gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Παραδοσιακά επαγγέλματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΑΜΑΡΙΝΑ Κοινότητα ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Παραδοσιακά επαγγέλματα (1)

Διάφορα

Αγιογράφοι Σαμαρίνας

ΣΑΜΑΡΙΝΑ (Κοινότητα) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Από πολύ παλιά η Σαμαρίνα ήταν ξακουστή για τους ζωγράφους - αγιογράφους της, σε όλο τον ελληνικό κόσμο. Πολλές εκκλησίες διασώζουν στους τοίχους τους την τέχνη των καλλιτεχνών αυτών. Κέντρο και σχολή τους είχαν οι Σαμαριναίοι ζωγράφοι το μοναστήρι της Σαμαρίνας και πεδίο δράσεως την περιφέρεια της Πίνδου. Διδάσκαλοί τους πιθανότατα υπήρξαν οι δύο ιδρυτές της Μονής της Αγ. Παρασκευής Σαμαρίνας, Νικηφόρος και Διονύσιος, οι οποίοι ήταν Σαμαριναίοι στην καταγωγή και είχαν εκπαιδευτεί στο Αγιο Ορος. Ολες οι εκκλησίες της Σαμαρίνας είναι πλούσιες σε τοιχογραφίες των ζωγράφων αυτών. Γνωστά ονόματα είναι: Δημήτριος και Μιχαήλ Αναγνώστου, Αναγνώστης Παπαϊωάννου, Δημήτριος Αδάμου Κράγιας και Αδάμος Χρ. Κράγιας.
  Η τεχνοτροπία των Σαμαριναίων αγιογράφων είναι αισθητή, ιδίως στις προσωπογραφίες. Τα πρόσωπα που σχεδιάζουν είναι ευτραφή με κόκκινα μάγουλα και οι μορφές φορούν, τις περισσότερες φορές, χρωματιστά ή γαλάζια ενδύματα. Προτιμούν επίσης τη φουστανέλα και τα τοπικά ενδύματα της Πίνδου, με τις κλαδωτές πτυχώσεις και τις φιγούρες στα μανίκια. Κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης τους είναι η αφηγηματική άνεση, η διακοσμητική πρόθεση και οι επίπεδες απαλές φόρμες. Ο 18ος και 19ος αι. είναι οι πιο δημιουργικοί για τη Σχολή.
  Τοιχογραφίες και φορητές εικόνες των σώζονται ακόμη και σήμερα στις εκκλησίες: Μεταμορφώσεως Σαμαρίνας, Αγ. Δημητρίου Μεσολουρίου, Πανοράματος, Πολυνερίου καθώς και σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ