο ´Αγιος Θεωνάς, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης μαθητής του Αγίου Ιακώβου του νεομάρτυρος, ασκητής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως - Τριχωνίδας. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου τις 4 Απριλίου.
  Ο ´Αγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, έζησε τον 12 αιώνα μ.Χ. Έζησε ζωή ασκητική στην κορυφή του όρους Κανάλα της επαρχίας Βάλτου πάνω από το χωριό Χαλκιόπουλοι, μέσα σε ένα σπήλαιο με 200μ. βάθος και 12μ. πλάτος. Η άσκηση του είναι σκληρή, προξενεί κατάπληξη στους ανθρώπους. Όταν εκοιμήθει ο ´Αγιος, η βασίλισσα της ´Αρτας, η μετέπειτα Αγία Θεοδώρα έβλεπε από την ´Αρτα ένα φως υπέρκοσμο να κατεβαίνει στο όρος της Κανάλας. Με την συνοδεία της πήγε εκεί βρήκε το λείψανο του Αγίου και το ενταφίασε μέσα στο σπήλαιο. Μπροστά από τον τάφο έκτισε Ιερό Ναό όπου σήμερα τελείται η Θεία Λειτουργία. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου στις 15 Μαΐου.
  Ο ´Αγιος Βάρβαρος ο Μυροβλίτης, γεννήθηκε το 800 μ.Χ, καταγόταν από την Πεντάπολη της Αιγύπτου, ήταν αιχμάλωτος των πειρατών και μετά από κάποιο ναυάγιο βρέθηκε στον Τρύφο Ξηρομέρου όπου κατέφυγε σε σπήλαιο. Έζησε αλυσοδεμένος όλη του τη ζωή στερούμενος των πάντων, σερνόμενος στο χώμα 18 ολόκληρα χρόνια. Κάποιοι κυνηγοί από τη Λευκάδα αφού δεν γνώριζαν την ύπαρξη του Αγίου άθελά τους τον σκότωσαν διότι τον πέρασαν για κάποιο ζώο. Όταν ο θάνατος του Αγίου έγινε γνωστός στα γύρω μοναστήρια μοναχοί πήγαν εκεί, ετοίμασαν το λείψανο και με τιμές το ενταφίασαν. Από τον τάφο του Αγίου ανέβλυσε μύρο εξ ου και μυροβλύτης. Τα Ιερά του λείψανα έμειναν στον Τρύφο 700 χρόνια και έπειτα μετεφέρθησαν στην Ιταλία. Στον Τρύφο σαν ανάμνηση παρέμεινε η μαρτυρική αλυσίδα. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 23 Ιουνίου.
  Ο ´Αγιος Ευγένιος ο Αιτωλός, γεννήθηκε στα τέλη του 16 αιώνα στο Μέγα Δένδρο Αποκόρου και πέθανε το 1682 μ.Χ. στα Βραγγιανά των Αγράφων. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην Ιερά Μονή Βλοχού και συνέχισε τη μόρφωσή του στη Μονή της Θεοτόκου του Τροβάτου των Αγράφων.
  Το 1616 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Τατάρνας. Θεολογία και Ελληνικά γράμματα ο Ευγένιος σπούδασε στο ´Αγιο Όρος. Από το ´Αγιο Όρος πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου ο πατριάρχης Κύριλλος το 1619 μ.Χ. τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αφού επισκέφθηκε το όρος Σινά, έπειτα πήγε στα Ιεροσόλυμα και παρέμεινε ως εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου έως το 1622 μ.Χ., στη συνέχεια επανήλθε για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σχολή Τρικάλων, στην Κεφαλονιά, κοντά στον Παΐσιο Μεταξά. Υπέρμαχος της Ορθοδοξία διώχθηκε και καθαιρέθηκε από τον Κύριλλο Κονταρή. Δίδαξε στην ´Αρτα, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι, στο Καρπενήσι, στα Βραγγιανά.
  Στο Καρπενήσι ανήγειρε τον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος και ίδρυσε τη Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων, όπου και δίδαξε πολλά χρόνια. Θεωρείται μεγάλος πνευματικός ηγέτης του υπόδουλου λαού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε το 1982 τον Ευγένιο Όσιο και η μνήμη του εορτάζεται στις 5 Αυγούστου.
  Ο ´Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο Τριχωνίδας το 1714 μ.Χ. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην Μονή της Αγίας Παρασκευής Μάνδρας. Μαθήτευσε στα Βραγγιανά των Αγράφων κοντά στον διδάσκαλο Ανανία Δερβισάνο. Στο ´Αγιο Όρος γίνεται Ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Φιλοθέου.
  Σε ηλικία 45 ετών αρχίζει το τεράστιο κηρυκτικό και εθνεγερτικό του έργο. Περιοδεύει όλη την Ελλάδα και κηρύττει την Ορθόδοξη Πίστη. Χτίζει Ελληνικά Σχολεία γίνεται προάγγελος της Επαναστάσεως, ο λαός τον τιμά σαν ´Αγιο, γίνεται ο προφήτης του γένους. Σε ηλικία 65 ετών καταδίδεται από τους Εβραίους στους Τούρκους και υφίσταται μαρτυρικό θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 24 Αυγούστου 1779 μ.Χ. ημέρα Σάββατο. Το έργο του ανεπανάληπτο. Οι ιστορικοί λένε ότι αν δεν υπήρχε αυτή η Μορφή, είναι αμφίβολο αν θα εγένετο η Ελληνική Επανάσταση. Ο ´Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι ένας λαοφιλής ´Αγιος και απ’ άκρου εις άκρου της Πατρίδας μας τιμάται η μνήμη του με περισσή ευλάβεια στις 24 Αυγούστου.
  Ο ´Αγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας, γεννήθηκε το 1790 μ.Χ. στην Κόνιτσα της Ηπείρου από γονείς Μωαμεθανούς. Ο πατέρας του Χασάν ήταν Δερβίσης (μουσουλμάνος) Ιερωμένος. Σε ηλικία 20 ετών ήλθε στα Ιωάννινα και έγινε κι αυτός Δερβίσης. Στη συνέχεια κατεβαίνει στην Αιτωλία και ζει στο Αγρίνιο. Βαπτίζεται Χριστιανός και νυμφεύεται. Για να μην δίνει στόχο εγκαθίσταται στις Φυτείες Ξηρομέρου, κάποια στιγμή συλλαμβάνεται και καλείται να αρνηθεί το Χριστό, ο ´Αγιος αρνείται και δηλώνει ότι θα πεθάνει Χριστιανός. Υφίσταται φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος κάτω από τον Πλάτανο που είναι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αποκεφαλίζεται στις 23 Σεπτεμβρίου 1814 μ.Χ. σε ηλικία 23 ετών. Τα λείψανα του Αγίου, οι Χριστιανοί τα μετέφεραν κρυφά στην Ιερά Μονή Προυσιωτίσσης και τα τοποθέτησαν σε κρύπτη, πάνω από το παρεκκλήσιο. Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτου απεκαλύφθησαν και ετέθησαν σε προσκύνηση πριν από λίγα χρόνια. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου.
  Οι ´Αγιοι αυτάδελφοι Συμεών και Θεόδωρος, οι κτήτορες της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου έζησαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Κήρυξαν σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία του Λόγο του Θεού. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους στις 18 Οκτωβρίου.
  Ο Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυς, γεννήθηκε στην Καστοριά και ασκήτευσε σαν μοναχός στο ´Αγιο Όρος. Αργότερα ασκήτευσε σε απόκρημνο σπήλαιο κοντά στην Ιστορική Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας. Η φήμη του Αγίου έφτασε σε όλη την περιοχή και κατά χιλιάδες έρχονται να εξομολογηθούν και να πάρουν την ευχή του. Καταδόθηκε στους Τούρκους ως επαναστάτης, όπου τον συνέλαβαν μαζί με δύο συνασκητές του, τον Ιάκωβο και τον Διονύσιο, το 1520 μ.Χ. και τους οδήγησαν στην Ανδριανούπολη του Έβρου όπου και μαρτύρησαν. Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου την 1η Νοεμβρίου.
  Ο Όσιος Δαβίδ ο υποτακτικός του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και ´Αρτης Ακακίου. Έζησε αρκετό διάστημα στη Ναύπακτο και αργότερα διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής Βαρνάκοβας στα μέσα του 16ου μ.Χ. αιώνα. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του την 1η Νοεμβρίου.
  Σήμερα που κυριαρχεί η ισοπέδωση των πάντων, η υποτίμηση των αξιών, επιβάλλεται να μελετήσουμε, ως σύγχρονοι νεοέλληνες, τους Μεγάλους Αυτούς παιδαγωγούς και μάρτυρες της Ορθοδοξίας προκειμένου να προσφέρουμε τόσο στους εαυτούς μας όσο και στα παιδιά μας άξια πρότυπα αρετής. Τα παιδιά μας θέλουν να διδαχθούν σωστά αυτούς που υπηρέτησαν Χριστιανικές ιδέες, αγωνίστηκαν, μαρτύρησαν, βασανίστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία.
Κείμενο: Χρήστου Γερ. Σιάσου - Καθηγητή

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ