gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Χλωρίδα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Λίμνη ΚΑΣΤΟΡΙΑ" .


Χλωρίδα (1)

Σελίδες επίσημες

Χλωρίδα και Βλάστηση

ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Λίμνη) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  Σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη χλωρίδα και τη βλάστηση της λίμνης της Καστοριάς είναι το παραλίμνιο δάσος και οι παρόχθιες διαβαθμίσεις υδρόφιλης και υδροχαρούς βλάστησης.
   Το παραλίμνιο δάσος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στη χώρα μας και αποτελείται από πελώρια πλατάνια, λεύκες, ιτιές, σκλήθρα και πολλά αναρριχώμενα φυτά.
   Σημαντική επίσης θεωρείται και η ύπαρξη ενδημικών και σπάνιων φυτών της χλωρίδας μας σε διάφορες θέσεις.
  Ειδικότερα στα σπάνια φυτά της περιοχής περιλαμβάνονται:
•Lilium candidum [(Παρθενικός κρίνος (άγρια μορφή)]: Φυτρώνει στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.
•Iris pseudacorus (Νερόκρινο): Φυτρώνει στην βόρεια περιοχή της λίμνης
•Galeopsis candidum: Πολύ σπάνιο φυτό στη χώρα μας. Ίσως η Καστοριά να είναι η μόνη τοποθεσία στην Ελλάδα όπου παρατηρείται το είδος αυτό. Φυτρώνει στη βόρεια περιοχή των παρόχθιων εκτάσεων.
•Leucjum aestivum: Φυτρώνει κοντά στα ρέματα Αποσκέπου και Βυσινιάς στην βόρεια περιοχή της λίμνης.
•Oenothera erythrosepala: Πολύ σπάνιο φυτό στην Ελλάδα, φυτρώνει στις εκβολές του Ξηροποτάμου, κοντά στο Μαυροχώρι στην ανατολική πλευρά της λίμνης.
•Verbascum phoeniceum ssp. flavidum: Σπάνιο στην Ελλάδα φυτό, φυτρώνει στην ανατολική πλευρά της λίμνης.
•Clemantis viticella: Πολύ σπάνιο είδος αγράμπελης για την Ελλάδα, φυτρώνει μεταξύ Μαυροχωρίου και Δισπηλιού, στην ανατολική-νοτιανατολική πλευρά της λίμνης.
•Rhamnus intermedius: Πολύ σπάνιο είδος θάμνου με μοναδική εμφάνιση στη χώρα μας, φυτρώνει νότια της πόλης της Καστοριάς.
•Acanthus balcanius: Φυτρώνει στην περιοχή του Αγίου Ηλία.
•Trapa natans: Υδροχαρές είδος, που ανήκει στο κόκκινο βιβλίο των φυτικών ειδών της Ευρώπης, παρατηρείται σε διάφορα σημεία μέσα στη λίμνη.
  Όπως προαναφέρθηκε, σημαντική είναι η παρόχθια και η υδρόβια βλάστηση της λίμνης, η ζώνη των καλαμώνων της λίμνης που καταλαμβάνει έκταση 140 στρεμμάτων. Τα κυρίαρχα είδη είναι τα Phragmites australis, Scripus sp., Carex sp., Sparganium ramosum, Iris pseudacorus, Eleocharis palustris, Trifolium sp., Typha angustifolia. Από τα εφυδατικά και αφυδατικά είδη, κυρίαρχα είναι τα: Trapa natans, Ranunculus aquatilis, Potamogeton crispus, Myriophyllon spicatum, Ceratophyllum submersum.
  Η λίμνη της Καστοριάς είναι ο πρώτος υγρότοπος όπου η διαχείριση των καλαμώνων απασχόλησε σοβαρά τον τοπικό πληθυσμό. Έτσι, ο Δήμος Καστοριάς, μετά τις σχετικές μελέτες, περνά σε φάση εφαρμογής διαχείρισης των καλαμώνων.
Kείμενα: Δρ. Θεόδωρος Μαρδίρης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καστοριάς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ